"Σπρίντ" για την ταχεία στελέχωση του Δημοσίου και την βελτίωση των ΟΤΑ
19 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Σπρίντ” για την ταχεία στελέχωση του Δημοσίου και την βελτίωση των ΟΤΑ

Επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο και βελτίωση της λειτουργίας Δήμων και Περιφερειών με τα δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών

by todaypress
03/09/2024 15:53
in ΚΟΙΝΩΝΙΑ,
Ποιους θα ελέγξει κατά προτεραιότητα η εφορία
Share on FacebookShare on Twitter

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 16 Σεπτεμβρίου βρίσκονται δύο σχέδια νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών. Το πρώτο, αφορά στην επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π. και ένα σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ το δεύτερο, προβλέπει, ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς και την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στόχος των ρυθμίσεων για το ΑΣΕΠ είναι η σύντμηση των προθεσμιών σε όλη τη διαδικασία των προσλήψεων, από την προκήρυξη των θέσεων μέχρι την κάλυψή τους από τα νέα στελέχη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις σε όλα τα στάδια του διαγωνιστικού κύκλου.

Μοριοδότηση εντοπιότητας

Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, προβλέπεται η ενίσχυση της μοριοδότησης εντοπιότητας υποψηφίων στελεχών του Δημοσίου σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους, καθώς είναι μεγάλο το πρόβλημα υποστελέχωσης των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών.

Για τους μόνιμους κατοίκους ορεινών και νησιωτικών δήμων, ανεξαρτήτως πληθυσμού, προβλέπεται μοριοδότηση με 40 μόρια και 20 μόρια για τους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών ή δήμων με πληθυσμό έως 25.000 κατοίκους.

Η υποχρέωση να παραμείνουν στον φορέα και στον τόπο όπου διορίστηκαν αυξάνεται από τα 10 στα 15 χρόνια.

Σε σχέση με την υφιστάμενη μοριοδότηση της εντοπιότητας, οι αυξήσεις φτάνουν κατά περίπτωση έως και τον τριπλασιασμό των μορίων, ενώ για πρώτη φορά περιλαμβάνονται και 40 δήμοι που μέχρι σήμερα δεν εντάσσονταν στη ρύθμιση αυτή.

Εισάγεται επίσης απαγόρευση συμμετοχής σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για τρία χρόνια σε όσους δεν αποδέχονται τον διορισμό τους ή αποδέχονται και δεν προσέρχονται να αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτούνται μέσα σε 12 μήνες από την ημερομηνία πρόσληψής τους.

Πενταετής αποκλεισμός από κάθε διαδικασία πλήρωσης θέσεων προβλέπεται για υποψηφίους που υποβάλλουν ψευδή δικαιολογητικά. Για τα δικαιολογητικά δίνεται η δυνατότητα να αντλούνται, με μέριμνα του υποψηφίου, από το ηλεκτρονικό μητρώο υποψηφίων του ΑΣΕΠ, που είναι καταχωρημένα προκειμένου να μην απαιτείται νέα υποβολή τους κατά την αίτηση συμμετοχής σε προκήρυξη κάλυψης θέσεων.

Το μπόνους παραγωγικότητας

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου αφορά την επέκταση του λεγόμενου μπόνους παραγωγικότητας με τη θέσπιση ενιαίου συστήματος ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων. Το μέτρο στην πιλοτική του εφαρμογή είχε προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ και αφορούσε, μεταξύ άλλων, τους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Ταμείου Ανάκαμψης και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, καθώς και εργαζόμενους που σχεδιάζουν τους ετήσιους στόχους των υπουργείων.

