Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Ζαχαρία Ζούπη, Yπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll
Οι τελευταίες τέσσερις έρευνες κοινής γνώμης πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα μας δίνουν μια εικόνα των συσχετισμών που διαμορφώνονται σ΄ αυτή την φάση, καταγράφοντας ουσιαστικά τις ίδιες τάσεις και με τις διαφοροποιήσεις στις επιδόσεις των κομμάτων να παρουσιάζουν μικρές αποκλίσεις. Τι αλήθεια δείχνουν οι δημοσκοπήσεις έξι εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές; Ανάλυση για την εφημερίδα TODAY PRESS.
Η Ν.Δ είναι πολιτικά κυρίαρχη, προηγούμενη σταθερά με διαφορά 17%- 18% του δεύτερου κόμματος. Δείχνει να βρίσκει ένα καλύτερο βηματισμό, να στέκεται πιο σταθερά στα πόδια της και κατά μ.ό να βρίσκεται στο 33.1%, επίδοση που δείχνει ότι είναι εφικτός ο στόχος που διατύπωσε ο Κ. Μητσοτάκης για να πιάσει το ποσοστό των Ευρωεκλογών. Η άνοδος της επίδοσης οφείλεται κύρια στην άνοδο της συσπείρωσής της, στην άνοδο στο Κέντρο που υπήρχαν ρηγματώσεις, στην καμπάνια που αναπτύσσει στηριζόμενη στα διλήμματα που θέτει και στην έντονη παρουσία του Πρωθυπουργού που συνεχίζει σύμφωνα με όλα τα στοιχεία να είναι το ισχυρό χαρτί για την Ν.Δ (δημοφιλία και καταλληλότητα για Πρωθυπουργός σε μεγάλη απόσταση από τους άλλους Πολιτικούς αρχηγούς και μεγαλύτερες από την δημοσκοπική επίδοση της Ν.Δ). Αυτή την στιγμή δείχνει να μπορεί να φτάσει σε μεγαλύτερη επίδοση μέχρι και 35%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο την δεύτερη θέση, με πήχη ένα ποσοστό κοντά στο 17% που ήταν η επίδοση στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Τον πρώτο δείχνει να τον επιτυγχάνει, προηγούμενος πια κατά μ.ό 3.2% του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται να εισπράττει αντισυστημικά, απολίτικα ακροατήρια, πολίτες με πιο νεανικά χαρακτηριστικά που αισθάνονται εκτός των τειχών και αυτό του προσφέρει μια δυναμική που τον οδηγεί κατά μ,ό στο 15.4%. Αν αυτή η δυναμική συνεχίσει και βέβαια αυτό το μωσαϊκό δυνάμεων με τις πιο διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις εκφραστεί και στις κάλπες, δεν αποκλείεται να πλησιάσει το 17%. Άλλωστε ήδη το εύρος τιμών της δημοκοπικής του επίδοσης βρίσκεται από το 13.9% έως το 16.9%.
Το ΠΑΣΟΚ, χάνοντας δυνάμεις το τελευταίο τρίμηνο της τάξης του 2.5%-3%, βρίσκεται στην τρίτη θέση με επίδοση 12.2% και φαίνεται να κινείται στα αποτελέσματα των περυσινών βουλευτικών εκλογών ή και λίγο παραπάνω. Κινείται σε εύρος τιμών από 10.7%-13.7%. Το πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι αν και διατηρεί έστω και με πτώση καλή συσπείρωση, αδυνατεί να εισπράξει από τα δεξιά του ή και τα αριστερά του ακολουθώντας μια αντιπολιτευτική πολιτική που γυρνάει την πλάτη στο Κέντρο και ταυτόχρονα χάνει δυνάμεις και από τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ του Α. Λοβέρδου, αλλά και από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Εδώ ακριβώς βρίσκεται ένα πολιτικό θρίλερ σε εξέλιξη. Η μάχη για την 3η, 4η, 5η θέση είναι ανοικτή αφού η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ απέχει κατά μ.ό 2.8% από το ΠΑΣΟΚ (σε ορισμένες μετρήσεις η διαφορά αυτή μειώνεται στο 0.6% ή και στο 1.5%) και το Κ.Κ.Ε έχει αύξηση αλλά φαίνεται να έχει φρενάρει στο τελευταίο διάστημα.
Από τα υπόλοιπα κόμματα αύξηση εμφανίζει η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ενώ το άθροισμα των κομμάτων δεξιά της Ν.Δ εμφανίζει αύξηση, φτάνοντας περίπου στο 17% και με την ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ να καταγράφεται πια κατά μ.ό στο 1.7%. και βέβαια μένει ανοικτό το ερώτημα προς τα που θα οδεύσει το 2.1 % των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ που δεν θα συμμετέχουν τελικά στις Ευρωεκλογές. Φαίνεται , ότι επτά συν δύο κόμματα να μπορούν να συμμετέχουν στην διανομή των 21 εδρών. Τα συν δύο είναι η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ που δείχνουν ότι μπορούν να σπάσουν το φράγμα του 3%.
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο και ιδιαίτερη σημασία θα έχουν οι μετρήσεις που θα γίνουν μετά το Πάσχα. Σ΄ αυτό το διάστημα θα αφομοιωθούν καλύτερα τα γεγονότα που έχουν τρέξει, θα ξεκαθαριστούν τα προτάγματα και ποια κριτήρια θα κυριαρχήσουν για την ψήφο και βέβαια θα μένει ένας μόλις μήνας. Θα έχουμε επομένως μια πιο καθαρή εικόνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε πάντα για Ευρωεκλογές, εκλογική μάχη που πάντα ήταν ευκαιρία για μηνύματα, πιο χαλαρή ψήφο. Ωστόσο, στο ίδιο διάστημα θα αποσαφηνίζεται καλύτερα και το σκηνικό, αφού υπάρχουν μεταβλητές που θα διαδραματίσουν ρόλο. Αναφερόμαστε στο μέγεθος και στην προέλευση της αποχής και βέβαια στην τελική επιλογή των αναποφασίστων. Μη ξεχνάμε πως ότι και να δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στην αποτύπωση των αναποφάσιστων, από σειρά εκλογικών μαχών έχει φανεί ότι τουλάχιστον το 15% των ψηφοφόρων αποφασίζει σχεδόν πάνω από την κάλπη.
Έχουμε πολύ δρόμο επομένως.