«Βράζουν» τα νερά της Μεσογείου
20 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Βράζουν» τα νερά της Μεσογείου

by todaypress
24/08/2024 07:30
in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,
«Βράζουν» τα νερά της Μεσογείου
Share on FacebookShare on Twitter

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τoday Press

Η υψηλότερη γνωστή ημερήσια θερμοκρασία καταγράφηκε φέτος τον Αύγουστο στα νερά της Μεσογείου. Όπως ανακοίνωσε στο AFP -το βασικό κέντρο θαλασσίων ερευνών της Ισπανίας- στις 15 του μηνός έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2023, καθώς η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου έφθασε τους 28,90°C.

Η αμέσως προηγούμενη υψηλή καταγραφή, είχε γίνει 13 μήνες νωρίτερα, όταν μετρήθηκαν 28,71°C στις 24 Ιουλίου 2023, κάνοντας πολλούς να θεωρούν βέβαιο πως από εδώ και στο εξής η μια θερμή χρονιά θα διαδέχεται την άλλη όχι μόνο στην στεριά αλλά και στις θάλασσές μας.

Οι προκαταρκτικές αυτές μετρήσεις βασίζονται σε δορυφορικά στοιχεία της ναυτικής υπηρεσίας του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, που χρονολογούνται από το 1982.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα νέα διαδοχικά ρεκόρ θερμών υδάτων έσπασαν ένα ρεκόρ 20ετίας, καθώς η αμέσως προηγούμενη θερμή καταγραφή είχε γίνει δυο δεκαετίες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου του 2003 οπότε ο υδράργυρος είχε δείξει… 28,25°C.

Οι θαλάσσιοι καύσωνες στην Μεσόγειο πλήττουν σοβαρά τα ψάρια, τα μαλάκια και τα φυτά, ευνοούν τα χωροκατακτητικά είδη και αυξάνουν εν δυνάμει την ένταση των βροχών λόγω του εντονότερου βαθμού εξάτμισης.

Η Μεσόγειος αλλάζει

«Η Μεσόγειος θάλασσα αλλάζει, όπως αλλάζουν και τα είδη που ζουν σε αυτή. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ανθρώπινες παρεμβάσεις όπως η υπεραλίευση και ερημοποίηση πολλών θαλάσσιων περιοχών, αλλά και στη διάνοιξη και τη διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ, μέσω της οποίας πολλά ξενικά είδη καταλήγουν στη Μεσόγειο. Σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και καθώς οι θάλασσές μας αδειάζουν από ψάρια, δημιουργούνται κενά στα οικοσυστήματα και ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση των νέων ειδών», διαπιστώνει το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, σύμφωνα με το οποίο:

• 1000 ξενικά είδη βρίσκονται στη Μεσόγειο
• 650 ξενικά είδη έχουν βιώσιμους πληθυσμούς
• 100 είναι εισβολικά και απειλούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα

Τα καμπανάκια του Copernicus

Σύμφωνα με το Copernicus, η αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας των ωκεανών έχει επιφέρει σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα, προκαλώντας σημαντικές αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα. Ένα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα είναι η υποβάθμιση κρίσιμων θαλάσσιων οικοτόπων, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, που διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Παράλληλα, παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές στα πρότυπα μετανάστευσης και την κατανομή των θαλάσσιων ειδών, καθώς και διαταραχές στις δομές των τροφικών αλυσίδων.

Επιπλέον, οι μεταβολές της θερμοκρασίας των ωκεανών επηρεάζουν τόσο τα επιφανειακά όσο και τα βαθιά ρεύματα, με αποτέλεσμα την πρόκληση πιθανών αλλαγών στα παγκόσμια κλιματικά συστήματα και τα καιρικά πρότυπα. Αν και δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα, η άνοδος των ωκεάνιων θερμοκρασιών έχει ήδη συμβάλει στην επιτάχυνση του λιωσίματος των θαλάσσιων πάγων στις πολικές περιοχές, ενώ μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες και για την ανθρώπινη υγεία, όπως η αύξηση των επιβλαβών ανθίσεων φυκών και η ενίσχυση της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Τα θαλάσσια κύματα καύσωνα, γνωστά ως “πυρκαγιές του ωκεανού”, αυξάνονται σε συχνότητα, διάρκεια και ένταση, έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στα τοπικά οικοσυστήματα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και θέτοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή σε διάφορες περιοχές.

Τα είδη που ευδοκιμούν στις θάλασσές μας

«Για να μπορέσουμε να μάθουμε να ζούμε με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, οι οποίες είναι τελικά αποτέλεσμα του δικού μας τρόπου ζωής, είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε να γνωρίζουμε τα διάφορα νέα είδη που ζουν στις θάλασσές μας», σημειώνουν δικαίως από το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.

sepiotuthis invasive


Το Σουπιοκαλάμαρο Sepioteuthis lessoniana είναι το μοναδικό ξενικό είδος καλαμαριού που συναντάται μέχρι στιγμής στις θάλασσές μας

lagocephalus


Ο Λαγοκέφαλος Lagocephalus sceleratus είναι ένα από τα πιο επιβλαβή εισβολικά είδη στη Μεσόγειο. Αυτό οφείλεται στην ευρεία εξάπλωσή του, στην επικίνδυνη για τον άνθρωπο νευροτοξίνη που έχει στο σώμα του η οποία τον καθιστά ακατάλληλο για κατανάλωση, αλλά και στις επιπτώσεις που προκαλεί στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και την αλιεία.

mahi mahi lagocephalus

 

 

 

Στο στομάχι αυτού του Κυνηγού που αλιεύθηκε στο Αιγαίο, βρέθηκαν δεκάδες νεαροί λαγοκέφαλοι με τους οποίους τρέφεται. Η υπεραλίευση των θηρευτών είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που ενισχύει την εξάπλωση των ξενικών και εισβολικών ειδών!

