Θ. Σκυλακάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας
17 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας

by todaypress
19/01/2024 14:30
in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ,
Θ. Σκυλακάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας
Share on FacebookShare on Twitter

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγέα και κόμβο διαμετακόμισης πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη με την ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων και της περιφερειακής συνεργασίας προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων χωρών, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την ενέργεια (CESEC) που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ.Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την ολοκλήρωση του κάθετου διαδρόμου εφοδιασμού της Κεντρικής Ευρώπης με φυσικό αέριο ενώ στον τομέα του ηλεκτρισμού στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας, με πρώτο στόχο τα 2 γιγαβάτ ως το 2030.

Η κρίση, τόνισε, απέδειξε την αναγκαιότητα της αύξησης παραγωγής πράσινης ενέργειας όπως και το υψηλό ρίσκο της εξάρτησης από έναν προμηθευτή.

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον αναφέρθηκε στις σημαντικές ενεργειακές υποδομές που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια σημειώνοντας μεταξύ άλλων τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη που θα ενισχύσει όπως είπε περαιτέρω την πρόσβαση των χωρών της περιοχής στις διεθνείς αγορές.

Οι βασικές προτεραιότητες που παρουσίασε η Επίτροπος είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της κατασκευής νέων δικτύων και της ενοποίησης των αγορών με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών και την αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, υπογράμμισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας καθώς όπως είπε είναι δύσκολο για οποιαδήποτε χώρα να προχωρήσει μόνη της προς την απανθρακοποίηση και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας. “Είναι εφικτό να θέσουμε φιλόδοξους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε συνδυασμό με τη σύζευξη των αγορών και την ανάπτυξη διασυνοριακών διασυνδέσεων να προχωρήσουμε ταχύτερα την ενεργειακή μετάβαση”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, παρουσίασε τις επενδύσεις του Διαχειριστή οι οποίες όπως σημείωσε συμβάλουν στην ενεργειακή μετάβαση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της ΕΕ”.

Όπως ανέφερε οι διασυνδέσεις των νησιών που ολοκληρώθηκαν και εκείνες που ακολουθούν (Δωδεκάνησα, ΒΑ Αιγαίο) θα οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,8 εκατ. τόνους ετησίως ως το τέλος της δεκαετίας. Παράλληλα αναπτύσσονται νέες διασυνοριακές διασυνδέσεις με Βουλγαρία (η δεύτερη διασύνδεση τέθηκε σε εμπορική λειτουργία πριν λίγες ημέρες), Β.Μακεδονία, Αλβανία και Ιταλία. Η διασύνδεση με Κύπρο – Ισραήλ πέρασε στο στάδιο της κατασκευής και παράλληλα ωριμάζουν οι διασυνδέσεις με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την απευθείας διασύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη (Great Aegean interconnection) με στόχο το έργο να περιληφθεί στην επόμενη λίστα των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. “Χρειαζόμαστε, κατέληξε ο κ. Μανουσάκης, περισσότερες διασυνδέσεις όχι μόνο διασυνοριακές αλλά και διηπειρωτικές προκειμένου να “πρασινίσει” περαιτέρω το ενεργειακό μείγμα και να αυξηθεί η ασφάλεια εφοδιασμού”.

Tags: Ελλάδαεξαγωγέας πράσινης ενέργειαςΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣΝΔΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤτΕ: Πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προυπολογισμού 4 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προυπολογισμού 4 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου

16/05/2025 14:16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ: Πληρώνει νωρίτερα 18 επιδόματα

16/05/2025 13:47
Πόθεν έσχες: Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025 η υποβολή δηλώσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο 45.000 μεταβιβάσεις ακινήτων – Ποιοι ελέγχονται

16/05/2025 11:49
Ανακάμπτουν οι αγορές μετά το πρώτο σοκ;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η εβδομάδα κλείνει με υψηλά 15ετιας

16/05/2025 11:06
Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε καταβάλλονται
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΤΜ: Τέλος στις κάρτες αναλήψεων- Πως θα σηκώνουμε χρήματα

16/05/2025 09:13
Δείτε πότε ανοίγει η πλατφόρμα επιδότησης λογαριασμών ρεύματος – Έως 600 ευρώ αναδρομικά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάχθηκαν στα €3,4 δισ.

16/05/2025 09:07
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Πώς θα ελέγξουμε αν αντέχει το σπίτι μας χτύπημα του Εγκέλαδου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Ρεκόρ αξίας στα ακίνητα – Πάνω από 777 δισ. η περιουσία των Ελλήνων

16/05/2025 08:09
Καταβολή του Δώρου Πάσχα σε 7.692 εργαζόμενους μετά την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταβολή του Δώρου Πάσχα σε 7.692 εργαζόμενους μετά την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας

15/05/2025 15:20
«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις – Ξεκίνησαν οι αιτήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δαπάνες ανακαίνισης: Επεκτείνεται και για το 2025 η έκπτωση φόρου

15/05/2025 13:00

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #157


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έτοιμη η λίστα
ο Επιθεωρητής

Προχωράει

17 Μαΐου 2025

...

Read moreDetails

Έτοιμη η λίστα

Ούτε καλημέρα

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP