Ο φονικός καύσωνας που έπληξε στις αρχές Απριλίου την περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική δεν θα είχε προκύψει χωρίς την “ανθρωπογενή” κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μια έκθεση του οργανισμού World Weather Attribution (WWA) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι χώρες της Δυτικής Αφρικής, Μαλί και Μπουρκίνα Φάσο, βίωσαν έναν πολύ έντονο καύσωνα από την 1η ως τις 5 Απριλίου με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 45 βαθμούς Κελσίου και προκάλεσαν έναν μεγάλο αριθμό θανάτων.
Παρατηρήσεις και κλιματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές του WWA έδειξαν ότι “οι καύσωνες με την ένταση εκείνων του Μαρτίου και του Απριλίου 2024 στην περιοχή θα ήταν αδύνατο να συμβούν χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,2 βαθμό Κελσίου μέχρι σήμερα”, η οποία συνδέεται με την “ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή”.
Ενώ οι περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών είναι συχνές στο Σαχέλ αυτή την εποχή, η έκθεση αναφέρει ότι ο καύσωνας του Απριλίου θα ήταν κατά 1,4 βαθμό Κελσίου πιο ήπιος, “αν οι άνθρωποι δεν είχαν θερμάνει τον πλανήτη καίγοντας ορυκτά καύσιμα”.
Η έκθεση προσθέτει ότι ένα επεισόδιο όπως αυτό που έπληξε το Σαχέλ επί πέντε ημέρες τον Απρίλιο παρατηρείται μια φορά τα 200 χρόνια, αλλά ότι “αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν με την μελλοντική υπερθέρμανση”.
Η διάρκεια και η σφοδρότητα της ακραίας ζέστης οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των θανάτων και των νοσηλειών στις δύο προαναφερθείσες χώρες παρά το γεγονός ότι οι πληθυσμοί τους είναι συνηθισμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες, επισημαίνει ο οργανισμός.
Η έλλειψη δεδομένων στις πληγείσες χώρες καθιστά αδύνατο να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θανάτων, επισημαίνει ο WWA, προσθέτοντας ότι πιθανόν να ανέρχονται σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, οι θάνατοι που σχετίζονται με την ακραία ζέστη.
Χώρες στην περιοχή του Σαχέλ είχαν να αντιμετωπίσουν την ξηρασία από την δεκαετία του ’70, καθώς και περιόδους έντονης βροχόπτωσης από την δεκαετία του ’90.