Τη θέση ότι ο στόχος της διπλής σύγκλισης μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την Ελλάδα, με σταθερά χαρακτηριστικά του την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, διατύπωσε μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία, αλλά και ολόκληρη η Μακεδονία και η Θράκη, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στην πραγματικότητα η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας και μιας πιο ισχυρής βιομηχανίας για την Ελλάδα», σημείωσε.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη ΒΙΠΕ Σίνδου υπενθυμίζοντας ότι είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου, που εκτείνεται σε 12.500 στρέμματα, διαθέτει 560 ενεργές εταιρείες που παράγουν το 3% του ΑΕΠ της Ελλάδας, και σε αυτό απασχολούνται 20.000 εργαζόμενοι.
Υπενθύμισε ότι στη ΒΙΠΕ Σίνδου υλοποιούνται επενδύσεις άνω των 15,5 εκατ. ευρώ, με τα 7,5 εκατ. ευρώ να αφορούν σε πόρους του υπ. Ανάπτυξης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Πρόσθεσε δε, ότι αντίστοιχα έργα, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, γίνονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στα Βιομηχανικά Πάρκα Κιλκίς και Σερρών.
Για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργου ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να διαμορφωθεί σε ένα σύγχρονο κέντρο με χρήσεις Logistics, Μεταποίησης και ζωνών ελεύθερου εμπορίου.
«Η υλοποίηση διαγωνιστικών διαδικασιών ανατέθηκε στη μονάδα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ και η σύμβαση παραχώρησης εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του 2025», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς ThessIntec ο υπουργός υπογράμμισε ότι με την ίδρυση του «φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη σε πρωτεύουσα της καινοτομίας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου».
Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που χρηματοδοτεί το υπ. Ανάπτυξης με 33 εκατ. ευρώ και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προσθέτοντας ότι τα 10 εκατ. ευρώ έχουν ήδη μπει στο λογαριασμό της εταιρείας ανάπτυξης του Thess Intec και ότι «έχουμε την υποχρέωση αυτά τα χρήματα να τα επενδύσουμε μέχρι το τέλος του 2024».