Ποιο μουσείο έκανε λογαριασμό στο Only Fans και γιατί; Ποιο μουσείο προσέφερε υπηρεσίες καλλωπισμού και γιατί; Ποιο φαγητό και ποιο γλυκό έχουν τα δικά τους μουσεία; Ποια μουσεία έγιναν εμβολιαστικά κέντρα; Ποιο μουσείο άλλαξε τη φυσιογνωμία μιας ολόκληρης πόλης;
Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα απαντά το νέο βιβλίο του Κώστα Λασκαράτου «μουσεία INFLUENCERS» (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης). O συγγραφέας ισχυρίζεται πως «χρησιμοποιεί τα μουσεία», για να διαπιστώσει τις αλλαγές της κοινωνίας και την εξέλιξη της, μέσα από τις πρωτοβουλίες, τη δράση και την επιδραστικότητα του κραταιού αυτού θεσμού.
Έχει ο πολιτισμός τη δύναμη να εκριζώσει παρωχημένες αντιλήψεις; Μπορεί να συμβάλλει δραστικά στη μείωση του ρατσισμού και του σεξισμού; Δύναται ένας χώρος πολιτισμού να αλλάξει την αισθητική μας, τη θέση μας στα πράγματα, ακόμη και να οδηγήσει σε έναν πιο «πράσινο» κόσμο. «Τα μουσεία αλλάζουν τον κόσμο, μέσα από τη δική τους διαρκή αλλαγή», λέει ο συγγραφέας και μας προσκαλεί να το διαπιστώσουμε μέσα από τις σελίδες του νέου του βιβλίου. Ένα ευσύνοπτο εγχειρίδιο πολιτισμού, γραμμένο με απλό τρόπο, παραδείγματα αλλά και την απαραίτητη… τεκμηρίωση. Αναζητήστε το…
Ευπώλητο με το «καλημέρα σας»
Πολυσυζητημένο είναι και το βιβλίο του Σταύρου Παναγιωτίδη, «Μύθοι, Παρεξηγήσεις και Άβολες Αλήθειες» (Εκδόσεις Κέδρος). Ανήκει και αυτό στην κατηγορία Pop Science, που τείνει να γίνει εξαιρετικά δημοφιλής προσελκύοντας νέο αναγνωστικό κοινό.
Δηλαδή, οι Σπαρτιάτες δεν πετούσαν παιδιά στον Καιάδα; Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν έκοψε τον Γόρδιο Δεσμό; Ούτε το Κρυφό Σχολειό υπήρξε ποτέ; Ούτε ο χορός του Ζαλόγγου; Δεν αφορίστηκε ποτέ ο Καζαντζάκης; Το γαρίφαλο του Μπελογιάννη δεν ήταν κόκκινο; Ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε πρώτος πως «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» ούτε ανοιγόκλεισε το «χρονοντούλαπο της Ιστορίας»; Όσα μέχρι σήμερα (κακώς) γνωρίζατε… καταρρέουν μέσα από ένα pocket size βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε.
Ένα ευπώλητο βιβλίο, που θα έπρεπε να «μπολιάσει» και τα σχολικά εγχειρίδια, γραμμένο με επιμέλεια από έναν νέο επιστήμονα.
Αυτός που… άνοιξε τον δρόμο
Τον δρόμο στην Ελλάδα άνοιξε ο γνωστός και χαρισματικός Archaeostoryteller, Θεόδωρος Παπακώστας, Το 2021 τάραξε τα νερά με το βιβλίο του «Χωράει όλη η Αρχαιότητα στο ασανσέρ» (KEY books), κάνοντας προσιτή την απαιτητική επιστήμη της αρχαιολογίας.
Τι πήρε στις αποσκευές της μια Μινωίτισσα πριγκίπισσα για να πάει στην Αίγυπτο; Πώς περνούσε την ώρα του όταν βαριόταν ένας Μυκηναίος δημόσιος υπάλληλος; Πώς τραυμάτισε το πόδι του ένας κένταυρος; Πώς ένας άσεμνος χορός οδήγησε τυχαία στη δημιουργία της Δημοκρατίας; Ποιος ξένος σκλάβος έγινε πλούσιος τραπεζίτης; Γιατί ο Ηράκλειτος πρότεινε να χαστουκίσουμε τον Όμηρο; Γιατί τις Κυκλάδες τις λέμε Κυκλάδες; Τα ερωτήματα αυτά απαντήθηκαν με σαφήνεια μέσα στις σελίδες του βιβλίου και ο κόσμος λάτρεψε τις εξηγήσεις του Θεσσαλονικιού αρχαιολόγου.
Ακολούθησαν, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, τα βιβλία: «Αρχαιολογία Αγάπη μου… έλα πάρε με από εδώ» και το «Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;», για τους μικρούς αναγνώστες.
Πόσο διαβάζει ο Έλληνας;
Η νέα εκδοτική δραστηριότητα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς πως οι Έλληνες δεν είναι πολύ… «διαβαστεροί». «Το 35% του ελληνικού πληθυσμού δεν διαβάζει ούτε ένα βιβλίο το χρόνο. Οι μέτριοι αναγνώστες, που διαβάζουν από ένα έως 4 βιβλία το χρόνο ανέρχονται σε ποσοστό 34%, ενώ μόνο το 31% του πληθυσμού διαβάζει πάνω από πέντε βιβλία ετησίως», είχε δηλώσει παρουσιάζοντας το 2023, έρευνα του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), ο διευθυντής του Γιωργανδρέας Ζάννος. Τότε, είχε επισημανθεί πως η περίοδος της πανδημίας είχε συνέπειες στην πρακτική της ανάγνωσης, με σημαντικότερη το γεγονός ότι το 44% του πληθυσμού διάβασε περισσότερο.