Από 1η Ιανουαρίου 2025 στο μέτρο εντάσσονται εν δυνάμει όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα ΝΠΔΔ, εφόσον έχουν προβεί σε ολοκληρωμένη εφαρμογή της διαδικασίας στοχοθεσίας και αξιολόγησης, με αποτέλεσμα ο σχετικός ετήσιος προϋπολογισμός να αυξάνεται στα 40 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θοδωρής Λιβάνιος, σε δήλωσή του ανέφερε:

«Στο Υπουργείο Εσωτερικών εργαζόμαστε συστηματικά για να κάνουμε πράξη ένα καλύτερο Δημόσιο για όλους, ακούγοντας τόσο τους πολίτες όσο και τους φορείς που τους υπηρετούν. Τα δύο νομοσχέδια που εισάγουμε σε δημόσια διαβούλευση απαντούν σε πραγματικά προβλήματα και δίνουν συγκεκριμένες και άμεσες λύσεις τόσο για την αξιοκρατική και ταχεία στελέχωση του Δημοσίου, όσο και για τη βελτίωση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που καθημερινά αποτελεί την πρώτη γραμμή επαφής του κράτους με τους πολίτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, το Υπουργείο Εσωτερικών φέρνει μια αλλαγή στον τρόπο που διεξάγεται η δημόσια διαβούλευση, συστήνοντας τον δικτυακό τόπο diavoulefsiypes.gr.

Εκτός από τον δικτυακό τόπο www.opengov.gr, όπου υποβάλλονται από τους πολίτες τα σχόλια σε όλες τις διαβουλεύσεις των νομοσχεδίων της Κυβέρνησης, στο diavoulefsiypes.gr οι πολίτες μπορούν να διαβάσουν, με απλά λόγια, ποιος είναι ο σκοπός κάθε άρθρου των δύο νομοσχεδίων του Υπουργείου Εσωτερικών και ποιο το πρόβλημα που επιχειρεί κάθε άρθρο να αντιμετωπίσει.

 

 

 

Tags: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠΜΠΟΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέος Κ.Ο.Κ.: Βαριές ποινές και «τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες – Τι αλλάζει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος Κ.Ο.Κ.: Βαριές ποινές και «τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες – Τι αλλάζει

01/06/2025 13:38
Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από πυροβολισμούς στους Θρακομακεδόνες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουρκική μαφία: Προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη πήρε ο 49χρονος

01/06/2025 13:36
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025 (ΕΠΑΛ): Δείτε το θέμα των Νέων Ελληνικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Ποιο μάθημα δίνουν αύριο οι υποψήφιοι των ΓΕΛ

01/06/2025 13:26
Διακοπή κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Τατοΐου – Mια νταλίκα «δίπλωσε» στη μέση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω της διεξαγωγής του Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

01/06/2025 13:24
Κέρκυρα: Σοβαρό τροχαίο στη Λίνια – Σε κρίσιμη κατάσταση ο 68χρονος οδηγός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μηχανή παρέσυρε και σκότωσε μια 64χρονη στου Ζωγράφου – Μεθυσμένος ο οδηγός

01/06/2025 13:22
Δείτε το κρησφύγετο που κρυβόταν ο Τούρκος μαφιόζος (βίντεο)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δείτε το κρησφύγετο που κρυβόταν ο Τούρκος μαφιόζος (βίντεο)

01/06/2025 02:24
Άστατος ο καιρός σήμερα – Ανεβαίνει η θερμοκρασία από Δευτέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άστατος ο καιρός σήμερα – Ανεβαίνει η θερμοκρασία από Δευτέρα

01/06/2025 01:19
Θρίαμβος της Παρί στον τελικό του Champions League – Εύκολη επικράτηση 5-0 επί της Ίντερ
SPORTS

Θρίαμβος της Παρί στον τελικό του Champions League – Εύκολη επικράτηση 5-0 επί της Ίντερ

01/06/2025 01:05
H Today Press στην εκπομπή «Τώρα μαζί» στο Open (βίντεο)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H Today Press στην εκπομπή «Τώρα μαζί» στο Open (βίντεο)

31/05/2025 17:18

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #159


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καταιγισμός κυβερνητικών δράσεων: Αξιοποιούν το θετικό momentum με σειρά πρωτοβουλιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταιγισμός κυβερνητικών δράσεων: Αξιοποιούν το θετικό momentum με σειρά πρωτοβουλιών

2 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

Το «Ημερολόγιο» του ΠΑΣΟΚ: Πότε βλέπουν εκλογές και πώς προετοιμάζονται

Όλα του «γάμου» δύσκολα: Το case study του διαρκούς ναυαγίου συνεννόησης της κεντροαριστεράς

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved