Σε διαβούλευση το ν/σ για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και ΕΠΙΠ
30 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε διαβούλευση το ν/σ για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και ΕΠΙΠ

by todaypress
04/06/2024 17:40
in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
Σε διαβούλευση το ν/σ για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και ΕΠΙΠ
Share on FacebookShare on Twitter

Σε διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ).

Με το εν λόγω νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται ζητήματα, που δυσκολεύουν την παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου, που αφορά τα συγκεκριμένα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ.

Επιπλέον, με το εν λόγω νομοσχέδιο αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες κάθε αρχής ελέγχου ενώ προβλέπονται και οι υποχρεώσεις όσων επιθυμούν να παράγουν, διακινήσουν, συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία, γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

«Στόχος μας είναι η προστασία των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, η ενίσχυση της ποιότητάς τους μέσω της θέσπισης πλαισίου ελέγχων και επιβολής κυρώσεων για τις παραβάσεις σε αυτό τον τομέα και η εξασφάλιση καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα προϊόντα που αγοράζουν με την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και πρόσθεσε «έχουμε δεσμευθεί ότι θα στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα, ιδιαίτερα εκείνα που αποτελούν σήμα κατατεθέν για τη χώρα μας στο εξωτερικό, αλλά και ότι θα προστατεύσουμε τους καταναλωτές και αυτό πράττουμε με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε. Βάζουμε φραγμό σε παράνομες δράσεις και υψώνουμε ένα δίχτυ προστασίας για τα μοναδικά σε ποιότητα και διατροφική αξία, ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και ΕΠΙΠ».

Σημειώνεται ότι επίσης αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις όσων επιθυμούν να παράγουν, διακινήσουν, συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία, γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Επιπλέον, ντιμετωπίζονται με συνεκτικό τρόπο τα διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης που επιβάλλονται από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε περίπτωση διαπίστωσης παρατυπιών ή παραβάσεων της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, που αφορούν:

* στις καταχωρισμένες ονομασίες γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, καθώς και

* τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανά περίπτωση παρατυπίας ή παράβασης για την ενίσχυση της αποτρεπτικότητας.

Σε ό,τι αφορά την ορθολογικότερη αντιμετώπιση των ανωτέρω παραβάσεων, θεσπίζονται κριτήρια επιμέτρησης, συντελεστές των κριτηρίων επιμέτρησης και το εύρος των προβλεπόμενων προστίμων κατόπιν αξιολόγησης και βαθμολόγησης συγκεκριμένων παραμέτρων, όπως επίσης και η σύσταση Επιτροπής επιβολής κυρώσεων, το πλαίσιο λειτουργίας και το έργο αυτής.

Στις αρμοδιότητες του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ περιλαμβάνεται ιδίως, η διεξαγωγή ελέγχων της παραγωγής, της ποιότητας αλλά και της διακίνησης αγροτικών προϊόντων.

Στόχος είναι να καθοριστούν οι έλεγχοι για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές κάθε προϊόντος με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, οι οποίοι είναι επιτόπιοι, τακτικοί ή/και έκτακτοι και να εξασφαλιστεί ότι ενεργούνται με τρόπο διαφανή, δίκαιο και αμερόληπτο.

Παράλληλα, αντιμετωπίζεται το νομικό κενό που υφίσταται σχετικά με την αναγνώριση ομάδων παραγωγών για κάθε ένα προϊόν με ΠΟΠ/ΠΓΕ. Όπως αναφέρεται, το σύστημα αναγνώρισης μπορεί να εφαρμόζεται σε όλες τις ομάδες παραγωγών, των οποίων τα μέλη παράγουν προϊόν που προσδιορίζεται από μία ΠΟΠ ή ΠΓΕ ή σε ομάδες παραγωγών που παράγουν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που προσδιορίζονται με ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Μεταξύ άλλων καθηκόντων, η αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών μίας ΠΟΠ ή ΠΓΕ, δύναται να προβαίνει σε ελέγχους αγοράς ή/και σε εσωτερικούς ελέγχους στα μέλη της και ενημερώνει για τα αποτελέσματα αυτά τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Τέλος ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στα τρόφιμα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συστατικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και τα διοικητικά μέτρα και πρόστιμα για τις παραβάσεις σε αυτό τον τομέα και προβλέπονται υποχρεώσεις για τις ελεγκτικές αρχές που διαπιστώνουν μη συμμορφώσεις κατά τη διενέργεια ελέγχου σε τομέα που δεν ανήκει στην αρμοδιότητά τους.

  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο για την ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με νέα άνοδο η σημερινή συνεδρίαση

04/06/2025 11:32
Ανοικτό το ενδεχόμενο για τρίτο Fuel Pass άφησε ο Άδωνις Γεωργιάδης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Νέο σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια καυσίμων από 12 Ιουνίου – Ενισχύεται η μάχη κατά του λαθρεμπορίου

04/06/2025 10:46
Ακτινογραφία της αγοράς εργασίας: Οι τάσεις, τι ζητούν οι επιχειρήσεις και ποια είναι τα βασικά κριτήρια προσλήψεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακτινογραφία της αγοράς εργασίας: Οι τάσεις, τι ζητούν οι επιχειρήσεις και ποια είναι τα βασικά κριτήρια προσλήψεων

04/06/2025 10:34
«Κλειδί» για μόνιμες φοροελαφρύνσεις ο περιορισμός της φοροδιαφυγής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Μειώνεται μέχρι και σε 5% η παρακράτηση στην ενημερότητα μεταβίβασης ακινήτου για χρέη σε αναστολή είσπραξης

03/06/2025 13:36
Παράταση υποβολής αιτήσεων στη δράση «e-Astypalea»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση υποβολής αιτήσεων στη δράση «e-Astypalea»

03/06/2025 13:26
Στο 3,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 1,9% η Ευρωζώνη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 1,9% η Ευρωζώνη

03/06/2025 12:36
Κυρ. Πιερρακάκης: Η διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον πυρήνα του νομοσχεδίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Sciences Po: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις με ταχύτητα»

03/06/2025 11:58
ΕΟΤ: Δράσεις προβολής της Ελλάδας στην ιταλική αγορά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΟΤ: Δράσεις προβολής της Ελλάδας στην ιταλική αγορά

03/06/2025 11:55
Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 851 εκατ. ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Ελλάδα – Ανάπτυξη 2% το 2025 και 2,1% το 2026 με άλμα στις επενδύσεις

03/06/2025 10:16

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #159


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρανάκης: Ενθαρρύνω τους μηχανοδηγούς να υποδεικνύουν ζητήματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Ενθαρρύνω τους μηχανοδηγούς να υποδεικνύουν ζητήματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο

4 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Αυτές τις ποινές επέβαλε στους 10 το δικαστήριο -Κανένα ελαφρυντικό στους 10 κατηγορουμένους

Νίκος Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στην Βόρεια Αττική, προϋπολογισμού 39 εκατομμυρίων ευρώ

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved