Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο διαγνωσμένος καρκίνος στους ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η έγκαιρη ανίχνευση θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερο από το 90% των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ωστόσο περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού που είναι επιλέξιμο για προσυμπτωματικό έλεγχο δεν είναι ενημερωμένο , παρά τα πολλαπλά διαθέσιμα τεστ.
Μια εξέταση με βάση το αίμα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την τήρηση του προσυμπτωματικού ελέγχου, να ανιχνεύσει νωρίτερα τον καρκίνο του παχέος εντέρου και να μειώσει τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Μέθοδοι
Αξιολογήθηκαν τα χαρακτηριστικά απόδοσης ενός τεστ αίματος χωρίς κύτταρα (cfDNA) σε πληθυσμό κατάλληλο για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τα συμπρωτεύοντα αποτελέσματα ήταν η ευαισθησία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και η ειδικότητα για προχωρημένη νεοπλασία (καρκίνος του παχέος εντέρου ή προχωρημένες προκαρκινικές βλάβες) σε σχέση με την κολονοσκόπηση προσυμπτωματικού ελέγχου.
Το δευτερεύον αποτέλεσμα ήταν η ευαισθησία στην ανίχνευση προχωρημένων προκαρκινικών βλαβών.
Αποτελέσματα
Η κοόρτη κλινικής επικύρωσης περιελάμβανε 10.258 άτομα, 7861 από τα οποία πληρούσαν τα κριτήρια καταλληλότητας και ήταν αξιολογήσιμα.
Συνολικά :
-το 83,1% των συμμετεχόντων με καρκίνο του παχέος εντέρου που ανιχνεύθηκε με κολονοσκόπηση είχε θετικό τεστ cfDNA και,
-το 16,9% είχε αρνητικό τεστ, γεγονός που υποδηλώνει ευαισθησία του τεστ cfDNA για ανίχνευση καρκίνου του παχέος εντέρου 83,1% (διάστημα εμπιστοσύνης 95% [CI ], 72,2 έως 90,3).
Η ευαισθησία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου I, II ή III ήταν 87,5% (95% CI, 75,3 έως 94,1) και η ευαισθησία για προχωρημένες προκαρκινικές βλάβες ήταν 13,2% (95% CI, 11,3 έως 15,3).
Συνολικά το 89,6% των συμμετεχόντων χωρίς προχωρημένη νεοπλασία του παχέος εντέρου (καρκίνος του παχέος εντέρου ή προχωρημένες προκαρκινικές βλάβες) που εντοπίστηκαν στην κολονοσκόπηση είχαν αρνητικό τεστ αίματος cfDNA, ενώ,
–το 10,4% είχε θετικό τεστ αίματος cfDNA, το οποίο υποδηλώνει ειδικότητα για οποιαδήποτε προχωρημένη νεοπλασία 89,6% (95% CI, 88,8 έως 90,3).
Η ειδικότητα για την αρνητική κολονοσκόπηση (χωρίς καρκίνο του παχέος εντέρου, προχωρημένες προκαρκινικές αλλοιώσεις ή μη προχωρημένες προκαρκινικές βλάβες) ήταν 89,9% (95% CI, 89,0 έως 90,7).
Συμπεράσματα της έρευνας
Σε έναν πληθυσμό προσυμπτωματικού ελέγχου μέσου κινδύνου, αυτή η εξέταση αίματος cfDNA είχε 83% ευαισθησία για καρκίνο του παχέος εντέρου, 90% ειδικότητα για προχωρημένη νεοπλασία και 13% ευαισθησία για προχωρημένες προκαρκινικές βλάβες.
Πηγή: NEJM Journal Watch