Σχεδόν οι μισοί Έλληνες θα δοκίμαζαν καλλιεργημένο κρέας
25 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΥΓΕΙΑ

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες θα δοκίμαζαν καλλιεργημένο κρέας

Το ένα πέμπτο θα το αντικαθιστούσε με το κρέας που καταναλώνει τώρα

by todaypress
25/06/2024 18:20
in ΥΓΕΙΑ,
Σχεδόν οι μισοί Έλληνες θα δοκίμαζαν καλλιεργημένο κρέας

Company name: New Age Meats Product: Pork sausage, served at a private tasting event in September 2018. https://www.businessinsider.com/taste-test-lab-grown-meat-sausage-cost-2018-11 Access & Permission: CC BY

Share on FacebookShare on Twitter

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2024- Σχεδόν το 45% των Ελλήνων* είναι πρόθυμο να δοκιμάσει καλλιεργημένο κρέας, εάν αυτό ήταν διαθέσιμο και ένα 17% θα αντικαθιστούσε κάποια ποσότητα από το κρέας που ήδη καταναλώνει με καλλιεργημένο κρέας, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από το YouGov και ανατέθηκε από το ΜΚΟ think tank Good Food Institute Europe. 

Ο Δρ. Δημήτριος Ι. Στραβοπόδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Ελλάδα, εξήγησε σχετικά: «Η καλλιέργεια κρέατος περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος ζωικών κυττάρων και την καλλιέργειά τους σε ζυμωτήρες, παρόμοιους με εκείνους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπύρας, οι οποίοι ουσιαστικά προσομοιάζουν την ίδια διαδικασία που συμβαίνει μέσα σε ένα ζώο, παρέχοντας ζεστασιά και βασικά θρεπτικά συστατικά».

Παραπάνω από τους μισούς (51%) συμμετέχοντες στην έρευνα συμφωνούν ότι εάν το καλλιεργημένο κρέας- ένας νέος τρόπος παραγωγής κρέατος χωρίς εκτρεφόμενα ζώα- εγκριθεί από τις Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων, θα πρέπει να διατίθεται προς πώληση στην χώρα. Παράλληλα το 52% θεωρεί ότι θα πρέπει να παράγεται εγχώρια, ώστε να ωφεληθεί η ελληνική οικονομία. Με την Ελλάδα να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές κρέατος προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση, το συγκεκριμένο προϊόν θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της αυτάρκειας της χώρας και στη δημιουργία μιας εγχώριας βιομηχανίας καλλιεργημένου κρέατος.

Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ:

Ο Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επικεφαλής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ελλάδα, δήλωσε: «Το καλλιεργημένο κρέας παράγεται σ’ένα ελεγχόμενο και καθαρό περιβάλλον το οποίο επιτρέπει την ενίσχυση και τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας, καθώς και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και της χρήσης αντιβιοτικών. Προτού ένα προϊόν καλλιεργημένου κρέατος λάβει έγκριση προς πώληση στην ΕΕ, θα πρέπει να υποβληθεί σε ενδελεχή τεχνική και επιστημονική αξιολόγηση της ασφάλειας και της διατροφικής του αξίας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)».

Το καλλιεργημένο κρέας είναι ακόμα μια νέα ιδέα για τους Έλληνες καταναλωτές, με το 23% να δηλώνει ότι έχει ακούσει γι’ αυτόν τον νέο τρόπο παραγωγής κρέατος. Οι συμμετέχοντες (76%) στην έρευνα πιστεύουν επίσης ότι η απόφαση για έγκριση δραστηριοτήτων καλλιέργειας κρέατος θα πρέπει να παρθεί ανεξάρτητα από τα εμπορικά συμφέροντα που μπορεί να προκύπτουν. Επιπρόσθετα το 35% υποστηρίζει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έπρεπε να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη του κλάδου και το 45% συμφωνεί ότι οι αρχές θα έπρεπε να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους να επωφεληθούν από τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτός ο ανερχόμενος κλάδος.

Η Δρ. Ειρήνη Θεοδοσίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Χημικής και Βιοχημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Aston (Ηνωμένο Βασίλειο) και μέλος του Cellular Agriculture Greece, εξήγησε: «Με τη παγκόσμια ζήτηση κρέατος να αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2050, η εύρεση συμπληρωματικών τρόπων για την παραγωγή πρωτεΐνης με βιώσιμο και αποδοτικό τρόπο είναι σημαίνουσας σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα και την επισιτιστική ασφάλεια».

Με πάνω από 50 νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής Food Novelties) προσηλωμένες στην προώθηση του τομέα, το καλλιεργημένο κρέας έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για πρωτεΐνη. Οι υπάρχουσες έρευνες υποδηλώνουν ότι το καλλιεργημένο κρέας μπορεί να απαιτεί σημαντικά λιγότερους πόρους και να προκαλεί λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τη συμβατική κτηνοτροφία. Επιπλέον, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αναπτυχθεί ένας νέος καινοτόμος τομέας που έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στη βιώσιμη τεχνολογία τροφίμων.

Η έρευνα διερεύνησε επίσης την αντίληψη των Ελλήνων καταναλωτών απέναντι στο συμβατικό κρέας. Το 79% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η ποσότητα κρέατος που καταναλώνεται στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή, και το 47% σχεδιάζει να καταναλώνει λιγότερο ή καθόλου κρέας.

Ο Alex Mayers, Διευθύνων Σύμβουλος του Good Food Institute Europe δήλωσε σχετικά: «Το καλλιεργημένο κρέας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τα τρόφιμα που αγαπούν οι άνθρωποι με πιο αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια των καταναλωτών, ακόμα και σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Η εξειδίκευση της Ελλάδας στη βιομηχανία τροφίμων μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο σε αυτόν τον αναδυόμενο τομέα. Επενδύοντας στην ανάπτυξη του καλλιεργημένου κρέατος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα μπορούν όχι μόνο να αναπτύξουν περαιτέρω την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων, αλλά και να συμβάλουν στην παγκόσμια μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων, αξιοποιώντας την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά και το καινοτόμο πνεύμα για να ηγηθούν σε αυτόν το  νέο κλάδο».

– Τέλος –

Μεθοδολογία έρευνας 

*Αυτά τα αποτελέσματα βασίζονται σε συγκεντρωτικές % τιμές από 2 σημεία βαθμολόγησης (τείνω να συμφωνώ + συμφωνώ απόλυτα).Η έρευνα αυτή υλοποιήθηκε από το YouGov Deutschland GmbH, κορυφαία εταιρεία στη διαδικτυακή έρευνα αγοράς, για λογαριασμό της ΜΚΟ και think tank Good Food Institute. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω διαδικτυακής έρευνας μεταξύ 17 και 22 Απριλίου 2024, στην οποία συμμετείχαν 1.015 άτομα στην Ελλάδα, ηλικίας 18 ετών και άνω. Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν και είναι αντιπροσωπευτικά του ελληνικού πληθυσμού. 

Σημειώσεις συγγραφέα για το καλλιεργημένο κρέας 

Το καλλιεργημένο κρέας είναι ένας εναλλακτικός τρόπος παραγωγής κρέατος μέσω της καλλιέργειας ζωικών κυττάρων για την οποία ακολουθείται διαδικασίας παραγωγής παρόμοια με αυτή των φυτών σ’ ένα θερμοκήπιο. Περιλαμβάνει, δηλαδή, τη λήψη ενός μικρού δείγματος κυττάρων από ένα ζώο και την τοποθέτησή τους σ’ ένα ζυμωτήρα, ο οποίος τους παρέχει το νερό, τα θρεπτικά συστατικά και τη θερμότητα που απαιτείται για να αναπτυχθεί ένα προϊόν κρέατος παρόμοιο με τον κιμά. Από το προϊόν αυτό μπορούν να δημιουργηθούν άλλα τελικά προϊόντα όπως είναι τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα. Παρόλο που το καλλιεργημένο κρέας δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ήδη εγκριθεί για πώληση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στη Σιγκαπούρη, ενώ οι πρώτες αιτήσεις για κατανάλωση έχουν ήδη υποβληθεί στις αρχές ασφάλειας τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελβετία. 

Σχετικά με το Good Food Institute 

Το Good Food Institute Europe (GFI Europe) είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου, ασφαλούς και δίκαιου συστήματος τροφίμων μέσω της διαφοροποίησης της παραγωγής πρωτεϊνών. Το GFI συνεργάζεται με επιστήμονες, επιχειρήσεις και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να επιταχύνει την πρόοδο στο καλλιεργημένο και φυτικό κρέας, εξασφαλίζοντας ότι αυτές οι επιλογές είναι νόστιμες, προσιτές και διαθέσιμες σε όλη την Ευρώπη. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε το https://gfieurope.org/

Πληροφορίες για συντάκτες:

Action Global Communications Greece, Κατερίνα Παναγιωτίδη, PR Account Director

Email: katerina.p@actionprgroup.com

Τηλ.: 2107240160

Tags: ΕΚΠΑΈλληνεςΕΡΕΥΝΑκαλλιεργημένο κρέας
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντίθετος ο ΦΣΑ με την απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την κατ’ οίκον διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντίθετος ο ΦΣΑ με την απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την κατ’ οίκον διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους

13/05/2025 14:24
Σωτήρης Τσιόδρας: Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 αποτελεί ουσιαστικό μέτρο πρόληψης του long COVID
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σωτήρης Τσιόδρας: Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 αποτελεί ουσιαστικό μέτρο πρόληψης του long COVID

11/05/2025 10:05
Η πολιτεία της Λουιζιάνα θέλει να επιβάλει περιορισμούς στα χάπια της άμβλωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

1 στους 4 εφήβους στην Ελλάδα ζει με μια διαταραχή ψυχικής υγείας

10/05/2025 08:52
Μυτιλήνη: Κατέληξε ο 19χρονος συνοδηγός αυτοκινήτου που συγκρούστηκε με αδέσποτα άλογα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλάζουν ΟΛΑ στην Υγεία μέχρι το τέλος του 2025

10/05/2025 08:50
Η παχυσαρκία συνδέεται με το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον;
ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Ποιους θα αφορούν τα δωρεάν φάρμακα – Τα κριτήρια

07/05/2025 09:51
Δωρεάν και χωρίς ραντεβού οι αιματολογικές εξετάσεις για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δωρεάν και χωρίς ραντεβού οι αιματολογικές εξετάσεις για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων

29/04/2025 12:05
«Καμπανάκι» από τη μείωση των εμβολιασμών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καμπανάκι» από τη μείωση των εμβολιασμών

27/04/2025 20:30
ΥΓΕΙΑ

SOS για 5 ασθένειες εκπέμπει το ECDC – Ποιες είναι αυτές

23/04/2025 13:46
Σε ισχύ από σήμερα το «Καλάθι του Πάσχα»
ΥΓΕΙΑ

Αποτοξίνωση: Οι τροφές που θα σας «καθαρίσουν» από τις πασχαλινές τοξίνες

21/04/2025 09:35

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #157


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ώστε η βελτίωση των εισοδημάτων να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ώστε η βελτίωση των εισοδημάτων να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας

18 Μαΐου 2025

...

Read moreDetails

Ένα παπούτσι που πατάει πάνω στην αξιοπρέπεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Ξεκινούν αύριο οι εξετάσεις στα λύκεια

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP