Σημαντικές πρωτοβουλίες μπορούν να βοηθήσουν στο φαινόμενο της παραβατικότητα ανηλίκων, όπως η διοργάνωση εκδηλώσεων/δράσεων με καθώς και ημερίδες που διοργανώνονται και από τους Δήμους, μέσω της λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟΣΠΠΑ).
Τα τοπικά συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας
Ο θεσμός των ΤΟΣΠΠΑ και η συμμετοχή των πολιτών ως μέσο για περιορισμό της παραβατικότητας στις γειτονιές αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός στις τοπικές κοινωνίες, όπως ενδεικτικά στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, στο Δήμο Πειραιά, στο Δήμο Μεταμόρφωσης που ήδη λειτουργούν και παράγουν έργο.
Περαιτέρω, στοχευμένες πρωτοβουλίες όπως, αύξηση της επιτήρησης των παιδιών από την οικογένεια, υποστήριξη προγραμμάτων ενημέρωσης προς τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς και φυσικά, όρια στη χρήση του διαδικτύου από την οικογένεια, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της επίδειξης των παράνομων συμπεριφορών των ανηλίκων.
Η ποιοτική επαφή με τα παιδιά μας και το γονεϊκό ενδιαφέρον χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας και καλλιεργούν μία κουλτούρα ασφάλειας και ηρεμίας τόσο μέσα στο σχολείο αλλά και στο περιβάλλον της οικογένειας.
Την ίδια στιγμή, τα παιδιά πρέπει να είναι ενημερωμένα για το πώς αντιμετωπίζονται τα περιστατικά εκφοβισμού.
Η συνεργασία με το σχολείο είναι απαραίτητη. Η ενίσχυση των μοντέλων ειρηνικής επίλυσης διαφορών και συγκρούσεων, όπως η σχολική διαμεσολάβηση, θεωρείται σπουδαίος τρόπος διαχείρισης των συγκρούσεων που στοχεύει μεταξύ άλλων και στη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής καθημερινότητας των μαθητών.