Σαν σήμερα 7 Αυγούστου του 2022, φεύγει από την ζωή, σε ηλικία 79 ετών, ο Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου,πολυβραβευμένος για την συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση.
Ο επίτιμος Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, έζησε όλη του τη ζωή με το χαμόγελο στα χείλη.
Με το έργο του, έκανε προσιτή στο ευρύ κοινό την επιστήμη της αστρονομίας καθώς πίστευε ακράδαντα ότι αυτή πρέπει να μην περιορίζεται στα στενά όρια της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ήταν καλοκαίρι του 1960, όταν ο 17χρονος τότε Διονύσης ως πρόσκοπος σε κατασκήνωση στον Παρνασσό, είδε για πρώτη φορά το φεγγάρι μέσα από τους φακούς ενός μικρού τηλεσκοπίου που είχαν φέρει πρόσκοποι από την Αμερική, και του ήρθε όπως χαρακτηριστικά έλεγε «ο ουρανός σφοντύλι».
Εκείνη την εποχή ο άνθρωπος δεν είχε πετάξει ακόμη στο Διάστημα και φυσικά ο νεαρός Διονύσης δεν θα μπορούσε να φανταστεί την πορεία που θα ακολουθούσε.
Μερικά χρόνια αργότερα ως φοιτητής στις ΗΠΑ είχε πλέον αποφασίσει ότι η μελέτη του ουρανού θα ήταν ο δρόμος που θα ακολουθούσε ως επαγγελματική καριέρα.
Το 1967 ξεκινά να εργάζεται στο Πλανητάριο Τεχνών και Επιστημών της Λουιζιάνα ως σύμβουλος και μετέπειτα ως διευθυντής.
Αργότερα, τo 1969, ως ανταποκριτής κάλυψε δημοσιογραφικά τις πρώτες αποστολές Apollo 9 και Apollo 10 από το Διαστημικό Κέντρο στο Χιούστον, ενώ στην εκτόξευση του Apollo 11 βρέθηκε στο Ακρωτήριο Κένεντι ως ο μοναδικός Έλληνας διαπιστευμένος δημοσιογράφος.
Το 1973, έπειτα από την πρωτοποριακή για την εποχή απόφαση και πρόσκληση της αείμνηστης Μ. Σίμου, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Ευγενιδείου Πλανηταρίου στην Αθήνα, θέση που διατήρησε έως το 2014, και στη συνέχεια ορίστηκε επίτιμος Διευθυντής του.
Είχε στο ενεργητικό του πολλές εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις, έχοντας χρηματίσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων, εταίρος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων.
Το 2006 τιμήθηκε με τον “Ακαδημαϊκό Φοίνικα” του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2015, η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε για την συνολική του προσφορά στη διάδοση της αστρονομίας και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.
Πηγή: Ίδρυμα Ευγενίδου