«Ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε απόψεις που έχει διατυπώσει ξανά, γνωστές απόψεις και ως προς την αποχή είναι ξεκάθαρο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός εκπροσωπώντας την εκτελεστική εξουσία εισηγείται αυτή τη νομοθετική παρέμβαση και προφανώς ζητάει και από τους βουλευτές της ΝΔ να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και απευθύνει κάλεσμα συνολικά στα υπόλοιπα κόμματα και βουλευτές.
Από εκεί και πέρα απευθυνόμενος σε εκείνους που σκέφτονται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο είπε ότι είναι προτιμότερο να απέχουν. Η αποχή είναι μια κοινοβουλευτική στάση. Ο κ. Σαμαράς ως έμπειρος κοινοβουλευτικός το γνωρίζει και ο ίδιος στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης είχε επιλέξει την αποχή» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Αλλά επιμένουμε ότι εμείς εισηγούμαστε ένα νομοσχέδιο και προφανώς θέλουμε να υπερψηφιστεί» πρόσθεσε.
«Ο πρωθυπουργός ζητάει την υπερψήφιση αλλά προφανώς από την καταψήφιση είναι προτιμότερη η αποχή. Όταν θες να περάσει ένα νομοσχέδιο, θες να λυθεί μια άδικη εκκρεμότητα για κάποιους συμπολίτες σου εδώ και πολλά χρόνια. Και το 2015 και τώρα τηρείται μια παράδοση στην ΝΔ μη επιβολής κομματικής πειθαρχίας για ζητήματα δικαιωμάτων. Δεν βλέπω καμία αντίφαση μεταξύ του τι συνέβη τότε και του τι συμβαίνει σήμερα. Αντίθετα βλέπω μια συνέπεια λόγων και έργων του πρωθυπουργού και μια συνέπεια προς το σύνολο των πολιτών» ανέφερε.
Σε ερώτηση γιατί το νομοσχέδιο έρχεται τώρα ο κ. Μαρινάκης είπε: «Έρχεται το νομοσχέδιο διότι έτσι είχαμε πει προεκλογικά, γιατί υπάρχει μια αδικία η οποία πρέπει να διορθωθεί και ως προς το θέμα της ισότητας στον πολιτικό γάμο και ως προς το θέμα της ρύθμισης μια κατάστασης με κάποια παιδιά που έχουν υιοθετηθεί είτε από μια γυναίκα μόνο είτε από έναν άνδρα μόνο και κινδυνεύουν από την μία μέρα στην άλλη είτε να πάνε σε ένα ίδρυμα είτε αν εισαχθούν στο νοσοκομείο να μην μπορούν να τους περιθάλψουν και οι δύο άνθρωποι που τα μεγαλώνουν».
Επίσης ανέφερε ότι ο κ. Σκέρτσος θα είναι ο εισηγητής διότι είναι υπεύθυνος συνολικά για την εθνική στρατηγική για τα θέματα αυτά όπως ο κ. Παπασταύρου είναι υπεύθυνος για την εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία και πρόσθεσε ότι θα συνδράμουν και οι αρμόδιοι υπουργοί για την νομοθέτηση.
Υπογράμμισε δε ότι από το 1946 μπορεί ένας άνδρας ή μια γυναίκα να υιοθετήσει ένα παιδί. «Συνάπτει σύμφωνο συμβίωσης με έναν άνδρα ή μια γυναίκα και μεγαλώνουν ένα παιδί. Το θέμα είναι ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν και τους δύο ως γονείς» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι θα παραμείνουν οι ιερές έννοιες του πατέρα και της μητέρας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Ρυθμίζει μια αδικία ότι υπήρχαν παιδιά δύο κατηγοριών»
Για τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Πλεύρη ότι η ισότητα στο γάμο δεν εμπίπτει στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά κάθε κράτος είναι κυρίαρχο να θεσπίσει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών χωρίς υποχρέωσης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού είπε ότι πολλά κράτη έχουν εναρμονιστεί με την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία επανέλαβε ότι είναι μια άδικη εκκρεμότητα και κοινωνικά έπρεπε να λυθεί.
Επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δημιουργείται μια ευρεία πλειοψηφία για την υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Για τις δηλώσεις του κ. Δουδωνή είπε: «Ουδέποτε ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο ενός κόμματος να επιβάλλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του. Θα ήταν και παράλογο» και υπογράμμισε ότι από τα υπόλοιπα κόμματα υπάρχει πολυφωνία και από το ΠΑΣΟΚ υπάρχει αφωνία. «Περιμένουμε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πει καθαρά αν θα στηρίξει το νομοσχέδιο. Αντί να κατηγορεί τον πρωθυπουργό, τους βουλευτές και μάλιστα για πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί ας απαντήσει το ΠΑΣΟΚ θέλει να περάσει το νομοσχέδιο;» είπε
Για την ένσταση του κ. Κακλαμάνη για την διαδικασία που ακολουθείται και ζήτησε σύγκληση της Κ.Ο της ΝΔ είπε ότι αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε όλα τα νομοσχέδια. «Γίνεται συζήτηση με τους βουλευτές και μάλιστα αυτό γίνεται στην συγκεκριμένη περίπτωση πριν την συζήτηση και την επικύρωση από το υπουργικό συμβούλιο» ανέφερε.
Επίσης υπογράμμισε ότι η στήριξη της οικογένειας είναι στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των οικογενειών. «Δεν θεωρώ ότι απειλείται η οικογένεια με την στήριξη των παιδιών αυτών. Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία ενδυναμώνει την οικογένεια» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση για τον διαχωρισμό Κράτους-εκκλησίας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στα προς αναθεώρηση άρθρα ξεκαθαρίζοντας η κυβέρνηση είναι αντίθετη.