Εντονη ανησυχία για την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον κάμπο του Νέστου, προκαλούν οι περιορισμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών στους τοπικούς φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Κάθε χρόνο η Διεύθυνση Υδάτων ΑΜΘ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, εκδίδει μια απόφαση, με την οποία γνωστοποιεί στη ΔΕΗ την ποσότητα νερού που πρέπει να αποδεσμευτεί από το φράγμα του Θησαυρού, βορειοανατολικά της Δράμας, για την άρδευση των καλλιεργητικών εκτάσεων.
Ελλείψει όμως βροχοπτώσεων, τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ, αποδεσμεύει, όλο και μικρότερες ποσότητες νερού.
Φόβοι για μείωση της παραγωγής αν δεν βρέξει
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής Υδάτων Γιώργος Καμπάς, «όταν παρατηρείται πτώση της στάθμης του νερού στο φράγμα, η ΔΕΗ δεσμεύει τα νερά προκειμένου να εξασφαλίσει τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας. Οπότε, κάθε χρόνο αποδεσμεύσει όλο και μικρότερες ποσότητες που είναι απαραίτητες για την άρδευση του κάμπου του Νέστου».
Ο ίδιος, προειδοποιεί ότι αν τους δυο επόμενους μήνες δεν υπάρξουν σημαντικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, τότε ο όγκος των υδάτων που θα αποδεσμευτούν φέτος για άρδευση θα είναι πολύ μικρότερος από πέρσι.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση των καλλιεργειών και δεν αποκλείει μείωση της παραγωγής.
«Στο κάμπο του Νέστου υπάρχουν κατά κύριο λόγο εντατικές καλλιέργειες όπως σπαράγγια, ακτινίδια, μποστάνια και μάλιστα οι καλλιέργειες αυτές παρουσιάζουν κάθε χρόνο μικρή αύξηση. Με το σενάριο των 70 εκατ. κυβικών νερού, οι ανάγκες της άρδευσης θα καλυφθούν οριακά, ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο θα έλεγα ότι πιθανόν να υπάρχει και μείωση της παραγωγής» τονίζει.