Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Γιάννη Καντέλη
Αντιμέτωπος με τις πρώτες σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ από την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που επιχειρεί ένα restart σε πολιτικό και κυβερνητικό επίπεδο μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο Πρωθυπουργός καλείται να συνδυάσει την φυγή προς τα εμπρός δίνοντας έμφαση στην επίλυση των θεμάτων της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες με την διατήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος.
Το πρώτο crash test ήταν η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Τετάρτη και ακολουθεί την Δευτέρα η κοινή παρουσία και οι ομιλίες των πρώην προέδρων και Πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή στην εκδήλωση για το βιβλίο του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».
Σε αυτό το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να αλλάξει το κλίμα πρωτίστως μέσα από την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και την παρουσίαση απτών αποτελεσμάτων στα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η ακρίβεια, το στεγαστικό και η λειτουργία του κράτους.
Τομείς για τους οποίους κρίνεται πως οι ψηφοφόροι τιμώρησαν την κυβέρνηση στις κάλπες της 9ης Ιουνίου. «Οι πολίτες μας βαθμολογούν αυστηρά και ζητούν από εμάς λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια. Χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για λόγια», όπως σημειώνει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και λάθος πολιτικές επιλογές τους προηγούμενους μήνες, κυρίως ως προς την διαχείριση και την επικοινωνία τους, όπως παραδέχονται οι ίδιες πηγές.
Ορισμένες από αυτές επισημάνθηκαν με οξύ τρόπο από βουλευτές του κόμματος κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής που ασκήθηκε.
Το πιο ηχηρό καμπανάκι που ακούστηκε από τους περισσότερους ήταν το χάσμα που δημιουργείται σταδιακά μεταξύ κυβέρνησης και κομματικής βάσης, βάζοντας στο κάδρο της κριτικής τους και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου χωρίς να τα κατονομάζουν.
«Υπάρχει ζήτημα ταυτότητας της παράταξης», «είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό», «ο κόσμος μας, μάς λέει ότι δεν έχετε πάρει κανένα μήνυμα», είναι ορισμένα από όσα ακούστηκαν σε αυτή την κατεύθυνση κατά την τετράωρη συνεδρίαση και αποτυπώνουν το κλίμα που υπάρχει.
«Είμαστε κάτι παραπάνω από προσηλωμένοι στις αρχές της ΝΔ και όσα στελέχη ήρθαν να ενταχθούν στη ΝΔ ενστερνίστηκαν τις αξίες και τις θέσεις της παράταξης», είναι η απάντηση που δίνουν από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι κάθε φορά που η ΝΔ διευρύνθηκε πέτυχε μεγάλες νίκες.
Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε προσεκτικά τους 37 βουλευτές που πήραν το λόγο για να εκθέσουν τις απόψεις τους και να επισημάνουν τα κακώς κείμενα και βέβαια είναι ο πρώτος που αποκρυπτογραφεί τα μηνύματα, τις εισηγήσεις και τις επισημάνσεις που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έγιναν σε ενωτικό κλίμα.
Μάλιστα, εμφανίζεται αποφασισμένος να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της έντασης και την καλύτερη συνεργασία κόμματος και κυβέρνησης. Ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου παραγνωρίζει πως η εσωκομματική νηνεμία ανήκει στο παρελθόν. Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο εσωκομματικό μέτωπο. Αντιθέτως όσοι τοποθετήθηκαν δεν συγκροτούν μία συγκεκριμένη ομάδα, έχουν διαφορετικές καταβολές και έβαλαν ξεχωριστά ζητήματα στο τραπέζι. Όμως, οι πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες θα φιλτράρονται εφεξής και μέσα από τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ο Πρωθυπουργός θα ξεκινήσει άμεσα τις συναντήσεις με γκρουπ βουλευτών, 20 κάθε φορά, ώστε να αποκατασταθεί η σχέση της κυβέρνησης με την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και για να συμμετάσχουν έμπρακτα στην πολιτική αντεπίθεση που σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι πρώην
Επόμενος σκόπελος είναι οι αναμενόμενες παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά και του κ. Καραμανλή τη Δευτέρα. Οι σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς είναι στον πάγο τα τελευταία δύο χρόνια και οι δίαυλοι επικοινωνίας έχουν κοπεί. Με πιο έντονο τρόπο ο κ. Σαμαράς, με πιο ήπιο δημόσιο λόγο ο κ. Καραμανλής έχουν εκφράσει διαφωνίες και έχουν αφήσει αιχμές για αποφάσεις της κυβέρνησης, δείχνοντας και με αυτό τον τρόπο την απόσταση που τους χωρίζει με το Μέγαρο Μαξίμου. Ταυτόχρονα, αυτό το διάστημα έχουν έλθει πιο κοντά μεταξύ τους, γεγονός που φροντίζουν να γίνεται γνωστό διαρρέοντας τις συναντήσεις τους και τα κοινά γεύματα. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επιχειρούν να αποδραματοποιήσουν το γεγονός μιλώντας για «μια σημαντική εκδήλωση όπου θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε με σεβασμό τις απόψεις δύο πρώην προέδρων και πρωθυπουργών της χώρας, που κράτησαν το τιμόνι σε κρίσιμες περιόδους». Ωστόσο, το περιεχόμενο αυτών των τοποθετήσεων ενδεχομένως να δημιουργήσει αναταράξεις, αν αποφασίσουν να αμφισβητήσουν ευθέως πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης δεν θα παραστεί στην εκδήλωση, όμως στην πρώτη σειρά θα κάθονται δύο στενοί συνεργάτες του, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Η ΠτΔ
Στην εσωκομματική διελκυστίνδα έχει μπει και η Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς στις αρχές του 2025 θα κληθεί η Βουλή να ψηφίσει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Περισσότεροι από 20 βουλευτές στο εσωτερικό της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας εμφανίζονται έτοιμοι να καταψηφίσουν την ανανέωση της θητείας για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η συμμετοχή της στα επινίκια για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ήταν για πολλούς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι χρεώνοντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως unfair να παίρνει τόσο καθαρή θέση για ένα θέμα που δίχασε την ελληνική κοινωνία.
Ορισμένοι βουλευτές, όπως ο Νότης Μηταράκης, ο Θάνος Πλεύρης και ο Γιώργος Βλάχος εξέφρασαν τη διαφωνία τους για μία δεύτερη θητεία της κας Σακελλαροπούλου και στην συνεδρίαση της Τετάρτης.
Το άνοιγμα αυτής της συζήτησης έχει δημιουργήσει εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου που την χαρακτηρίζει «εξαιρετικά πρόωρη» και «προσβλητικό να συμβαίνει τόσο νωρίς, όταν αφορά έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της χώρας».
Πριν τις ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι αξιολογεί θετικά τον τρόπο που εκτελεί τα καθήκοντα της η κα Σακελλαροπούλου αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκλογής της. Τα δεδομένα, όμως, δείχνουν ότι δεν θα είναι μία εύκολη διαδικασία και ήδη τα πρώτα ονόματα που θα μπορούσαν να την διαδεχθούν έχουν πέσει στο τραπέζι, καθώς οι διαφωνούντες προκρίνουν ότι στο κορυφαίο αξίωμα θα πρέπει να βρεθεί ένα πρόσωπο που προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη.
Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Παναγιώτης Πικραμμένος είναι δύο από τα πρόσωπα που συζητούνται, ενώ αρκετοί βουλευτές της ΝΔ επιθυμούν να δουν στην Ηρώδου Αττικού τον Κώστα Καραμανλή.