Η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση πλησιάζει. Θα ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους Η παρούσα Βουλή θα είναι αυτή που θα προτείνει τα άρθρα προς αναθεώρηση και αυτή που θα προκύψει από τις εκλογές του 2027 θα επικυρώσεις τι αλλαγές.
Ο Γιάννης Καντέλης περιγράφει μια προς μια τις σκέψεις του πρωθυπουργού στην TODAY PRESS (15-9)
Εκεί κρύβεται ένα μυστικό, αφού όπως αναφέρει ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας μας, υπάρχουν σκέψεις για το άρθρο 41, προκειμένου να καταργείται πλέον η δυνατότητα διάλυσης της Βουλής με πρόταση της κυβέρνησης για εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας και ως εκ τούτου θα καθιερώνει σταθερούς εκλογικούς κύκλους.
Αυτό θα αφαιρέσει από κυβερνήσεις το επιχείρημα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Άλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει στην πράξη πως σέβεται μέχρι κεραίας την εντολή του εκλογικού σώματος.
Επί της διαδικασίας
Όπως περιγράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης στην TODAY PRESS (15-9)
Η διαδικασία Αναθεώρησης έχει δύο στάδια. Στο πρώτο, η υπάρχουσα Βουλή συζητά και αποφασίζει ποιες διατάξεις του Συντάγματος χρειάζονται Αναθεώρηση. Αυτή ονομάζεται «προτείνουσα Βουλή». Η επόμενη Βουλή συζητά ξανά και αποφασίζει το περιεχόμενο αυτών των αλλαγών, αλλά αυστηρά στα άρθρα που είχαν προταθεί από την προηγούμενη. Αυτή είναι η «Αναθεωρητική Βουλή». Ο Συνταγματικός νομοθέτης απαιτεί ευρείες πολιτικές συναινέσεις για την Αναθεώρηση των άρθρων, έτσι ώστε πρόσκαιρες κυβερνητικές πλειοψηφίες να μην μπορούν να επέμβουν προς όφελος τους στον καταστατικό χάρτη της χώρας.
Σύμφωνα μ’ αυτή την λογική, κάθε άρθρο που τροποποιείται ή καταργείται ή θεσπίζεται, θα πρέπει τουλάχιστον μία φορά να έχει λάβει ευρεία πλειοψηφία 180 ψήφων. Και επειδή είναι μάλλον αδύνατο να υπάρξει κόμμα που σε δυο συνεχόμενες εκλογές θα διαθέτει πάνω από 180 βουλευτές, οι Αναθεωρήσεις έχουν έναν minimum πολιτικής συναίνεσης ανάμεσα τα κόμματα. Όσες διατάξεις λάβουν 180 ψήφους στην πρώτη Βουλή μπορούν να τροποποιηθούν με 151 ψήφους στην δεύτερη, ενώ όσες προταθούν για αλλαγή με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων στην προτείνουσα Βουλή, είναι υποχρεωτικό να λάβουν 180 στην «αναθεωρητική» ώστε να τροποποιηθεί το περιεχόμενο τους. Υπάρχει φυσικά και ο αντίλογος. Αυτή η «βαριά» διαδικασία που προβλέπεται για κάθε αλλαγή, μετατρέπει την Συνταγματική Αναθεώρηση σε πεδίο πολιτικών υπολογισμών και συγκρούσεων, που συχνά αφήνει το Σύνταγμα της χώρας πίσω από τις ανάγκες των καιρών. Η λεπτή γραμμή ανάμεσα σ’ αυτά τα δυο αποτελεί μόνιμη δοκιμασία της ωριμότητας του πολιτικού μας συστήματος.