Σπάνε ανά την υφήλιο, τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, με τους επιστήμονες να καταγράφουν τις κλιματικές αλλαγές, με κομμένη την ανάσα καθώς τις βλέπουν να “έρχονται” πολύ νωρίτερα από τις αρχικές τους προβλέψεις. Σύμφωνα με το Copernicus, οι τελευταίοι δώδεκα μήνες ήταν οι πιο θερμοί που έχουν καταγραφτεί ποτέ στην υφήλιο, 1,58° Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία στον πλανήτη τον 19ο αιώνα. Απόλυτο ρεκόρ, καταγράφεται και στους ωκεανούς, με την θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών, να αγγίζει τους 21.07 βαθμούς Κελσίου.
Ανησυχητικό σερί υψηλών θερμοκρασιών ( Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΤΟΥ COPERNICUS ΑΠΟ ΤΟ 1940-2023)
Μέχρι και πέρσι, γνωρίζαμε ότι ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφτεί ποτέ στην ιστορία της υφηλίου.
Δυστυχώς, όμως όλοι οι μήνες που ακολούθησαν έσπασαν ιστορικά ρεκόρ.
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, ο Μάρτιος συνέχισε το ανησυχητικό σερί, με μέση θερμοκρασία 1,68° Κελσίου, υψηλότερη από οποιονδήποτε φυσιολογικό Μάρτιο της προβιομηχανικής εποχής (1850-1900).
Aκραία καιρικά φαινόμενα
Το ένα μετά το άλλο , σπάνε τα ρεκόρ θερμοκρασίας και των ωκεανών, που είναι ρυθμιστές μείζονος σημασίας για το Κλίμα της Γης.
«Αυτό είναι απίστευτα ασυνήθιστο. Η υπερθέρμανση αυτή όχι μόνο απειλεί τις θαλάσσιες μορφές ζωής, αλλά προκαλεί περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα, με άλλα λόγια πιο ασταθείς μετεωρολογικές συνθήκες — σφοδρούς ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές » τονίζει η επικεφαλής της υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, Σαμάνθα Μπέρτζες.
Όσο περισσότερο θερμαίνεται η ατμόσφαιρα παγκοσμίως, προσθέτει, τόσο περισσότερα θα είναι τα σφοδρά ακραία φαινόμενα, με «κύματα καύσωνα, ξηρασίες, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές».