Ιδιαίτερη έμφαση σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, που είναι η διασύνδεση της νέας γενιάς με την αγορά εργασίας, δίνει η Eurobank.
Στο πλαίσιο αυτό μια νέα πρωτοβουλία εντάχθηκε στο αναβαθμισμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας, «Μπροστά για την Παιδεία», που υλοποιεί η Eurobank από το 2003 σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Πρόκειται για τη δημιουργία της νέας πλατφόρμας mprostagiatinpaideia.gr, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την CollegeLink με την οικονομική στήριξη της Eurobank,η οποία προσφέρει στους νέους εφόδια για να εκπαιδευτούν, να δικτυωθούν και να εντοπίζουν ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Η πλατφόρμα ξεκινά τη λειτουργία της με 4.000 μέλη – βραβευμένους αριστούχους του Μπροστά για την Παιδεία των τεσσάρων τελευταίων ετών, ενώ τον Φεβρουάριο του 2024 τελειόφοιτοι φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων θα έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν συμμετοχής στη νέα πλατφόρμα.
Η πλατφόρμα mprostagiatinpaideia.gr απευθύνεται:
§ Σε τελειόφοιτους φοιτητές από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια. Η πρώτη περίοδος υποδοχής αιτήσεων για τη συμμετοχή στην πλατφόρμα θα διαρκέσει από τις 19/2 έως τις 17/3, ενώ οι επόμενες περίοδοι υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθούν από την Eurobank και την CollegeLink.
– Σε όλους τους φοιτητές που έχουν βραβευτεί στο πλαίσιο του προγράμματος Μπροστά για την Παιδεία, από το 2019 και μετά.
Μέσα από την πλατφόρμα, οι φοιτητές αποκτούν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του προγράμματος, όπως:
-Ενημέρωση για εξελίξεις της ακαδημαϊκής κοινότητας και τάσεις της αγοράς.
-Εξατομικευμένη καθοδήγηση από επαγγελματίες και mentoring.
-Εύρεση ευκαιριών πρακτικής άσκησης.
-Ανάπτυξη και καλλιέργεια μη τεχνικών δεξιοτήτων (soft skills).
-Εκπαίδευση και εξειδίκευση σε τεχνολογικά θέματα αιχμής με πιστοποίηση από παρόχους τεχνολογίας, συμβουλευτικές εταιρίες και ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Ήδη, για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της πλατφόρμας, έχουν εξασφαλιστεί εκπαιδευτικά προγράμματα και συνεργασίες με την Microsoft, την Accenture, τη Deloitte, το ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το ALBA αλλά και το egg, τον startup incubator & accelerator της Eurobank, με πολυετή εμπειρία στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
Οι φοιτητές, μέλη της κοινότητας του mprostagiatinpaideia.gr, θα έχουν επίσης τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Πρακτικής ‘Ασκησης της Eurobank, με στόχο την απόκτηση πολύτιμων γνώσεων μέσα από ένα πραγματικό, δημιουργικό εργασιακό περιβάλλον. Μέσα από την πλατφόρμα, οι φοιτητές θα ενημερώνονται για ένα σημαντικό αριθμό θέσεων έμμισθης πρακτικής διάρκειας 2 μηνών, στον όμιλο Eurobank, σε αντικείμενα όπως είναι το IT & Digital, το Marketing και η Εταιρική Επικοινωνία, το ESG, το Retail και Private Banking κ.ο.κ.. Επιπλέον, θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους και για ένα πλήθος θέσεων πρακτικής άσκησης και εργασίας και σε τρίτες εταιρείες που συνεργάζονται με την CollegeLink, η οποία διαθέτει μεγάλη εξειδίκευση σε οικονομοτεχνικές θέσεις και θέσεις τεχνολογίας με μηδενική έως και μεσαία εμπειρία.
egg – enter grοw go – Συνδέοντας τη νεοφυή επιχειρηματικότητα με την πραγματική οικονομία
Ώθηση όμως στα σχέδια των νέων δίνει διαχρονικά και το πρόγραμμα egg που συνδέει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα με την πραγματική οικονομία, κάνοντας τα σχέδια των νέων επιχειρηματιών πράξη.
Πρόκειται, όπως αναφέρει και η τράπεζα σε ενημερωτικό σημείωμα, για μια σημαντική συμβολή του επιχειρηματικού επιταχυντή egg – enter grοw go της Eurobank στη στήριξη της νέας, καινοτόμου, επιχειρηματικότητας αλλά και στη διασύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με την πραγματική οικονομία. Στο egg – enter grow go, η Eurobank έχει επενδύσει πάνω από 12 εκατ.ευρώ, υποστηρίζοντας, 11 χρόνια μετά την ίδρυσή του, 1.200 επιχειρηματίες, 350 startups, υποστηρίζοντας σταθερά την ελληνική κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων στο να βελτιώνει συνεχώς την ανταγωνιστικότητά της σε μια δύσκολη παγκόσμια αγορά, κάτω από τρεις βασικούς πυλώνες: την εξωστρέφεια, τη χρηματοδότηση και την επιχειρηματική δικτύωση. Παράλληλα το egg παίζει καθοριστικό ρόλο στη διεύρυνση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα & τη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, προσφέροντας ελκυστικές ευκαιρίες για χρηματοδότηση και εμπορικές δραστηριότητες, με κατάλληλες υποδομές, καθοδήγηση και εξαγωγικές δραστηριότητες μέσω των πλατφορμών egg Start-Up (θερμοκοιτίδα) και egg Scale-Up (επιταχυντής), καθώς και ενός Cluster Καινοτομίας στον Τουρισμό/Πολιτισμό. Ο επιταχυντής στα χρόνια λειτουργίας του μεταξύ άλλων έχει εξασφαλίσει συνεργασία με 15 ελληνικά πανεπιστήμια και ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ ερευνητικών ομάδων και start-ups, υποστήριξη 46 spin-offs ελληνικών και κυπριακών Πανεπιστημίων.
Ιδιαίτερη είναι η έμφαση που δίνεται στην ανάδειξη της γυναικείας καινοτόμου επιχειρηματικότητας καθώς το egg επιδιώκει να συμβάλλει στην ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους λήψης αποφάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, με τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, εισήγαγε ένα δίμηνο πρόγραμμα μίνι επιτάχυνσης – Female entrpreneurship – mini acceleration, με τη συμμετοχή γυναικών ερευνητριών και φοιτητριών στις τεχνολογίες STEM που ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Aπέφερε 23 ερευνητικές ομάδες από 15 Ελληνικά Πανεπιστήμια, με τις ομάδες να χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακή γυναικεία παρουσία 65% ενώ πολλές από αυτές είχαν επικεφαλής γυναίκες ιδρυτές. Το egg υλοποιεί ήδη και το 2ο Πρόγραμμα – Female entrpreneurship – mini acceleration επίσης με τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, όπου εμπλέκονται 24 ερευνητικές ομάδες γυναικών σε διάφορους κλάδους αιχμής από 10 διακεκριμένα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα και διατηρεί τη δέσμευσή να παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης για γυναίκες ερευνητές και φοιτήτριες στις τεχνολογίες STEM.