Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιδημία πανώλης στα αιγοπρόβατα, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη γαλακτοβιομηχανία της και την παραγωγή του διάσημου ελληνικού τυριού που δεν είναι άλλο από την «φέτα».
Η εξάπλωση πανώλης και τα κρίσιμα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα
Η ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής ασθένεια της πανώλης εντοπίστηκε αρχικά στις 11 Ιουλίου 2024 στην περιοχή της Θεσσαλίας, στην κεντρική Ελλάδα. Η εξάπλωσή της ήταν ραγδαία, φτάνοντας και σε πολλές φάρμες στη Ρουμανία. Οι Αρχές αναγκάστηκαν να θανατώσουν περίπου 58.000 αιγοπρόβατα για να περιορίσουν την επιδημία.
Ως μέτρο καταπολέμησης της εξάπλωσης του ιού, οι ελληνικές Αρχές επέβαλαν πανελλαδικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης μετακίνησης των αιγοπροβάτων από τις φάρμες τους. Αυτό το μέτρο είναι κρίσιμο, δεδομένου ότι η ασθένεια αποτελεί σοβαρή απειλή για την εγχώρια κτηνοτροφία και την οικονομία της χώρας, ειδικά για την παραγωγή φέτας.
What you need to know about the ‘goat plague’ that has re-emerged in Europe and now affects the production of Greece’s ‘white gold’. #EuropeNews https://t.co/iw7SyT1Ek3 pic.twitter.com/CYXgHaeaE0
— euronews (@euronews) August 2, 2024
Οι οικονομικές επιπτώσεις στην παραγωγή της φέτας και οι εξαγωγές
Η φέτα είναι ένας βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, με περίπου το 40% του μαλακού τυριού της χώρας να παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα προερχόμενο από τη Θεσσαλία.
Δυστυχώς η Θεσσαλία βάλλεται για δεύτερη φορά καθώς είχε επίσης πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας «Daniel» το περασμένο έτος, επιδεινώνοντας τις δυσκολίες για τους κτηνοτρόφους.
Η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, με περίπου το 65% της παραγωγής να εξάγεται. Παρά το μικρό της μέγεθος, η χώρα κατέχει σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων.
Συμπτώματα και αντιμετώπιση της πανώλης
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν κατάθλιψη, πυρετό, ρινικές και οφθαλμικές εκκρίσεις, στοματικές πληγές, αναπνευστική δυσχέρεια, βήχα, διάρροια και θάνατο.
Πού σημειώθηκαν νέα κρούσματα πανώλης
Η νόσος εξαπλώθηκε «χτυπώντας» τη Βόνιτσα και την Ηλεία ανοίγοντας νέους κύκλους επιτήρησης και ελέγχου. Σε αυτές τις περιοχές δεν έχουν πληθυσμό ζώων ανάλογο της Θεσσαλίας γεγονός που κάνει πιο εύκολη την διαχείριση. Στην Κομοτηνή οι κτηνιατρικές Αρχές πήραν δείγματα από ζώα και αναμένονται τα αποτελέσματα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για κρούσματα και στην περιοχή των Καλαβρύτων και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.
Στην Κρήτη που επίσης έχουμε κρούσματα οι Αρχές έριξαν το βάρος τις τελευταίες ημέρες εκεί, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισαν είναι το δύσβατο του εδάφους προσπαθώντας να προσεγγίσουν μονάδες για να λάβουν δείγματα. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η εξάπλωση θα «φρενάρει», ώστε σύντομα πλέον να δούμε την λήξη του συναγερμού στη χώρα.
Μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Στις 19 και 26 Ιουλίου, η μόνιμη επιτροπή της ΕΕ για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων ενέκρινε επείγουσες διαδικασίες. Αυτά τα μέτρα στοχεύουν στον περιορισμό της διακίνησης των ευπαθών εμπορευμάτων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφαλή συνέχεια του εμπορίου και τη διατήρηση των υγειονομικών προτύπων της ΕΕ.
Δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και οι αντίδραση της EFSA
Ένας αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε: «Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και στις δύο χώρες και θεσπίζει τα αναγκαία μέτρα σε επίπεδο ΕΕ». Επιπλέον, περαιτέρω ερωτήσεις έχουν απευθυνθεί στις ελληνικές και ρουμανικές αρχές.
Η αρχή της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) έχει αναγνωρίσει την κρίσιμη κατάσταση, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη αιτήματα για επιστημονική υποστήριξη.