 

 

 

 

 

 

lionfish


Το Λεοντόψαρο Pterois miles προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και η εξάπλωση του είναι η ταχύτερη που έχει παρατηρηθεί ποτέ στη Μεσόγειο Θάλασσα. Μπορεί να αναπαράγεται όλο το χρόνο, ενώ ελλείψει φυσικών θηρευτών αναμένεται κάθετη αύξηση των πληθυσμών του, όπως άλλωστε έχει γίνει σε πολλές άλλες θάλασσες του πλανήτη.Είναι όμως ένα είδος το οποίο είναι ασφαλές για κατανάλωση. Συνεπώς επιλέγοντας την αλιεία, αγορά ή την κατανάλωση των λεοντόψαρων, συμβάλλουμε στον έλεγχο των πληθυσμών τους, ενώ παράλληλα ενισχύουμε το εισόδημα των αλιέων, τους οποίους πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στις θάλασσές μας. Προσοχή όμως στο χειρισμό, πρέπει να κοπούν τα δηλητηριώδη αγκάθια, που έχουν στη ράχη και τα πλευρικά πτερύγια.

ropilema nomadica

Η μέδουσα Rhopilema nomadica είχε παλαιότερα κατανομή μόνο στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μέσα από τη διώρυγα του Σουέζ έφτασε στα νερά της Μεσογείου τη δεκαετία του 1970, ενώ στις ελληνικές θάλασσες καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2006.

DiademaSetosum

O Μακράκανθος αχινός Diadema setosum εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ελληνικές θάλασσες το 2010. Είναι ένα είδος το οποίο στην έρευνα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος το είχαμε καταγράψει τα προηγούμενα χρόνια σε μεγάλη πυκνότητα από τα επιφανειακά νερά έως και τα 95 μέτρα βάθος. Πρόσφατα όμως παρατηρείται σημαντική μείωση του πληθυσμού του στην ανατολική Μεσόγειο.

Tags: SLIDERΑΥΞΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στ. Σταθόπουλος: “Η εξασφάλιση συνθηκών αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων και της βιοποικιλότητας είναι ο άμεσος στόχος μας”
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στ. Σταθόπουλος: “Η εξασφάλιση συνθηκών αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων και της βιοποικιλότητας είναι ο άμεσος στόχος μας”

20/05/2025 18:21
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Νέα δράση συνεργατικής καινοτομίας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Νέα δράση συνεργατικής καινοτομίας

16/05/2025 15:31
Νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιάς και πρόληψης στο Περιαστικό Δάσος της Ξάνθης – Η ενημέρωση του γ.γ. Δασών Στ. Σταθόπουλου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιάς και πρόληψης στο Περιαστικό Δάσος της Ξάνθης – Η ενημέρωση του γ.γ. Δασών Στ. Σταθόπουλου

15/05/2025 20:55
Ξεκινούν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφη Υπουργική Απόφαση για την διακήρυξη διεθνούς διαγωνισμού έρευνας υδρογονανθράκων νοτίως Πελοποννήσου και Κρήτης

01/05/2025 15:43
Μικρά – μεγάλα (12/10/2024)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΗ: Ακόμη 300 εκ από τη διοίκηση Στάσση για bussiness με …σκουπίδια

30/04/2025 10:52
Η κατάθλιψη των εορτών και η αναγκαστική χαρά που είναι όμως κολλητική
ΚΟΣΜΟΣ

Τρομάζει η θερμοκρασία των Ωκεανών – Σύγκριση με τη δεκαετία του 1980

28/01/2025 11:33
Μπανγκόκ: 352 σχολεία κλειστά εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα
ΚΟΣΜΟΣ

Μπανγκόκ: 352 σχολεία κλειστά εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα

24/01/2025 12:56
Μελέτη: Οι επίμονες ξηρασίες γίνονται όλο και πιο συχνές από το 1980 και θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μελέτη: Οι επίμονες ξηρασίες γίνονται όλο και πιο συχνές από το 1980 και θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται

17/01/2025 09:59
Πως σώζονται τα μνημεία από την κλιματική κρίση;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πως σώζονται τα μνημεία από την κλιματική κρίση;

05/01/2025 08:00

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #159


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δείτε το κρησφύγετο που κρυβόταν ο Τούρκος μαφιόζος (βίντεο)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δείτε το κρησφύγετο που κρυβόταν ο Τούρκος μαφιόζος (βίντεο)

1 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

Κατάρρευση γέφυρας στη Ρωσία: Τουλάχιστον 3 νεκροί και 28 τραυματίες

Γάζα: Η Χαμάς δεν έχει απορρίψει την πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία – ΗΠΑ: «Εντελώς απαράδεκτη απάντηση»

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved