Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
της Μάρθας Λεκκάκου
«Όπως άφησα την Εργάνη ως παρακαταθήκη στο Υπουργείο Εργασίας, έτσι θέλω και εδώ, στον θαυμαστό χώρο του Αθλητισμού να αφήσω το μεγάλο όραμά μου, την πλατφόρμα e-Kouros που θα ψηφιοποιήσει όλα τα στοιχεία σε απόλυτα μετρήσιμα μεγέθη με στόχο την ισόνομη και ισομερή ανάπτυξη όλων των αθλημάτων σε ολόκληρη τη χώρα», λέει αποκλειστικά ο αναπληρωτής υπουργός αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης στην Today Press, ξεδιπλώνοντας το σχέδιό του για τη νέα μεγάλη μεταρρύθμιση στον αθλητισμό που έρχεται στις αρχές του νέου έτους.
Ο Γιάννης Βρούτσης μιλά επίσης και για τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας καθώς και για τους 7 άξονες πολιτικής, ουσιαστικά τις 7 μεταρρυθμιστικές κινήσεις που ετοιμάζει, φιλοδοξώντας να θέσει ισχυρές βάσεις για τη συνολική οργάνωση και αναβάθμιση του αθλητισμού και της αθλητικής παιδείας στη χώρα μας.
- Σχετικά με την εντεινόμενη οπαδική βία, καταθέσατε πρόσφατα στοιχεία στην Εισαγγελία του Αρείου, ενώ παράλληλα έχετε έτοιμο πλέγμα διατάξεων. Τι αφορούν τα στοιχεία που καταθέσατε και ποιο είναι το περιεχόμενο των μέτρων που φέρνετε;
Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους. Η βία δεν είναι ένα φαινόμενο του αθλητισμού, με την έννοια πως δεν γεννιέται στον χώρο του, αλλά εντρυφεί από άλλες διαδρομές. Τα στοιχεία που καταθέσαμε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είναι πολύ σημαντικά και θεωρώ πως θα συμβάλλουν στην ποινική αναβάθμιση της πολύ σκοτεινής υπόθεσης της οπαδικής βίας. Σκοπός μας είναι να φτάσουμε στην εξάρθρωση και στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη τόσο των φυσικών, όσο και των ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών, συμπεριφορών παραβατικών, περιστατικών που συνδέονται με αθλητική βία, είτε με βία με αθλητικό υπόβαθρο.
Σχετικά με το πλέγμα διατάξεων, ανακοινώσαμε ήδη την αυστηροποίηση του πλαισίου για:
- Τις Λέσχες Φιλάθλων, με μία Λέσχη ανά έμβλημα ομάδας, που θα λειτουργεί υποχρεωτικά με τη συναίνεση της ΠΑΕ, εφόσον υφίσταται ΠΑΕ.
- Την ενεργοποίηση του Μητρώου Λεσχών Φιλάθλων.
- Τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση στην Ηλεκτρονική Εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων. Εάν μάλιστα βρεθεί οποιαδήποτε πλημμέλεια στην λειτουργία του, ο αγώνας διεξάγεται δίχως την παρουσία φιλάθλων. Εδώ προστίθεται και επικαιροποίηση των διατάξεων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της ταυτοποίησης, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.
- Την αναβάθμιση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ).
- Την ενίσχυση Διοικητικών Μέτρων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, όπως π.χ.η ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, σε περιπτώσεις ρίψης κροτίδας, πυρσού, καπνογόνου φωτοβολίδας και οποιασδήποτε γενικώς εύφλεκτης ύλης που μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη.
- Την εισαγωγή ρήτρας παραβατικότητας για όσες ΠΑΕ δεν συμμορφωθούν, που θα αφορά τον πόρο από το Στοίχημα και
- Τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού σύμφωνα με τις προσταγές της Σύμβασης SaintDenis, για την καταπολέμηση της βίας.
- Σε πρόσφατη συνάντησή σας με εκπροσώπους αθλητικών φορέων παραθέσατε τους στρατηγικούς άξονες πολιτικής σας. Ποιοι είναι αυτοί;
Μέσα από τον διάλογο με όλους τους αθλητικούς φορείς θα αφουγκραστούμε κάθε νέα, σύγχρονη τάση και όσα απαιτούνται για να συμβαδίζουμε με το σήμερα και το αύριο. Στο τέλος όλης αυτής της διαδικασίας, φιλοδοξούμε το αθλητικό τοπίο με διαφάνεια και νομιμότητα να απλοποιηθεί και να είναι απόλυτα προσβάσιμο από όλους τους πολίτες από άκρη σε άκρη της χώρας.
Συγκεκριμένα κωδικοποιούμε τον αθλητικό νόμο, προχωράμε τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό “e-Kouros”, λειτουργούμε ασφαλείς και περιβαλλοντικά αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις, διαχειριζόμαστε τους πόρους για την βελτίωση της υποδομής του αθλητισμού, αξιοποιούμε τις 58 προτάσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, προωθούμε την Άθληση για Όλους και δρομολογούμε θεσμικά τον Σχολικό και τον Πανεπιστημιακό Αθλητισμό.
Ο αθλητισμός μας θα αναπτυχθεί με κριτήρια και πλήρη καταγραφή συγκρίσιμων αριθμών σε ολόκληρη τη χώρα όπως θα προκύψει από το e-Kouros.
Αναφορικά με τον αθλητικό νόμο αξίζει να σημειώσουμε ότι έρχεται μετά από 25 χρόνια, ο οποίος και θα υπάρχει στα χέρια του καθενός που απασχολείται – ή θέλει να ασχοληθεί – με τον αθλητισμό ώστε να γνωρίζει τον «οδικό χάρτη» που θα διαβεί. Με καθαρούς κανόνες και καθαρό πλαίσιο.
Σήμερα υπάρχουν αμφισημίες στη νομοθεσία, διότι μέσα στα τελευταία 25 χρόνια, μετά από καλές προσπάθειες που έγιναν, υφίστανται «γκρίζες» περιοχές με αντιφατικότητες. Ο νέος νόμος θα χτιστεί με έναν διάλογο που ήδη έχει ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπάρχει ένα emailόπου όσοι θέλουν να συμμετέχουν και να απαντήσουν και να κάνουν προτάσεις, θα απαντήσουν μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Ο κόσμος που θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα θα ξεπεράσει τις 50.000, καθώς έχει σταλεί παντού, σε όλα τα σωματεία, τις ομοσπονδίες, τον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό. Θα είναι ένας νόμος χτισμένος από κάτω προς τα πάνω.
- Σε πρόσφατη συνέντευξή σας έχετε αναφερθεί στον χωροταξικό αθλητισμό και στην ανάπτυξή του βάσει κριτηρίων. Και αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η δημιουργία σύγχρονων, κοινόχρηστων χώρων αθλητισμού. Τι κινήσεις κάνετε σε αυτόν τον τομέα;
Αναβαθμίζουμε το μητρώο αθλητικών εγκαταστάσεων που θα συμπεριληφθεί στην πλατφόρμα e-Kouros σε πλήρη συνεργασία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου που είναι πολύτιμος αρωγός. Τίποτα δεν θα γίνεται τυχαία και αποσπασματικά. Θα υπάρξουν προδιαγραφές και θα στηρίξουμε όσες περιοχές έχουν πραγματικά ανάγκη.
- Όταν ολοκληρώσετε την πολιτική σας διαδρομή ως αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, τι θα θέλατε να έχετε αφήσει ως δική σας παρακαταθήκη;
Θέλω σε όποιο χαρτοφυλάκιο και αν βρίσκομαι να ολοκληρώνω τη θητεία μου παραγωγικά, να είμαι χρήσιμος και ωφέλιμος για τον χώρο του υπηρετώ. Όπως άφησα την Εργάνη ως παρακαταθήκη στο Υπουργείο Εργασίας, έτσι θέλω και εδώ στον θαυμαστό χώρο του Αθλητισμού να αφήσω το μεγάλο όραμά μου την πλατφόρμα e-Kouros, που θα ψηφιοποιήσει όλα τα στοιχεία σε απόλυτα μετρήσιμα μεγέθη με στόχο την ισόνομη και ισομερή ανάπτυξη όλων των αθλημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.
- Γιατί συγκρίνετε το e-Kouros με την Εργάνη; Είναι τέτοιου μεγέθους μεταρρύθμιση ο Κούρος στον αθλητισμό;
Ο «Κούρος» αποτελεί μια δομική διαρθρωτική αλλαγή, θα την αποκαλούσα μεταρρύθμιση, διότι είναι ένα εργαλείο αντίστοιχο με την Εργάνη στο Υπουργείο Εργασίας. Ο e-Kouros θα είναι η Εργάνη του αθλητισμού. Τον Φεβρουάριο του 2024 φιλοδοξώ να βγει η πρώτη έκθεση. Ο Κούρος θα κάνει απόλυτη καταγραφή όλου του αθλητικού κόσμου, όλων των αθλημάτων, ανά νομό σε όλη την Επικράτεια. Θα μπορούμε να γνωρίζουμε σε κάθε νομό για όλα τα αθλήματα αν συρρικνώνονται ή βελτιώνονται και ταυτόχρονα ανά άθλημα στην Επικράτεια.
Θα μετρήσουμε τον αθλητισμό σε ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν τα ξέρουμε σήμερα.
Συμπερασματικά, από χρόνο σε χρόνο θα έχουμε τις διακυμάνσεις και του αθλητισμού στη χώρα μας και του κάθε αθλήματος ξεχωριστά και ανά νομό, άρα θα μπορούμε να ξέρουμε σε κάθε νομό αν ο αθλητισμός βελτιώνεται, ποιο άθλημα πάει καλά και ποιο όχι. Αυτό θα είναι ένα απόλυτο εργαλείο για τον υπουργό αθλητισμού, για τις ομοσπονδίες, για το κάθε άθλημα ξεχωριστά. Σημειώνω ότι στον Κούρο θα μπουν και τα πιστοποιημένα, ιδιωτικά γυμναστήρια. Θα είναι μία βοήθεια, μου το ζήτησαν και εκείνοι, αλλά το είχα σκοπό και εγώ. Διότι είναι επιχειρήσεις που αγωνίζονται, παλεύουν και πληρώνουν φόρους. Θα εμφανίζονται λοιπόν στην εφαρμογή του κινητού myKourosapp, όπου ο κάθε γονιός, σε κάθε περιοχή της χώρας, θα μπορεί να διαλέγει το άθλημα που θέλει και μεσομακροπρόθεσμα να επιλέξει το νόμιμο αθλητικό σωματείο οποιουδήποτε αθλήματος με πιστοποιημένο προπονητή. Το ίδιο θα ισχύει και για τα γυμναστήρια, για τα πιστοποιημένα, αναγνωρισμένα από το Κράτος που αποτελούν κανονικές επιχειρήσεις.
Τον Κούρο πρέπει να σας πω τον έχω συζητήσει με τις Ομοσπονδίες και το περιμένουν όλες, διότι θέλουν να γνωρίζουν πώς πάει το άθλημά τους σε κάθε περιοχή. Φανταστείτε μετά από μερικά χρόνια ο υπουργός αθλητισμού τι εργαλείο θα έχει στα χέρια του. Θα έχει ένα εργαλείο που θα μπορέσει να κάνει διάγνωση του αθλητισμού της χώρας μας σε κάθε άθλημα ξεχωριστά και σε κάθε νομό της χώρας.
- Μου λέγατε νωρίτερα ότι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχετε θέσει είναι ο αθλητισμός για όλους, όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Πιστεύω αρχικά ότι εκεί που πρέπει να δώσουμε βάρος, είναι στην καλλιέργεια του σχολικού αθλητισμού. Να εμπνεύσουμε, να συνεγείρουμε τα παιδιά να ακολουθήσουν τον αθλητισμό. Αυτό θα γίνει σε συνέργεια με την Αυτοδιοίκηση, αξιοποιώντας τις αθλητικές δομές που υπάρχουν στους Δήμους. Θα προμοτάρουμε ένα Πρόγραμμα με στόχο οι Δήμαρχοι να βγάλουν τον κόσμο έξω να αθληθεί. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σεπτέμβριο του 2024 ένα Πρόγραμμα που φέραμε και πλέον το αξιοποιούν 85 δήμοι και ωφελούνται 300.000 άνθρωποι!
Να προσθέσω ότι στον νέο αθλητικό νόμο που προαναφέραμε, για πρώτη φορά ετοιμάζεται παρέμβαση, έτσι ώστε ο σχολικός αθλητισμός να γίνει θεσμικό πλαίσιο αναφοράς, με τις Ομοσπονδίες, τους Ολυμπιονίκες μας να μπαίνουν όχι αποσπασματικά ή τυχαία, αλλά οργανωμένα και θεσμικά. Τίποτε δεν θα γίνεται εφεξής τυχαία και αποσπασματικά.