Τα αίτια που οδηγούν στην αδυναμία εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (ν. 3475/23) αναδείχθηκαν σε ενημερωτική συνάντηση του Δημάρχου Παιανίας Ισίδωρου Μάδη με συλλόγους της περιοχής με την συμμετοχή του Ειδικού Συνεργάτη Προέδρου ΣΠΑΥ Νίκου Κιούση, του Φώτη Δημαρέση, συμβούλου σε θέματα δασοπροστασίας του Συνδέσμου, αντιστράτηγου ε.α. Πυροσβεστικού Σώματος, της Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Μαργιάννας Γιαννάκου και του Πολιτικού Μηχανικού Γιώργου Δάβαρη.
«Κάποιοι τεχνοκράτες, μαζεύτηκαν και συναποφάσισαν δίχως καμία διαβούλευση. Αδικείται με αυτόν τον τρόπο η κοσμογονία που έχει επιτευχθεί στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας τα τελευταία χρόνια» σχολίασε ο Ισίδωρος Μάδης εκτιμώντας πως «η εφαρμογή είναι εν πολλοίς αδύνατη. Απαιτείται η συμμετοχή, εκτός άλλων, υπαλλήλου της Πολιτικής Προστασίας στην τριμελή επιτροπή. Ο Δήμος Παιανίας έχει έναν υπάλληλο».
Συμπλήρωσε πως «εμείς θα πράξουμε όσα μας αναλογούν» τονίζοντας όμως πως «θα πρέπει να ξεπεραστεί ο σκόπελος της αρχαιολογίας και του Δασαρχείου. Χαρακτηριστικό είναι πως έχουν γίνει διαδοχικές συναντήσεις για τη διάνοιξη οδών διαφυγής. Στην τελευταία συνάντηση στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης ρώτησα τον ΓΓ Δασών κ. Γκουντούφα για την Αργιθέα. Η εισήγηση που έχει είναι αρνητική παρά το γεγονός όπως και τους εξήγησα πως σε περίπτωση φωτιάς θα χαθούν ανθρώπινες ζωές. Η απάντησή του ήταν επίσης αρνητική. Το θέμα θα το επαναφέρω διεκδικώντας πραγματική λύση». Ο Δήμαρχος Παιανίας διευκρίνισε πως σε περιπτώσεις οικισμών όπως π.χ. η Αργιθέα η μελέτη συντάσσεται από τον οικείο δήμο.
Ο Φώτης Δημαρέσης εξήγησε πως ο νόμος αφορά τα σπίτια ή τους οικισμούς εντός δασικών εκτάσεων και εκείνων που βρίσκονται σε απόσταση έως 300 μέτρα από αυτές. «Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι οι προθεσμίες είναι ανέφικτο να τηρηθούν λόγω των απαιτήσεων» είπε και εξήγησε: «θα πρέπει οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων να απευθυνθούν σε τεχνικό επιστήμονα (Πολιτικό μηχανικό, Αρχιτέκτονα μηχανικό κτλ) για τη σύνταξη της απαραίτητης μελέτης. Αυτή η μελέτη θα πρέπει να δηλωθεί στον οικείο δήμο και στη συνέχεια να εφαρμοστεί –εντός μηνός- η μελέτη πυροπροστασίας, ενεργητικής και παθητικής. Η τριμελής επιτροπή του δήμου θα ελέγξει την ορθή εφαρμογή της μελέτης ή θα επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα, μια διαδικασία χρονοβόρα με υψηλό βαθμό δυσκολίας που είναι πρακτικά αδύνατο να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου οπότε και λήγει η παράταση που δόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο πόσο δε μάλλον που στη διαδικασία εμπλέκεται και η δασική υπηρεσία».
Απαντώντας σε ερωτήματα των εκπροσώπων των συλλόγων, ο Γιώργος Δάβαρης τόνισε πως «ο νόμος αναφέρεται και στα περιαστικά δάση, καλύπτει μια τεράστια έκταση και ειδικότερα στον Δήμο Παιανίας έχει εφαρμογή σε περιοχές όπως το Προσήλιο, ο Άγιος Ανδρέας, τα Γλυκά Νερά, η Αργιθέα, κ.ά. Δεν προηγήθηκε διαβούλευση, δεν έγινε ενημέρωση. Κάθε ακίνητο ανήκει σε διαφορετική κατηγορία. Ένας μηχανικός για να συντάξει μελέτη θα χρειαστεί οπωσδήποτε πρόσφατο τοπογραφικό διάγραμμα γεγονός που αυξάνει το κόστος για τους ιδιοκτήτες. Ο νόμος προβλέπει πως κάθε χρόνο υποβάλλεται αίτηση στην οποία αναφέρεται πως έχουν γίνει όλα τα απαιτούμενα. Μόνο που η επικινδυνότητα αλλάζει από χρόνο σε χρόνο, τι σημαίνει αυτό για τους ιδιοκτήτες; Υποχρεούμαστε να κάνουμε περιτοίχιση του οικοπέδου με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ερχόμαστε να απομονώσουμε χώρους αποκλείοντας την πρόσβαση με αυτόν τον τρόπο και στην Πυροσβεστική έναντι υψηλού κόστους για τους ιδιοκτήτες. Πχ για οικόπεδο 10 στρεμμάτων το κόστος ανέρχεται στα περίπου 50.000 ευρώ έναντι προστίμου 5.000 ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επιπλέον οι υπηρεσίες δόμησης θα δεχθούν από την μια μέρα στην άλλη έναν μεγάλο όγκο αιτήσεων στον οποίο δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται και συμβούλιο Αρχαιολογίας. Πότε θα συνεδριάσει για όλες τις υποθέσεις;». Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των συλλόγων Προσήλιο, Αγία Τριάδα, Αγία Μαρίνα, Μπούρα Παπαγγελάκη, Αργιθέα, Φούρεσι, Νέα Σμύρνη και οι δύο σύλλογοι της Άνοιξης.