Μήνυμα επαγρύπνησης για την οικονομία παρά τις θετικές της επιδόσεις έστειλε, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην Γενική Συνελευση των μετόχων της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, το 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα επιταχυνθεί σε 2,3%, πολύ πάνω δηλαδή από το μέσο όρο της ευρωζώνης ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί σε 2,1% του ΑΕΠ.
“Συνετή οικονομική πολιτική”
«Παρά τις συνεχείς θετικές αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την εμπέδωση δημοσιονομικής επίγνωσης στους ιθύνοντες χάραξης πολιτικής, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού» ξεκαθάρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας γιατί όπως εξήγησε, είναι ακόμη μεγάλη η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί για να συγκλίνει η πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδος προς το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.
Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η άσκηση συνετής οικονομικής πολιτικής που να χαρακτηρίζεται από συνέπεια, μεσοπρόθεσμο ορθολογικό σχεδιασμό και μετρήσιμους στόχους και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ιδίως αυτών που σχετίζονται με τη λειτουργία των θεσμών.
Ανάπτυξη
Όσον αφορά στις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας το 2024 η ΤτΕ εκτιμά ότι ρυθμός ανάπτυξης της θα επιταχυνθεί σε 2,3% με την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις να αποτελούν βασικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης.
Επιτόκια
Η ΤτΕ εκτιμά ότι το 2024 θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για μείωση των εγχώριων τραπεζικών επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός θα αποκλιμακώνεται σταδιακά και τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα αρχίσουν να μειώνονται.
Πληθωρισμός
Ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει κι άλλο το 2024 στο 2,8%, καθώς όλες οι επιμέρους συνιστώσες εμφανίζουν τάσεις αποκλιμάκωσης
Πρωτογενές πλεόνασμα
Η ΤτΕ εκτιμά ότι το 2024 το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί σε 2,1% του ΑΕΠ γεγονός που αποδίδεται στην προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων και των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές λόγω του ισχυρού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.
Δημόσιο Χρέος
Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 152,3% του ΑΕΠ το 2024, ενώ προβλέπεται μείωση του δημόσιου χρέους σε ονομαστικούς όρους για πρώτη φορά από το 2019.
Τράπεζες – Δανειολήπτες
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, πρόκληση για τον κλάδο παραμένει η περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών τραπεζών, τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική.
Τέλος, ο διοικητής της ΤτΕ κάλεσε τις τράπεζες να συμβάλουν στην παροχή διατηρήσιμων λύσεων ρύθμισης για τους “βιώσιμους” δανειολήπτες.