Κατά περίπου 1,5 ° C έχει αυξηθεί η θερμοκρασία στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια
28 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατά περίπου 1,5 ° C έχει αυξηθεί η θερμοκρασία στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια

by todaypress
17/09/2024 16:15
in ΚΟΙΝΩΝΙΑ,
Κατά περίπου 1,5 ° C έχει αυξηθεί η θερμοκρασία στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια

ΑΘΗΗΝΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΣΕ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Share on FacebookShare on Twitter

Η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5 ° C τα τελευταία 30 χρόνια και η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σε περιοχές απομακρυσμένες από τη θάλασσα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη των τάσεων βασικών κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα την περίοδο 1991-202, την οποία έκαναν επιστήμονες της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό «Atmosphere», αφορούσε στις τάσεις μεταβολής της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης και της θερμοκρασίας της θάλασσας, με δεδομένα που προέρχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Κατά μέσο όρο για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας η τάση αύξησης είναι περίπου 0,05 ° C ανά έτος και 1,5 ° C για το σύνολο της 30ετίας. Ωστόσο, η αύξηση αυτή παρουσιάζει γεωγραφικές διαφοροποιήσεις. Σε πολλές περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας, οι οποίες είναι απομακρυσμένες από τη θάλασσα, η τάση αύξησης φτάνει περίπου τους 0,07 ° C ανά έτος και αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες σημαίνει ότι η μέση θερμοκρασία στις περιοχές αυτές έχει αυξηθεί πάνω από 2 ° C μέσα στα τελευταία 30 έτη. Αντιθέτως, σε περιοχές της νότιας Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη, η τάση αύξησης είναι αρκετά μικρότερη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, χαρακτηρίζει «μια μικρή έκπληξη» τα ευρήματα της έρευνας για τον ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα. «Βέβαια, το είχαμε υποπτευθεί από μετρήσεις που κάναμε τα τελευταία χρόνια με το πολύ πυκνό δίκτυο σταθμών μας και μας είχε κάνει εντύπωση ότι τα δεδομένα έβγαιναν πολύ πάνω από τα κανονικά για τη βόρεια Ελλάδα», εξηγεί και σπεύδει να διευκρινίσει: «Δεν είναι πιο ζεστή η βόρεια Ελλάδα από τη νότια Ελλάδα. Όμως, έχει γρηγορότερο ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας σε αυτή την 30ετία».

Την ίδια χρονική περίοδο 1991-2020, η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί λιγότερο στον πλανήτη, αλλά και στην Ευρώπη: κατά περίπου 0,6-0,8 ° C παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη κατά 1,2 ° C.

«Όλη η Ευρώπη θερμαίνεται, αλλά με διαφορετικό ρυθμό. Η περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης θερμαίνονται περισσότερο», παρατηρεί ο κ. Λαγουβάρδος. Όπως προσθέτει, τα δεδομένα της έρευνας «δείχνουν ότι η χώρα μας μαζί με άλλες χώρες των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι hotspot της κλιματικής αλλαγής».

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε, επιπλέον, αρκετά σημαντική μείωση του αριθμού των ημερών παγετού σε ολόκληρη τη χώρα, με μεγαλύτερη μείωση των ημερών παγετού στη βορειοδυτική ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας κατά 1,5 ° C , με μέγιστη αυξητική τάση στο βόρειο Αιγαίο, στο Ιόνιο και γύρω από την Κρήτη. Σχετικά με το ετήσιο ύψος βροχής, εντοπίστηκε σταθεροποίηση των βροχοπτώσεων κατά την τελευταία 30ετία, όπως και σταθεροποίηση των περιόδων ξηρασίας. Ωστόσο, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ημερών με έντονη βροχόπτωση, που υπολογίζεται σε 9-10 ημέρες στην περίοδο των 30 ετών και όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης «η αυξητική τάση σχετίζεται με συχνότερα πλημμυρικά γεγονότα». Πάντως, σε περιορισμένες περιοχές υπήρξε τάση μείωσης των βροχοπτώσεων και των ημερών με έντονες βροχοπτώσεις, κυρίως στην κεντρική Θεσσαλία, την ανατολική Πελοπόννησο και σε περιοχές της Κρήτης.

Μπορεί η περίοδος μελέτης να αφορά την 30ετία μέχρι το 2020, ωστόσο φαίνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης των θερμοκρασιών στη βόρεια Ελλάδα συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. «Με μία πρώτη ανάγνωση των στοιχείων των τελευταίων τεσσάρων ετών, αυτό το μοτίβο συνεχίζεται. Η θερμοκρασία έχει ανέβει ακόμα περισσότερο και πάλι οι περιοχές της βόρειας Ελλάδας έχουν σημαντικές αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές τους σε σχέση με τη νότια Ελλάδα», παρατηρεί ο κ. Λαγουβάρδος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Tags: ΕλλάδαθερμοκρασίαΚΑΙΡΟΣ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιτεχνική έκθεση της Ναταλί Βαλιάνου, από τις 30 Μαϊου έως 5 Ιουνίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλλιτεχνική έκθεση της Ναταλί Βαλιάνου, από τις 30 Μαϊου έως 5 Ιουνίου

21/05/2025 12:49
Καθοριστικό το 2025 για την επόμενη ημέρα της ελληνικής ακτοπλοϊας – Το κόστος της πράσινης προσαρμογής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλοία: 48ωρη απεργία – Τι συνέβη

21/05/2025 12:22
Θρίλερ με νεκρά βρέφη: Νέα στοιχεία για την υπόθεση – Τι λέει το Χαμόγελο του Παιδιού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται το νεογέννητο που πέταξε η μητέρα του στα σκουπίδια

21/05/2025 11:26
Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ στον Υπουργό για τα ακαθάριστα οικόπεδα – Όλες οι αλλαγές που ζητούνται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακαθάριστα οικόπεδα – Πότε εκπνέει η προθεσμία- Τρέχουν όλοι να καθαρίσουν

21/05/2025 11:11
Θεσσαλονίκη: Πέθανε 5χρονη από σηψαιμία – Είχε στρεπτόκοκκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πέθανε 5χρονη από σηψαιμία – Είχε στρεπτόκοκκο

21/05/2025 10:57
Σέρρες: Ένας 25χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο νοσοκομείο 9χρονος που τραυματίστηκε από άλογο

21/05/2025 10:38
Λασίθι: Συνελήφθησαν τρία άτομα για όπλα και παραβάσεις της διάταξης περί ζωοκλοπής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία κατά οδηγού λεωφορείου για γενετήσιες πράξεις εις βάρος 15χρονης

21/05/2025 10:36
ΔΥΠΑ: Έως την Τετάρτη, 21/5 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για 70.000 vouchers παιδικών κατασκηνώσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ -Vouchers παιδικών κατασκηνώσεων: Λήγει η προθεσμία σήμερα- Ποιοι δικαιούνται επιταγή

21/05/2025 09:57
Αναδρομικά συνταξιούχων: Αναστάτωση προκάλεσαν τα εκκαθαριστικά των τροποποιητικών δηλώσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις Ιουνίου 2025: Στις 26 Μαΐου αρχίζει η πίστωση των ποσών- Ποιοι θα πληρωθούν πρώτοι

21/05/2025 09:37

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #157


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιτεχνική έκθεση της Ναταλί Βαλιάνου, από τις 30 Μαϊου έως 5 Ιουνίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλλιτεχνική έκθεση της Ναταλί Βαλιάνου, από τις 30 Μαϊου έως 5 Ιουνίου

21 Μαΐου 2025

...

Read moreDetails

Νίκος Χαρδαλιάς: Χτίζουμε μια σύγχρονη Μητροπολιτική Αττική με όχημα την προσέλκυση τουριστών και τις 365 ημέρες του χρόνου

Πλοία: 48ωρη απεργία – Τι συνέβη

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP