Το ναυάγιο ενός πλεούμενου που μετέφερε μετανάστες τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ανοικτά του Τζιμπουτί είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 24 ανθρώπων ενώ άλλοι 20 αγνοούνται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ).
Πρόκειται για το δεύτερο ναυάγιο που καταγράφεται μέσα σε δύο εβδομάδες ανοικτά αυτής της μικρής χώρας που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής, στρατηγικό σημείο της “ανατολικής οδού” που χρησιμοποιούν οι μετανάστες προκειμένου να φθάσουν στην Αραβική χερσόνησο από την Αφρική.
Στις 8 Απριλίου, τουλάχιστον 38 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του σκάφους που τους μετέφερε.
«Τουλάχιστον 24 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 20 αγνοούνται μετά το ναυάγιο του πλεούμενου στο οποίο επέβαιναν ανοικτά του Τζιμπουτί», ανέφερε ο ΔΟΜ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ, επιβεβαιώνοντας πως 33 από τους 77 επιβαίνοντες διασώθηκαν.
Ο Αιθίοπας πρεσβευτής στο Τζιμπουτί είχε γράψει στο X την Τρίτη πως το πλεούμενο μετέφερε Αιθίοπες.
Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από την Αιθιοπία και τη Σομαλία, προσπαθούν να φθάσουν, μέσω του Τζιμπουτί, στη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου.
Η «ανατολική οδός», που θεωρείται από τον ΔΟΜ «μια από τις πιο επικίνδυνες και πιο περίπλοκες μεταναστευτικές οδούς στην Αφρική και σε ολόκληρο τον κόσμο», διασχίζει κυρίως την Υεμένη, μια εμπόλεμη από το 2014 χώρα.
«Ωστόσο, πολλοί δεν τα καταφέρνουν. Χιλιάδες άνθρωποι αποκλείονται στην Υεμένη ή διαβιούν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», εξηγεί ο ΔΟΜ, υπογραμμίζοντας πως ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν στις αφρικανικές αρχές έχει εκτοξευθεί.
«Από τις αρχές του 2024, (…) συνολικά 3.682 μετανάστες έφυγαν από την Υεμένη για φθάσουν στο Τζιμπουτί», αριθμός που «είναι πάνω από διπλάσιος εκείνου που είχε καταγραφεί το περασμένο έτος την ίδια περίοδο», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
«Αυτή η μεγάλη αύξηση οφείλεται στις τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες στην Υεμένη και για να φθάσουν στη Σαουδική Αραβία», προσθέτει.
Εξάλλου, η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) είχε κατηγορήσει τον περασμένο Αύγουστο τη σαουδαραβική συνοριοφυλακή ότι σκότωσε, το 2022 και το 2023, εκατοντάδες Αιθίοπες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη Σαουδική Αραβία, κάτι το οποίο αρνείται το Ριάντ.