Πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις στους ξένους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο
33 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΚΟΣΜΟΣ

Πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις στους ξένους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

by todaypress
05/08/2024 09:14
in ΚΟΣΜΟΣ,
Πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις στους ξένους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

ÎåíÜãçóç óôï Áíôéôïñðéëéêü "USS MITSCHER" ôïõ 6ïõ Áìåñéêáíéêïý óôüëïõ ðïõ âñßóêåôáé áðü óÞìåñá óôï ëéìÜíé ôïõ ÐåéñáéÜ, ÄåõôÝñá 15 Áðñéëßïõ 2019 (EUROKINISSI/ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ)

Share on FacebookShare on Twitter

Οι εκκλήσεις στους ξένους υπηκόους να φύγουν από τον Λίβανο πολλαπλασιάστηκαν χθες Κυριακή, εξαιτίας των φόβων ότι θα υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ιράν και συμμάχους του από τη μια και το Ισραήλ από την άλλη, που η διεθνής κοινότητα τονίζει πως καταβάλλει προσπάθειες για να αποφευχθεί.

Εν αναμονή των αντιποίνων του Ιράν και των συμμάχων του στις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη και κορυφαίου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολά, οι διπλωματικές προσπάθειες εντείνονται. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ κάλεσαν χθες να αποφευχθεί η κλιμάκωση «πάση θυσία».

Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ότι «πλήγμα του ισραηλινού εχθρού» σκότωσε δυο ανθρώπους στη Χούλα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως «εντόπισε τρομοκράτη της Χεζμπολά που εισερχόταν σε στρατιωτική δομή» στον τομέα αυτόν και τον «έπληξε». Η Χεζμπολά ανακοίνωσε τον θάνατο δυο μαχητών της, χωρίς να διευκρινίσει πού σκοτώθηκαν.

Οι εχθροπραξίες Ισραήλ-Χεζμπολά έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 547 ανθρώπους, ανάμεσά τους 115 αμάχους, στο έδαφος του Λιβάνου από την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολά κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία την περασμένη Τετάρτη του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε οίκημα όπου διανυκτέρευε στην Τεχεράνη. Μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, το Ισραήλ αναλάμβανε την ευθύνη για βομβαρδισμό που σκότωσε τον ηγέτη του στρατιωτικού βραχίονα του λιβανικού κινήματος, τον Φουάντ Σουκρ, σε προάστιο της Βηρυτού.

Οι αρχές του Ισραήλ δεν έχουν σχολιάσει δημόσια την επίθεση εναντίον του Ισμαήλ Χανίγια. Όμως ορκίστηκαν να αφανίσουν τη Χαμάς έπειτα από την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού της βραχίονα στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του καταστροφικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ απείλησε το Ισραήλ πως το περιμένει «σκληρή τιμωρία» και ο ηγέτης της Χεζμπολά Χασάν Νασράλα ότι θα δοθεί «ανοικτή μάχη σε όλα τα μέτωπα». Η Χαμάς και οι Χούθι της Υεμένης ορκίστηκαν επίσης πως θα υπάρξει ανταπόδοση.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε χθες ότι ο στρατός είναι έτοιμος «να αντιδράσει άμεσα» ή να «επιτεθεί».

Πάντως «προς το παρόν» η αμυντική πολιτική «δεν έχει αλλάξει», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, αντιδρώντας στις «φήμες» για το ότι η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή, με περισσότερα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη. «Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση διπλωματικά», διαβεβαίωσε ο Τζον Φάινερ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας.

Καθώς ο Λίβανος κινδυνεύει να μετατραπεί στην πρώτη γραμμή αν υπάρξει κλιμάκωση, η Σουηδία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία παρότρυναν τους υπηκόους τους που βρίσκονται στην επικράτειά του να φύγουν άμεσα. Το Παρίσι κάλεσε επίσης τους Γάλλους που ζουν στο Ιράν να «το εγκαταλείψουν προσωρινά».

Ο Καναδάς κάλεσε προχθές Σάββατο τους υπηκόους του -τους οποίους είχε καλέσει στα τέλη του Ιουνίου να φύγουν από τον Λίβανο- να «αποφεύγουν» τα ταξίδια στο Ισραήλ.

Η πρεσβεία της Βρετανίας ανακοίνωσε χθες πως επαναπατρίζονται, μέχρι νεοτέρας, τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού της στη Βηρυτό.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιορδανίας, ο Αϊμάν Σαφάντι, η χώρα του οποίου χαρακτηρίζεται εταίρος-κλειδί της Ουάσιγκτον στην περιοχή, συναντήθηκε στην Τεχεράνη με τον ομόλογό του και τον νέο πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν.

Αφού συνεδρίασαν μέσω βιντεοδιάσκεψης, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία» τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την ιταλική διπλωματία.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε από την πλευρά του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι «τη σημασία που έχει όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα» για να υπάρξει αποκλιμάκωση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν πως ανέστειλαν τις συνδέσεις με τη Βηρυτό, ανάμεσά τους η γερμανική Lufthansa, ως τουλάχιστον τη 12η Αυγούστου, η Air France και η Transavia ως και αύριο Τρίτη, η Kuwait Airways από σήμερα. Η Qatar Airways ανέστειλε τις βραδινές πτήσεις της προς τη Βηρυτό ως και σήμερα.

Η Lufthansa ανέστειλε επίσης τις πτήσεις της προς το Τελ Αβίβ ως τουλάχιστον την 8η Αυγούστου.

Στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, είχαν σχηματιστεί ατελείωτες ουρές κι επικρατούσε αβεβαιότητα μεταξύ των επιβατών.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας είχε συνέπεια το άνοιγμα μετώπων από τη Χεζμπολά και τους Χούθι, ένοπλα κινήματα τα οποία, μαζί με τη Χαμάς και ιρακινές παραστρατιωτικές οργανώσεις, συγκροτούν αυτόν που το Ιράν αποκαλεί «άξονα της αντίστασης» εναντίον του Ισραήλ και του κυριότερου συμμάχου του σε διεθνές επίπεδο – των ΗΠΑ.

Προχθές Σάββατο, η Χεζμπολά ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά στοχοποίησε την Μπέιτ Χιλέλ, στο βόρειο Ισραήλ, με δεκάδες ρουκέτες, ενώ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανταπέδωσαν με πλήγματα στη νότια λιβανική επικράτεια, καθώς οι πρακτικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών από την 8η Οκτωβρίου στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου συνεχίζονται.

Κοντά στο Τελ Αβίβ, στο προάστιο Χολόν, «τρομοκρατική επίθεση» με μαχαίρι που διαπράχθηκε σύμφωνα με την αστυνομία από κάτοικο της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 66χρονη και ογδοντάρης. Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» (σ.σ. σκοτώθηκε), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ταυτόχρονα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο της Λωρίδας της Γάζας, ερειπωμένο κι απειλούμενο από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο πλαίσιο του πολέμου που διανύει την 304η ημέρα του.

Προχθές Σάββατο η πολιτική προστασία ανακοίνωσε ότι ισραηλινά πλήγματα σε δυο σχολεία στην πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι, σκότωσαν τουλάχιστον 30 ανθρώπους, «την πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά». Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως έπληξε το σχολικό κτιριακό συγκρότημα, όπου βρισκόταν κατ’ αυτόν κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Πριν από το πλήγμα στο σχολικό κτιριακό συγκρότημα στην πόλη της Γάζας, η πολιτική προστασία και η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσαν πως 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Τζαμπάλια (βόρεια) και στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά).

Η Χαμάς, που πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007, χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έφοδος του στρατιωτικού της βραχίονα στο νότιο Ισραήλ στοίχισε τη ζωή σε 1.197 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 εξακολουθούν ακόμη να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, πλην όμως 39 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ως τώρα στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 39.583 ανθρώπους, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Tags: SLIDERεκκλήσεις στους ξένουςΗΠΑΛΙΒΑΝΟΣΧΑΜΑΣΧΕΖΜΠΟΛΑΧ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Τεχεράνη χτύπησε κτίριο της Μοσάντ – «Ο Χαμενεΐ θα έχει τη μοίρα του Σαντάμ», λέει το Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τεχεράνη χτύπησε κτίριο της Μοσάντ – «Ο Χαμενεΐ θα έχει τη μοίρα του Σαντάμ», λέει το Ισραήλ

17/06/2025 13:36
ΗΑΕ: Δύο πλοία συγκρούστηκαν κοντά στα Στενά του Χορμούζ- το λιμενικό των Εμιράτων απομάκρυνε 24 μέλη του πληρώματος του ενός πετρελαιοφόρου
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΑΕ: Δύο πλοία συγκρούστηκαν κοντά στα Στενά του Χορμούζ- το λιμενικό των Εμιράτων απομάκρυνε 24 μέλη του πληρώματος του ενός πετρελαιοφόρου

17/06/2025 12:40
ΟΗΕ: Οι υπηρεσίες ανησυχούν για την επιστροφή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Επιθυμεί το Ιράν να εγκαταλείψει πλήρως το πυρηνικό του πρόγραμμα

17/06/2025 11:40
Ζελένσκι: Ο Πούτιν δεν θέλει κατάπαυση του πυρός αλλά φοβάται να το πει ευθέως στον Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερα από 440 drones εναντίον της Ουκρανίας

17/06/2025 10:03
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν τον νεοδιορισθέντα αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν τον νεοδιορισθέντα αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν

17/06/2025 09:37
Τρεις Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

17/06/2025 09:32
G7: Η Ομάδα των Επτά καλεί σε αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
ΚΟΣΜΟΣ

G7: Η Ομάδα των Επτά καλεί σε αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

17/06/2025 09:11
Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την προώθηση της συνεργασίας με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να επεκτείνει την απαγόρευση εισόδου στους υπηκόους ακόμη 36 χωρών

17/06/2025 08:55
Συναγερμός από Τραμπ: “Εκκενώστε την Τεχεράνη” – Διπλωματικός πυρετός πίσω από την ξαφνική αποχώρησή του από τη G7
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός από Τραμπ: “Εκκενώστε την Τεχεράνη” – Διπλωματικός πυρετός πίσω από την ξαφνική αποχώρησή του από τη G7

17/06/2025 08:00

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #161

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αγωνία στο Ισραήλ για τη Γλυκερία – Εγκλωβίστηκε σε εμπόλεμη ζώνη, επιστρέφει μέσω Αιγύπτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγωνία στο Ισραήλ για τη Γλυκερία – Εγκλωβίστηκε σε εμπόλεμη ζώνη, επιστρέφει μέσω Αιγύπτου

17 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

Αυξήθηκαν στα 78,2 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια που έχουν περάσει στους Servicers

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη φαρμακοποιός μετά από καταγγελία ότι πουλούσε φάρμακα χωρίς ταινία γνησιότητα

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved