Λ. Αυγενάκης - Συναντήσεις με αγρότες στη Φαρκαδόνα: «Στόχος μας να ξανανιώσουν ασφαλείς οι αγρότες της Θεσσαλίας»
25 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λ. Αυγενάκης – Συναντήσεις με αγρότες στη Φαρκαδόνα: «Στόχος μας να ξανανιώσουν ασφαλείς οι αγρότες της Θεσσαλίας»

by todaypress
15/01/2024 09:48
in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ,
Λ. Αυγενάκης – Συναντήσεις με αγρότες στη Φαρκαδόνα: «Στόχος μας να ξανανιώσουν ασφαλείς οι αγρότες της Θεσσαλίας»
Share on FacebookShare on Twitter

Για σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή για να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, έκανε λόγο χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε συνάντηση που είχε με γεωργούς και κτηνοτρόφους στο Δημαρχείο της Φαρκαδόνας Τρικάλων.

Είναι η τέταρτη ημέρα συνεχών επαφών του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εκπροσώπους φορέων, συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων. Συνολικά έγιναν περί τις 40 συναντήσεις όπου οι αγρότες μετέφεραν στην πολιτική ηγεσία την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα και τα σύνθετα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά τις καταστροφές.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει αγωνία σε όλους και πολλές απορίες για την επόμενη μέρα. Με πρωτοβουλίες και ενέργειες του πρωθυπουργού έχουμε πετύχει τη στήριξη της ΕΕ. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με ρεαλισμό. Με συγκεκριμένα έργα, να οχυρώσουμε την περιοχή ώστε να νιώσει ξανά ο κόσμος ασφαλής», είπε ο ΥπΑΑΤ στη συνάντηση με αγρότες της Φαρκαδόνας, που οργάνωσε ο Δήμαρχος Σπύρος Αγναντής.

Ειδικότερα, τονίστηκε πως το ΥπΑΑΤ έχει δώσει 150 εκατ. ευρώ και έχουν εξασφαλισθεί στο σύνολο από τον κρατικό προϋπολογισμό 260 εκατ. Η εξόφληση των αποζημιώσεων, όπως είπε ο υπουργός, είπε ότι θα γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2024. Η κυβέρνηση έχει δώσει συνολικά μέχρι στιγμής μισό δισεκατομμύριο ενώ, όπως είπε, η ανασυγκρότηση της περιοχής αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα προχωρήσει η δωρεάν (κάλυψη 100%) αντικατάσταση των ζώων που έχουν χαθεί και η, επίσης, δωρεάν ανακατασκευή των σταύλων που υπέστησαν ζημιές, με επιπρόσθετη δωρεάν μελέτη από το ΓΕΩΤΕΕ.

Εντολή του πρωθυπουργού είναι να είμαστε συνεχώς παρόντες μέχρι να ξαναμπεί ο τόπος σε ομαλότητα, σημείωσε ο ΥπΑΑΤ, ο οποίος υπενθύμισε ότι χάρη στις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ζήτημα της Θεσσαλίας κατέστη σαφές ότι δεν είναι μόνο εθνικό αλλά ευρωπαϊκό. Ενημέρωσε, μάλιστα, τους αγρότες ότι στις 24 Ιανουαρίου θα γίνει η πρώτη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των εννέα χωρών του ευρωπαϊκού νότου, το λεγόμενο EUMED-9, όπου θα συζητηθεί και το ζήτημα δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, καθώς και η πρόταση για δυνατότητα αξιοποίησης του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας, για την αντιμετώπιση καταστροφών από την κλιματική κρίση στον πρωτογενή τομέα.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο γ.γ. Γιώργος Στρατάκος, οι βουλευτές Τρικάλων Θανάσης Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Νεκτάριος Βιδάκης και του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας HVO International Μιλτιάδης Γκουτζούρης.

Το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές

Το Σάββατο το απόγευμα ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας, μακρά σύσκεψη με αγρότες από τις παρακάρλιες περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή παραμένουν πλημμυρισμένα περίπου 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης στους αγρότες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η κυβέρνηση συνολικά με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, βρίσκεται, από την πρώτη μέρα, έμπρακτα δίπλα τους και υπενθύμισε ότι έχει εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Αναλύθηκε το χρονοδιάγραμμα που ήδη έχει ανακοινωθεί για εφαρμογή ειδικού μέτρου μέσα από το ΠΑΑ για ενίσχυση των παραγωγών στις παρακάρλιες περιοχές. Το Τεχνικό Δελτίο του έργου έχει ολοκληρωθεί. Το έργο του Συμβούλου έχει ανατεθεί στον κ. Δημήτρη Σοφολόγη – πρόεδρο της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Γεωπόνων – και αναμένεται σύντομα να ολοκληρώσει το παράρτημα του Τεχνικού Δελτίου με τις τιμές ενίσχυσης. Τότε θα γίνει αποστολή του Τεχνικού Δελτίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σχετική διαβούλευση και έγκριση. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, η συμμετοχή των πληγέντων στο εν λόγω μέτρο θα γίνεται μέσω της δήλωσης καλλιέργειας ΟΣΔΕ – 2024, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση ξεχωριστού φακέλου δικαιολογητικών.

