Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Δρ. Αθανάσιου Κελέμη, Γενικού Διευθυντή και μέλος ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου
Η εγχώρια αγορά αναπτύσσεται με έντονους ρυθμούς, ένεκα και της τεχνολογίας, δημιουργώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Χρέος μας είναι να καταγράφουμε και να αξιολογούμε όλα τα δεδομένα και κυρίως να προλαμβάνουμε τις εξελίξεις ώστε ως οικονομία να αποκτούμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Μιλώντας ειδικότερα για τις παραγωγικές επενδύσεις, καλό είναι να μην παραβλέψουμε το γεγονός ότι συνήθως προϋποθέτουν μακρύ χρόνο εκτέλεσης και απόσβεσης, οπότε η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει το αναγκαίο θεσμικό περιβάλλον.
Πρόκειται επί της ουσίας για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, στρατηγικού χαρακτήρα που προφανώς αποκτούν προτεραιότητα στη χρηματοδότησή τους, όμως το «κτίσιμο» νέων μακροπρόθεσμων επενδυτικών προορισμών δεν σημαίνει την εγκατάλειψη τομέων που παραδοσιακά στηρίζουν το ΑΕΠ, όπως η γεωργική οικονομία και οι εξαγωγές. Αντίθετα, η επενδυτική πολιτική της χώρας θα πρέπει να είναι πολυδιάστατη ώστε να επιμερίζεται το ρίσκο σε περιπτώσεις διεθνών κρίσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, η πραγματικά πολυδιάστατη παρουσία, στην Ελλάδα, της Γερμανίας στο σκέλος των άμεσων ξένων επενδύσεων καταγράφεται ισχυρότατη. Ειδικότερα, τα συνολικά κεφάλαια από άμεσες επενδύσεις νομικών και φυσικών προσώπων κατοίκων της Γερμανίας στη χώρα αυξήθηκαν το 2022 στα 7,7 δισ. ευρώ. Την ίδια χρονιά, οι νέες άμεσες επενδύσεις από τη Γερμανία διαμορφώθηκαν στα 948 εκατ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερη δυναμική είχαν οι καθαρές επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα από Γερμανία, με περίπου 160 εκατ. ευρώ καθαρή επένδυση το 2022 και συνολικά πάνω από 500 εκατ. ευρώ από το 2016.
Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη που εκπόνησε το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, η συνολική συμβολή στο ΑΕΠ από την τακτική λειτουργία και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων – μελών του ΕΓΕΒΕ, ανήλθε σε 7,9 δισ. ευρώ το 2022 ή 3,8% του ΑΕΠ. Σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά εκτιμήθηκε σε 75 χιλ. θέσεις εργασίας το 2021, μέγεθος, το οποίο αντιστοιχεί στο 1,6% της συνολικής απασχόλησης στην εγχώρια αγορά εργασίας. Αντίστοιχα, τα δημόσια έσοδα του κράτους από φόρους και εισφορές ξεπέρασαν τα 1,5 δισ. ευρώ.
Πέραν των ανωτέρω θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα προέρχεται κατά κύριο λόγο από εταιρείες σημαντικών αγορών, όπως εκείνη της ΕΕ. Στις 10 πρώτες χώρες με τη μεγαλύτερη αξία των καθαρών εισροών ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ), οι έξι είναι αγορές της ΕΕ. Μάλιστα, η Ελλάδα για την περίοδο 2013-2023 συγκέντρωσε καθαρές εισροές ΞΑΕ 32,3 δις ευρώ από τις 10 πρώτες χώρες σε σχέση με τα 39,9 δις ευρώ από όλες τις χώρες μαζί (ποσοστό 81%).
Στόχος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, που φέτος κλείνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του είναι να συνδράμει στη γενικότερη προσπάθεια της πολιτείας να ενταθούν οι ροές ξένων επενδύσεων προς την εγχώρια αγορά. Ως φορέας έχουμε στρέψει όλη την προσοχή μας στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που φέτος συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ. Πρόκειται για γεγονός το οποίο αξίζει να αξιοποιήσουμε ώστε να εντείνουμε περαιτέρω το γερμανικό επενδυτικό ρεύμα προς την Ελλάδα.
Η ελληνική οικονομία έχει πολλά να ωφεληθεί από την ένταση των γερμανικών επενδύσεων. Η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί, οπότε όλες οι δυνάμεις του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου είναι στραμμένες προς αυτή την κατεύθυνση.