Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Μάνου Σιφονιού, Επικοινωνιολόγου, Συγγραφέα
Όπως πάντα, θα υπάρξουν τριών ειδών ψηφοφόροι που θα βρεθούν στην κάλπη στις 9 Ιουνίου. Οι αποφασισμένοι, οι αναποφάσιστοι και οι …«περαστικοί»!
Οι ψηφοφόροι που έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν -που είναι και οι περισσότεροι- δεν έχουν πολλά να σκεφτούν.
Ίσως η σκέψη τους είναι στην παραλία στην οποία θα πάνε μετά(!), το που θα πάνε για φαγητό, ή αν είναι πολιτικά δραστήριοι μπορεί να παρατηρήσουν το περιβάλλον, προσπαθώντας να βγάλουν συμπεράσματα, ή για να έχουν να πουν μια ιστορία το βράδυ, ή αν θέλουν να επηρεάσουν διακριτικά με τον τρόπο τους κάποιους αναποφάσιστους, ιδίως αν είναι και «σκληροπυρηνικοί»!
Μόνο αν δεν έχουν αποφασίσει και για τους σταυρούς, ίσως καταναλώσουν φαιά ουσία για να διατρέξουν το ψηφοδέλτιο για την τελική τους απόφαση σταυροδοσίας. Ο αποφασισμένος, είναι κυρίως βιαστικός, καθώς έχει ήδη καταλήξει με βάση κάποια κλασσικά κριτήρια. Την γενικότερη ιδεολογική του τοποθέτηση στον άξονα Δεξιά, Κέντρο, Αριστερά.
Τις συμπάθειες σε πρόσωπα που τον κατευθύνουν περισσότερο από την ιδεολογία, ειδικά σε ευρωεκλογές.
Το προσωπικό του συμφέρον, αν και λίγοι θα το παραδεχτούν.
Το συμφέρον της κοινωνίας, ή/και της πατρίδας σύμφωνα με τη δική του κοσμοθεωρία και τέλος το μήνυμα που θέλει να δώσει γιατί πιθανόν απογοητεύτηκε ή μπορεί να είναι οργισμένος, ακόμα και με το κόμμα που ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές.
Τις πιο πολλές σκέψεις τις έχει ίσως ο ψηφοφόρος της τελευταίας στιγμής που ανήκει φυσικά στους αναποφάσιστους, αλλά προέρχεται και από την λεγόμενη «ρευστοποίηση» που εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό μετά το 2012 και παραμένει «ορατή», ειδικότερα στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση, όπου η πόλωση δεν είναι έντονη, προφανώς λόγω και του χαρακτήρα των ευρωεκλογών και των δημοκοπικών δεδομένων που δείχνουν μια ξεκάθαρη εικόνα.
Ο παράγοντας «εικόνα» επίσης μπορεί να «τρυπώσει» στις σκέψεις των αναποφάσιστων πάνω από την κάλπη και -παρότι δεν είναι ποτέ αμελητέος- στις παρούσες ευρωεκλογές, είναι μάλλον ενισχυμένος, τόσο λόγω της φύσης τους, όσο και των ονομάτων που επελέγησαν, αλλά και του επικοινωνιακού σκηνικού που διαμορφώθηκε τις τελευταίες μέρες.
Η γνωστή -στις δημοσκοπήσεις- «βουβή δεξαμενή» των αναποφάσιστων και οι επαμφοτερίζουσες σκέψεις τους της τελευταίας στιγμής, μπορεί στις παρούσες εκλογές να προσφέρουν τη δυνατότητα των εκπλήξεων.
Τέλος οι …«περαστικοί», δεν θα ξοδευτούν σε πολιτική σκέψη, ίσως έχουν ένα έτοιμο ψηφοδέλτιο που τους έδωσε κάποιος άλλος και θα το ψάξουν στις τσέπες τους. Θα μπορούσαν κάλλιστα να μην ήταν μπροστά στην κάλπη τη συγκεκριμένη μέρα, είναι βεβαίως απολίτικοι, αγνοούν ακόμη και τα διλήμματα που η κάλπη -ή καλύτερα τα κόμματα- θέτουν στους πολίτες και ίσως αποφασίζουν σε συνάρτηση με την παράσταση νίκης, καθώς είναι γνωστό πως μερίδα των ψηφοφόρων … πάει με τον αναμενόμενο νικητή!
Βεβαίως μπορούν να πάνε και με την «εικόνα», καθώς και σε αυτούς παίζει ρόλο, κυρίως όμως η εικόνα των αρχηγών ή και κάποιων προβεβλημένων προσώπων που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια.
Εκτιμώ ότι η πιο πολιτική σκέψη που ίσως μπορούν να κάνουν όλοι οι ψηφοφόροι αυτής της Κυριακής, είναι να αναρωτηθούν για τον λίγο κόσμο που θα δουν γύρω τους στα εκλογικά τμήματα.
Κι αυτό δυστυχώς δεν θα οφείλεται στην επιτυχία της επιστολικής ψήφου.