Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων έχουν προθεσμία μέχρι τις 18 Ιουλίου για να «κλειδώσουν» τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο. Στην αναφορά του, αναφέρεται ότι τουλάχιστον 130 πανεπιστημιακά τμήματα μπορούν να οδηγήσουν σε επαγγέλματα υψηλής ζήτησης.
Μια πρόσφατη μελέτη από την ΕΥ Ελλάδος, το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Endeavor Greece, με τίτλο «Εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα και απασχόληση: Ζητείται προσέγγιση», κατέγραψε τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι αγγελίες εργασίας δείχνουν ότι ο κλάδος της Πληροφορικής είναι ο πιο περιζήτητος με ποσοστό 32,5%. Μαζί με τους κλάδους του ξενοδοχειακού τομέα και των επαγγελματικών υπηρεσιών, καλύπτουν το 56,7% των ζητούμενων θέσεων εργασίας.
Στην Ελλάδα, λειτουργούν τουλάχιστον 19 τμήματα Πληροφορικής σε διάφορες περιφέρειες, με τις βάσεις εισαγωγής να κυμαίνονται από 7.000 έως 9.000 μόρια, ανάλογα με την έδρα τους. Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν αυτά τα τμήματα από δύο επιστημονικά πεδία: το 4ο (Οικονομίας και Πληροφορικής) και το 2ο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών). Τα τμήματα Πληροφορικής, Ψηφιακών Συστημάτων και Επιστήμης Υπολογιστών είναι προσβάσιμα και από τα δύο επιστημονικά πεδία, ενώ οι υποψήφιοι του 2ου πεδίου έχουν επίσης πρόσβαση στις πολυτεχνικές σχολές των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.