Κυριακή Γρίβα, 28 ετών. Το πιο πρόσφατο θύμα μιας ακόμη γυναικοκτονίας, που ξεψύχησε έξω ακριβώς από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, δίπλα στη σκοπιά.
Μία ακόμη γυναίκα χάνει τη ζωής της. Μία ακόμη γυναίκα δολοφονείται βάναυσα. Μία ακόμη γυναίκα, θύμα της ενδοοικογενειακής, σωματικής, είτε ψυχολογικής βίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα το κύμα των γυναικοκτονιών κορυφώθηκε το 2021 με 23 θύματα, αλλά και το 2022 με 24 θύματα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ξεχωριστή ποινή για τις γυναικοκτονίες, όπως σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, στη Γαλλία, οι απειλές και μηνύσεις για ενδοοικογενειακή βία αντιμετωπίζονται ως προτεραιότητα για την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές. Στην Ισπανία ισχύει εδώ και 20 χρόνια ο νόμος για την σεξιστική βία, ο οποίος αυξάνει την ποινή, όταν σε μία ανθρωποκτονία το θύμα είναι γυναίκα.
Στη Γερμανία τα δεδομένα είναι εφάμιλλα με αυτά της Ελλάδος. Μία γυναίκα πεθαίνει κάθε τρεις ημέρες, από το χέρι του συντρόφου ή του πρώην συντρόφου της, ενώ κάθε μέρα γίνεται μια απόπειρα γυναικοκτονίας. Ο γερμανικός ποινικός κώδικας δεν προβλέπει ξεχωριστό αδίκημα γυναικοκτονίας. Την αντιμετωπίζει ως ανθρωποκτονία από πρόθεση και πρόκληση σωματικής βλάβης με συνέπεια το θάνατο. Ίδια είναι η κατάσταση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κατά μέσο όρο μία γυναίκα σκοτώνεται από έναν άνδρα κάθε τρεις ημέρες. Ωστόσο δεν υπάρχει ορισμός της γυναικοκτονίας στο ποινικό δίκαιο.
Στην Ιταλία, με μέσω όρο περίπου 1 δολοφονία κάθε 4 ημέρες, οι γυναικοκτονίες αποτελούν μάστιγα, με πρόσφατο το παράδειγμα τη δολοφονία της 22χρονης Τζούλια Τσεκετίν από τον συνομήλικο πρώην σύντροφό της το περασμένο Νοέμβριο.
Τι κάνει η Ε.Ε.;
Ένα βήμα πριν από τον πρώτο νόμο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας βρίσκεται η Ε.Ε. μετά την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα ποινικοποιούνται τόσο ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων όσο και ο αναγκαστικός γάμος.
Όσον αφορά στη χώρα μας και αναφορικά με τη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, ο 39χρονος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Το γεγονός ότι ο δράστης, κατά το παρελθόν είχε συλληφθεί για κατοχή ηρωίνης και μάλιστα, τότε είχε κατηγορηθεί για αντίσταση κατά της αρχής τον φέρνει αντιμέτωπο εκτός από τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και τις κατηγορίες για παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία (υπενθυμίζουμε ότι με μαχαίρι σκότωσε την 28χρονη) και με τις κατηγορίες για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για δική του χρήση. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφρεθεί, ότι ο 39χρονος είχε και τρεις εκούσιους εγκλεισμούς σε ψυχιατρεία για απεξάρτηση και προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ανθρωποκτονία από πρόθεση τυποποιείται στο άρθρο 299 ΠΚ. «1. Όποιος με πρόθεση σκότωσε άλλον, τιμωρείται με την ποινή του θανάτου ή με ισόβια κάθειρξη. 2. Αν η πράξη αποφασίστηκε και εκτελέστηκε σε βρασμό ψυχικής ορμής, επιβάλλεται η ποινή της πρόσκαιρης κάθειρξης». Πρόκειται για τη διατύπωση του παλαιότερου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος τροποποιήθηκε ριζικά με το Ν. 4619/2019 1η Ιουλίου 2019. Στην περίπτωση του 39χρονου ωστόσο, όπως δήλωσε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, από τον οποίο έχει ζητήσει η οικογένεια του δράστη να αναλάβει την υπεράσπισή του, βαρύνουσα σημασία στην υπόθεση παίζουν οι εγκλιεσμοί του 39χρονου σε ψυχιατρείο. «Ζήτησα από την οικογένεια τους φακέλους του συγκεκριμένου ανθρώπου από τα ψυχιατρικά ιδρύματα, για να δούμε εάν πράγματι είχε καποιο πρόβλημα ή όχι. Έχω μία πληροφορία ότι και η κοπέλα έχει μιλήσει στην αστυνομία για τα ψυχιατρικά προβλήματα του 39χρονου», συμπλήρωσε, ενώ κλείνοντας τόνισε ότι «Δεν έχω δώσει κάποια απάντηση, η πληροφόρηση που έχω από την οικογένειά του είναι ότι έχει πολύ βαρύ ιστορικό και μου κάνει εντύπωση πώς δεν συνέχισε να νοσηλεύεται».
Υπενθυμίζεται ότι ζήτησε και έλαβε από τον ανακριτή προθεσμία για αύριο, Πέμπτη 4 Απριλίου, προκειμένου να απολογηθεί ενώ την ίδια μέρα συγγενείς και φίλοι της Κυριακής θα της πουν το τελευταίο αντίο στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στα Άνω Λιόσια.
Διαβάστε επίσης σχετικό δημοσίευμα.