Ο υπουργός, τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια υπόθεση που επιλύεται σε λίγους μήνες, αλλά απαιτεί χρόνο. Και υπενθύμισε ότι το πολύ μέσα στον Μάρτιο, η HVA International θα έχει παραδώσει το master plan για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, οι παραγωγοί των παρακάρλιων περιοχών έχουν λάβει τις προκαταβολές αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή.

Στη σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο, μετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης, ο γ.γ. Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, οι βουλευτές Λάρισας Χρήστος Κέλλας, Χρήστος Καπετάνος και Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ – Δήμητρα Νεκτάριος Βιδάκης και του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας HVO International Μιλτιάδης Γκουτζούρης.

Η εκδήλωση του Επιμελητηρίου

Αργότερα παρέστη στην κοπή της βασιλόπιτας του Επιμελητηρίου Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν επιχειρήσεις που ξεχώρισαν μέσα στο 2023.

Ο ΥπΑΑΤ βράβευσε τον Κωσταντίνο Βουλγαράκη εκ μέρους της εταιρείας «ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΑΕ» για τις επιδόσεις της το 2023. Σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ο Λευτέρης Αυγενάκης, είπε: «Ο τόπος αυτός θα βγει πιο δυνατός από αυτή τη δυσκολία. Η κρίση αυτή είναι μια ευκαιρία, μέσα από την οποία και η #επιχειρηματικότητα θα δείξει την πραγματική της δύναμη. Τα καταφέρνουμε βήμα – βήμα, ενωμένοι, και μονιασμένοι».

Tags: αγρότες της ΘεσσαλίαςΘΕΣΣΑΛΙΑΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣΝΔΣυναντήσεις με αγρότεςΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝΦαρκαδόνα
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Ποιοι και πώς ξανανοίγουν τη συζήτηση για επαναφορά των δώρων στο δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ για 13ο και 14ο μισθό

06/06/2025 08:35
Σχολεία: Οι ημερομηνίες των ενδοσχολικών και Πανελλαδικών εξετάσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλήνιες 2025 ΓΕΛ: Τα θέματα σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία

06/06/2025 08:31
Πανελλαδικές-ΓΕΛ: Δείτε τις απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές 2025: Φινάλε για τους υποψηφίους των ΓΕΛ με τα μαθήματα Προσανατολισμού

06/06/2025 08:21
Πειραιάς: Πυρκαγιά σε διαμέρισμα – Επιχειρούν 14 πυροσβέστες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στο Καστελόριζο: Μεταβαίνουν πυροσβέστες από Ρόδο

06/06/2025 08:03
Τζάνειο: Έγινε μετάγγιση σε λάθος ασθενή – Η ανακοίνωση του νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάχη για τη ζωή της δίνει 62χρονη μετά από λάθος μετάγγιση στο Τζάνειο – Το μοιραίο λάθος του νοσηλευτή

06/06/2025 07:58
«Στον φούρνο» η χώρα μας – Τετάρτη – Πέμπτη πάνω από 42 βαθμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καιρός: Έρχεται καύσωνας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

06/06/2025 07:53
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Ιουνίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

6 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

06/06/2025 00:05
Ολοκληρώθηκε η νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2025 για ακίνητα πληγέντων από φυσικές καταστροφές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτόματη Ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου με τις μεταβολές στοιχείων των ΕΠΕ και ΙΚΕ

05/06/2025 22:11
Τζάνειο: Έγινε μετάγγιση σε λάθος ασθενή – Η ανακοίνωση του νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τζάνειο: Έγινε μετάγγιση σε λάθος ασθενή – Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

05/06/2025 20:17

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #159


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή ενοικίου: Πώς θα το πάρουν 1.188.000 νοικοκυριά; Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

6 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

Στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ για 13ο και 14ο μισθό

Πανελλήνιες 2025 ΓΕΛ: Τα θέματα σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved