Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Γιάννη Καντέλη
Η εκλογή της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν από το Ευρωκοινοβούλιο στη θέση της Προέδρου της Κομισιόν ανοίγει επισήμως την συζήτηση για τον επόμενο Επίτροπο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεχωρίσει περισσότερα από ένα πρόσωπα σε μία short list που έχει καταρτίσει και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λάβει την τελική του απόφαση. «Το πρόσωπο το οποίο θα προτείνω, ο ή η Επίτροπος, θα εξαρτάται από το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα μπορέσει να διεκδικήσει η χώρα», δήλωσε για το θέμα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, όμως οι συζητήσεις στο παρασκήνιο τις τελευταίες ημέρες έχουν φουντώσει.
Ο ίδιος τους τελευταίους μήνες έχει κάνει συναντήσεις με στελέχη συζητώντας το ενδεχόμενο μετακόμισης τους στις Βρυξέλλες, χωρίς όμως να έχει αναλάβει δέσμευση απέναντι σε κανέναν.
Ο Πρωθυπουργός θέλει να αξιολογήσει όλα τα δεδομένα πριν καταλήξει -όχι μόνο το χαρτοφυλάκιο- πριν δημοσιοποιήσει την απόφαση του.
Φαβορί σε αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είναι ο Περιφερειάρχης Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Τα ραντεβού του με τον κ. Μητσοτάκη έχουν πυκνώσει και έχει περάσει αρκετές φορές την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου από τον Μάιο έως σήμερα.
Ο ίδιος φέρεται να επιθυμεί ιδιαίτερα το επόμενο βήμα και να εκπροσωπήσει την χώρα στον κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό. Διαθέτει εμπειρία στα ευρωπαϊκά όργανα, έχοντας διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση του αντιπροέδρου.
Διατηρεί γνωριμίες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά τα προσόντα αυτά, ενώ προσμετρά και το πολιτικό αποτύπωμα μίας τέτοιας κίνησης. Διότι ο κ. Τζιτζικώστας έχει ερείσματα στο εσωτερικό της ΝΔ, είναι ένα πρόσωπο ταυτισμένο με την παράταξη και εκλέγεται περιφερειάρχης από το 2014 στη Βόρεια Ελλάδα όπου η ΝΔ αντιμετωπίζει πίεση από τα δεξιά της.
Εκτός κάδρου έχει τεθεί ο νυν Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο κ. Μητσοτάκης είχε εξαρχής αμφιβολίες στο να παραμείνει για δεύτερη θητεία το ίδιο πρόσωπο. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδωσε προώθηση σε μία υποψηφιότητα με πιο ισχυρό κομματικό υπόβαθρο, ενώ κατά καιρούς είχαν ακουστεί γκρίνιες για ορισμένες από τις επιλογές του κ. Σχοινά.
Δεδομένη προς αυτόν είναι η στήριξη της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να παραμείνει στη θέση.
Άλλωστε, η στήριξη προς τη νέα Πρόεδρο της Κομισιόν από τον κ. Μητσοτάκη και η συμβολή του στην εκλογή της, της αφήνουν μικρά περιθώρια να πιέσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό για μία επιλογή που δεν επιθυμεί.
Θέλοντας να είναι ευγενής, υποστήριξε στη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ότι η τελική απόφαση «αφορά μόνο την Πρόεδρο της Επιτροπής, κανέναν άλλο. Είναι σαν τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ορίζει Υπουργούς. Νομικά έχει αυτή τη δυνατότητα», όμως οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν η άποψη του κ. Μητσοτάκη.
Το προηγούμενο διάστημα είχαν ακουστεί τα ονόματα της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως, του πρώην υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος ήταν ο πρώτος που βγήκε από τη σχετική λίστα, αφού ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε πολύ γρήγορα ότι είναι ένα στέλεχος που θέλει να βρίσκεται στην κυβέρνηση. Ρεαλιστικές ελπίδες δεν έχουν πλέον ούτε τα άλλα δύο πρόσωπα.
Πηγές από τις Βρυξέλλες μεταφέρουν ότι η κα Φον Ντερ Λάιεν δεν έχει ανοίξει σε κανέναν τα χαρτιά της για το πως θα μοιράσει την τράπουλα των χαρτοφυλακίων στις χώρες.
Με εξαίρεση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την Γαλλία που διαπραγματεύτηκε την παραμονή του Τιερί Μπρετόν για να δώσουν τη στήριξη τους οι φιλελεύθεροι στο Ευρωκοινοβούλιο. Και την εκτίμηση ότι ίσως υπάρχει κάποια συμφωνία κάτω από το τραπέζι με την Τζόρτζια Μελόνι, ώστε Ιταλοί ευρωβουλευτές του ECR να δώσουν την ψήφο τους κατά την μυστική ψηφοφορία.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ ήταν οι δύο ηγέτες που υπέγραψαν την υποψηφιότητα της κας Φον Ντερ Λάιεν για το ΕΛΚ και διαπραγματεύτηκαν στο Συμβούλιο την τοποθέτηση της στην Κομισιόν θεωρείται ότι θα έχουν αβαντάζ ως προς την ενημέρωση και θα είναι τα πρώτα τηλεφωνήματα όταν θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της.
Το χαρτοφυλάκιο που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρει η Ελλάδα, σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους, είναι αυτό της Γεωργίας.
«Θέλω ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο να είναι προφανώς σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη», έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης και το συγκεκριμένο καλύπτει αυτή την επιδίωξη.
Είναι σημαντικό για την Ελλάδα που θέλει να στηρίξει την αγροτική παραγωγή και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και είναι προφανής η σημασία του για όλη την Ευρώπη, αρκεί να θυμηθούμε τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την Γηραιά Ήπειρο με τα τρακτέρ να φτάνουν ως τις Βρυξέλλες.