Άδ. Γεωργιάδης: Αξίζουν πολλά εύγε στον υπουργό Παιδείας για το νομοσχέδιο αυτό
19 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδ. Γεωργιάδης: Αξίζουν πολλά εύγε στον υπουργό Παιδείας για το νομοσχέδιο αυτό

by todaypress
08/03/2024 00:37
in ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ,
Άδ. Γεωργιάδης: Αξίζουν πολλά εύγε στον υπουργό Παιδείας για το νομοσχέδιο αυτό
Share on FacebookShare on Twitter

«Θα ψηφίσουμε ένα σπουδαίο νομοσχέδιο που θα μπει σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της κοινοβουλευτικής μας Ιστορίας» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρεμβαίνοντας στην συζήτηση της Ολομέλεια στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Ο υπουργός εστίασε στο Δ μέρος του νομοσχεδίου που αφορά τη δυνατότητα εγκατάστασης παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων ως παραρτήματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην πατρίδα μας, με αφορμή την υπεράσπιση της διάταξης της τροπολογίας που έχει κατατεθεί στο σχέδιο νόμου για την παράταση έως το τέλος του 2024 της ρύθμισης αύξησης του πλαφόν από το 9 στο 15% της καταβολής των αμειβομένων εφημεριών των ιατρών λέγοντας πως «γι’ αυτό φαντάζομαι πως όλοι συμφωνούμε».

Ο κ. Γεωργιάδης, σχετικά με τη δυνατότητα εγκατάσταση ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα έκανε μια αναδρομή στις προσπάθειες που έγιναν από το 2008 για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που θα επέτρεπε την ίδρυση πανεπιστημίων από νομικά πρόσωπα θυμίζοντας ότι τότε «είχε σχηματιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία με σύμφωνη γνώμη τότε του ΠΑΣΟΚ και είχα ζήσει την τραγική στιγμή όταν τέσσερις μέρες μετά (από Πέμπτη σε Τρίτη) ήρθαμε στην Ολομέλεια και το ΠΑΣΟΚ έκανε πίσω, μετά από μια μεγάλη εσωκομματική σύγκρουση που είχε μεσολαβήσει μεταξύ των Ευάγγελου Βενιζέλου, Άννας Διαμαντοπούλου κ.λ.π και του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος φοβήθηκε αυτές τις εσωκομματικές συγκρούσεις». Αυτό είπε ο υπουργός «έχει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, ότι την ίδια χρονιά, το 2008, μια παρόμοια συνταγματική διαδικασία εξελισσόταν στην Κυπριακή Δημοκρατία όπου αναθεωρήθηκε το δικό τους “άρθρο 16″» και πρόσθεσε ότι «τώρα, 16 χρόνια μετά, μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε με ψυχραιμία και χωρίς πολιτικές αντεγκλήσεις πώς εξελίχθηκε η κάθε απόφαση που ελήφθηκε στο κάθε ένα από τα δύο Κράτη. Έως το 2018, στην Κύπρο δεκάδες χιλιάδες Κύπριοι φοιτούσαν στα ελληνικά Πανεπιστήμια και κανένας ξένος φοιτητής στην Κύπρο. Το 2024, ο τομέας Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί έναν από τους βασικότερους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας, πολύ λιγότεροι πια Κύπριοι φοιτητές σπουδάζουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, αντιθέτως πολλές χιλιάδες Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στα Κυπριακά Πανεπιστήμια και πολλές περιοχές και πόλεις της Κύπρου έχουν ανθίσει , έχουν αναπτυχθεί μέσα από την επιλογή που έλαβε τότε η Κυπριακή Δημοκρατία και δυστυχώς τότε δεν την έλαβε η Ελλάδα και μοναδικός υπαίτιος ήταν το ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε υπερήφανος που είναι μέλος της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκης και της ΝΔ για αυτό το σχέδιο νόμου. Εξήρε τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη γι αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία αλλά και το προσωπικό ρίσκο που όπως είπε «είναι το ενδεχόμενο της απόρριψης του Νόμου από το ΣτΕ» προσθέτοντας πως «εγώ δεν προκαταλαμβάνω καμία απόφαση του ΣτΕ. Αυτό είναι κυρίαρχο και ανεξάρτητο αλλά θλίβομαι γιατί σχεδόν σύσσωμη η Αντιπολίτευση προκαταλαμβάνει την απόφαση του ΣτΕ λέγοντας ότι θα απορριφθεί ως αντισυνταγματικός».

