Στα μέσα του περασμένου Απριλίου, μια είδηση από τη Μπογκοτά της Κολομβίας, έκανε τον γύρω του κόσμου ως ένας ιδιαίτερα κακός οιωνός για ολόκληρο τον πλανήτη. Στη πρωτεύουσα της Κολομβίας μιας πόλης 8 εκατομμυρίων κατοίκων, ανακοινώθηκε ότι το νερό θα δίνεται με δελτίο εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και μεγάλης έλλειψης υδάτινων αποθεμάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς το νερό στη περιοχή επαρκούσε μονάχα για 54 ημέρες.
Η υδροδότηση ξεκίνησε να διακόπτεται εκ περιτροπής για τουλάχιστον 24ωρες και ο δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους να πλένονται… ανά ζευγάρια. Το μήνυμα από την άλλη άκρη της Γης και πιο συγκεκριμένα από την Κολομβία, έφτασε ηχηρό και στη χώρα μας, η οποία φέτος είναι αντιμέτωπη με συνθήκες έντονης ξηρασίας και με μια σοβαρή λειψυδρία να βρίσκεται προ των πυλών. Η κατάσταση επιδεινώνεται μάλιστα από τις αυξανόμενες τουριστικές πιέσεις, από τις περιορισμένες φετινές βροχοπτώσεις και τις υψηλές θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» στα τέλη Μαΐου ολόκληρη η ελληνική επικράτεια χαρακτηριζόταν από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, ως «σε κατάσταση προειδοποίησης», ενώ τμήματα της ήταν «σε κατάσταση συναγερμού». Τη δεδομένη χρονική στιγμή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τεχνητή λίμνη του Μόρνου, από την οποία υδροδοτείται η Αττική, εμφανίζεται συρρικνωμένη κατά 15-20% σε σχέση με τη μέση τιμή των τελευταίων 14 ετών. Σύμφωνα επίσης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το climatebook, στις 2 Ιουλίου 2023, η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν περίπου 16,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ στις 26 Ιουνίου 2024 υπολογίστηκε σε περίπου 12,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το ίδιο μάλιστα συμβαίνει και με τα αποθέματα νερού στο Μόρνο τα οποία είναι μειωμένα κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά τα αποθέματα των ταμιευτηρίων της ΕΥΔΑΠ σε ολόκληρη τη χώρα ήταν μέχρι χθες σχεδόν 805 εκατ. κ.μ, ποσότητα μικρότερη κατά 24% σε σχέση με την αντίστοιχη μέρα του 2023 (περίπου 1.060 εκατ. κ.μ. νέρου)