Ο υπουργός, τόνισε πως εμείς «οι πολιτικοί θα πρέπει κάποτε να περνάμε από τους ατέρμονους λόγους στην πράξη» όπως κάνει σήμερα ο υπουργός Παιδείας και «γι’ αυτό του αξίζουν πολλά εύγε»

Ο κ. Γεωργιάδης, απέρριψε την κριτική περί ταξικού νομοσχεδίου λέγοντας ότι «αυτό δεν πλήττει όσους έχουν χρήματα και μπορούν να πάνε στο εξωτερικό και να σπουδάσουν στο μητρικό Πανεπιστήμιο αλλά εκείνους που δεν μπορούν να στείλουν το παιδί τους στο εξωτερικό».

Έστρεψε τα πυρά του στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για την επιλογή της καταψήφισης του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «είναι πραγματικά κρίμα, που ο κ. Ανδρουλάκης προφανώς μόνος του αποφάσισε την αλλαγή στάσης και την επανάληψη της ιστορίας του 2008». Επισήμανε ότι «είναι χαρακτηριστικό πως οι πρωταγωνιστές που εμπόδισαν την αναθεώρηση του 2008, οι κύριοι Βενιζέλος, Λοβέρδος, η κυρία Διαμαντοπούλου, σήμερα είναι όλοι τους υπέρ του νομοσχεδίου και τους λέω μπράβο γι’ αυτό». Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, είπε ο υπουργός, με αυτή την στάση του είναι εκτεθειμένο «γιατί το κόμμα σας ξεκίνησε λέγοντας ότι στηρίζει τα Μη Κερδοσκοπικά- Μη Κρατικά Πανεπιστήμια και ήρθε μια ημέρα ο κ. Ανδρουλάκης, χωρίς να εξηγήσει σε κανέναν το γιατί και μας είπε ότι θα το καταψηφίσετε. Αυτό πραγματικά που κάνατε ήταν τραγικό και κάποιος θα πρέπει να σας λέει την αλήθεια». Ο υπουργός χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ως «τραγικό κόμμα, για μια ακόμη φορά» και απέδωσε αυτή την στροφή του ΠΑΣΟΚ στο γεγονός ότι «θέλει να κάνει αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, βάζοντας πίσω όμως τα συμφέροντα της χώρας»

 

Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος απάντησε στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι το κόμμα του «δεν έχει κάνει καμία μεταστροφή ή αλλαγής την θέση του. Διαχρονικά λέγαμε δύο πράγματα: “Ναι” στην ενίσχυση του δημοσίου Πανεπιστημίου πρώτα από όλα και “ναι” στα ιδιωτικά Μη Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια αλλά με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Με την νομοθετική αυτή όμως πρωτοβουλία κανένα από τα δύο δεν συντελείται. Και για αυτό λέμε “όχι”». Σχετικά με την Κύπρο, ο κ. Μάντζος είπε ότι «και εκεί χρειάστηκαν δύο χρόνια διαβουλεύσεων» αλλά « το Κυπριακό μοντέλο δεν είναι και κανένα καλό παράδειγμα όταν έχει 72% κερδοσκοπικά Ιδρύματα, που η χώρα μας θα πρέπει να ακολουθήσει». Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ότι ο κ. Γεωργιάδης «είναι ο πρώτος που αναγνωρίζει πως υπάρχει ρίσκο ο Νόμος αυτός να κριθεί από το ΣτΕ αντισυνταγματικός»

 

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ανταπάντησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ότι ο ίδιος ο κ. Πιερρακάκης έχει πει ότι η αντισυνταγματικότητα ή όχι του Νόμου στο τέλος θα κριθεί από τα δικαστήρια, «άρα έχει πει αυτό που είπα και εγώ». Του επισήμανε πως «σπουδαίοι συνταγματολόγοι οι καθηγητές Βενιζέλος, Μανιτάκης, Αλεβιζάτος, Σπυρόπουλος – που πιστεύω ότι δεν τους χρεώνετε στη ΝΔ- έχουν γράψει κείμενα υπερασπιζόμενοι την συνταγματικότητα του σχετικού νομοσχεδίου» και σαφώς πρόσθεσε θα περιμένουμε «να δούμε την στάση του ΣτΕ, που δεν δεσμεύεται ούτε από την δική μου ή δική σας γνώμη ή των συνταγματολόγων. Έχει την δική του γνώμη και θα την δούμε». Τέλος, ο υπουργός παρατήρησε ότι «σε όλες τις δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Ανδρουλάκης όταν ξεκίνησε η νέα θητεία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και είχε αναφερθεί στην κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, πουθενά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ δεν είχε συνδέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με το άρθρο 16, για αυτό οι βουλευτές σας έλεγαν στα Κανάλια ότι συμφωνούν και έτσι βρεθήκατε εκτεθειμένοι».

Tags: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣΝΔΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλειοδοσία ευαισθησίας
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πλειοδοσία ευαισθησίας

24/05/2025 00:05
Διαβάστε αυτό το Σάββατο 24 Μαΐου στην Today Press
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε αυτό το Σάββατο 24 Μαΐου στην Today Press

23/05/2025 22:05
Μετρό Θεσσαλονίκης: Προχωρά η επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Προχωρά η επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά

23/05/2025 22:03
Νέες εντάξεις στο ΕΣΠΑ για έργα ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες εντάξεις στο ΕΣΠΑ για έργα ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείων

23/05/2025 21:30
Ν. Κεραμέως: “Στόχος μας πάνω απ’ όλα είναι να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία, να βοηθούμε συμπολίτες μας να βρίσκουν δουλειά”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Κεραμέως: “Στόχος μας πάνω απ’ όλα είναι να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία, να βοηθούμε συμπολίτες μας να βρίσκουν δουλειά”

23/05/2025 20:01
Κυριάκος Μητσοτάκης: “Η Ευρώπη μπορεί να καταλήξει σε μια win-win εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNBC: “Παρουσιάσαμε μια ελκυστική ιστορία στους ξένους επενδυτές και οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία συνεχίζονται” (vid)

23/05/2025 19:15
Β. Κικίλιας: “Η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητά μας, σε ό,τι έχει να κάνει με όλα τα λιμάνια και τις υποδομές μας”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: “Η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητά μας, σε ό,τι έχει να κάνει με όλα τα λιμάνια και τις υποδομές μας”

23/05/2025 18:58
ΠΑΣΟΚ: “Αλαζόνας και αμετανόητος”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: “Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ ο καθρέφτης της διαφθοράς της Νέας Δημοκρατίας”

23/05/2025 18:11
ΣΥΡΙΖΑ: “Στριμωγμένοι στα σχοινιά”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: “Όποιος θέλει κάνει ό,τι θέλει στους αρχαιολογικούς χώρους επί της υπουργίας Μενδώνη”

23/05/2025 18:00

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #158


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καρφάρα
ο Επιθεωρητής

Καρφάρα

24 Μαΐου 2025

...

Read moreDetails

24 Mαίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα – Ποιους δεν πρέπει να ξεχάσετε

Τα καλά να λέγονται και να… γράφονται

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved