Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
της Μάρθας Λεκκάκου
Ο Εβρίτης υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, μιλά αποκλειστικά στην Today Press για το μεγάλο στοίχημα της χώρας μας στην Κτηνοτροφία και την Αλιεία, για το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές να μετατραπούν σε ευκαιρία, για τις αναπτυξιακές προκλήσεις και προοπτικές του Έβρου στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, αλλά και στην ανάπτυξη «πράσινων» projects στον νομό. Ως βουλευτής του πολύπαθου ακριτικού μας Έβρου, δεν παραλείπει να αναφερθεί στο μείζον, αλλά ελεγχόμενο πλέον, μεταναστευτικό ζήτημα, όπως και στην πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.
– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός κλάδος στην Ελλάδα και ποιο είναι το στοίχημα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;
Ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερη συμβολή στην ανάπτυξη της Περιφέρειας της χώρας. Έχει τεράστια δυναμική και προοπτικές ανάπτυξης, και αξίζει να επενδύσουμε σ’ αυτόν ακόμη περισσότερο. Να δώσουμε κίνητρα και στις νεότερες γενιές να ασχοληθούν και να τον εξελίξουν με σύγχρονα μέσα, καινοτόμες μεθόδους και επιστημονική προσέγγιση. Να «εκμεταλλευτούμε» στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως ανέδειξαν οι δύο τελευταίες παγκόσμιες κρίσεις, αυτή της πανδημίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αυτάρκεια στην παραγωγή είναι ένα τεράστιο ζήτημα που πρέπει να απασχολεί κάθε κοινωνία. Μαζί με την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, παραμένουν δύο από τα κρισιμότερα ζητήματα, στα οποία έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα το υπουργείο μας. Θέλουμε ποιοτικά προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές, ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα του εξωτερικού. Γι’ αυτό ρίχνουμε βάρος στην επίλυση ορισμένων βασικών προβλημάτων που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής, όπως για παράδειγμα οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών κτλ.
– Πώς αντιμετωπίσατε τις πρόσφατες καταστροφές με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος ο κλάδος της κτηνοτροφίας και της γεωργίας;
Με την έναρξη της θητείας μας ήρθαμε αντιμέτωποι με δύο τεραστίου μεγέθους καταστροφές. Από τη μια η μεγαλύτερη πυρκαγιά που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, η οποία έπληξε τον Έβρο και από την άλλη οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Δύο τραγικά γεγονότα που δίνουν, όμως, το στίγμα της μεγάλης πρόκλησης που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα: την κλιματική κρίση.
Κινηθήκαμε με γρήγορους ρυθμούς και προχωρήσαμε και στις δύο περιπτώσεις σε ένα συνολικό σχέδιο επαναφοράς και ανασύνταξης δυνάμεων. Με εντολή του Πρωθυπουργού τα μέτρα που λάβαμε για τη Θεσσαλία ισχύουν και για τον Έβρο, ενώ εξασφαλίσαμε πόρους μέσω των Ευρωπαϊκών κονδυλίων και του Μέτρου 5.2 για την ανασύσταση της φυτικής και ζωικής παραγωγής με κάλυψη στο 100%. Αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε, είναι να μετατρέψουμε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία για μια νέα εποχή στον αγροτικό τομέα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Να γίνει η ευκαιρία για επανεκκίνηση με ανασύνταξη των δυνάμεων και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, καλύτερη οργάνωση και μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.
– Ειδικότερα για τον Έβρο υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί ο κλάδος της γεωργίας και κτηνοτροφίας, ώστε να δώσει κίνητρα και σε νεότερους ανθρώπους να παραμείνουν στον τόπο τους;
Ένα από αυτά τα σχέδια που αφορά στην ανασυγκρότηση του Έβρου είναι και η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων. Αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για τον Έβρο και περιλαμβάνεται στο σχετικό νομοσχέδιο, που φέρνει στη βουλή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή την εξαγγελία δέσμης μέτρων στήριξης στο νομό.
Έχουμε ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες και αναζητούμε εκτάσεις για να δημιουργηθούν πάρκα ή κτηνοτροφικές ζώνες με όλες τις απαιτούμενες υποδομές, την κατασκευή των οποίων θα καλύψει 100% το Υπουργείο.
Επιστημονική ομάδα έχει ετοιμάσει ήδη τα τοπογραφικά, αλλά και το πρόγραμμα της αποκατάστασης τα οποία απεικονίζουν την εικόνα των μονάδων.
Οι ενδιαφερόμενοι μεμονωμένα ή ομαδικά θα παίρνουν την πατέντα και ανάλογα με την δυναμικότητα της μονάδας που επιθυμούν, θα την αναπτύσσουν σ’ έναν ευρύτερο χώρο, ο οποίος θα περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά για αυτονομία στην ηλεκτρική ενέργεια, ενδεχομένως κοινά αρμεκτήρια για μειωμένο κόστος παραγωγής, ή ακόμη και κοινό τυροκομείο, ώστε να μπούνε σ’ ένα στάδιο μεταποίησης που αφορά τον πρωτογενή τομέα.
Επιπλέον, ορισμένες κτηνοτροφικές μονάδες που υπάρχουν εντός του δάσους της Δαδιάς, πρέπει να μετεγκατασταθούν, καθώς δεν είναι δυνατόν για τα επόμενα χρόνια και μέχρι την ανασύσταση του δάσους να λειτουργούν εκεί. Για το λόγο αυτό, γίνονται επαφές με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να βρεθεί χώρος εκτός των καμένων και να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο κτηνοτροφικό πάρκο, που θα είναι και η αρχή μιας νέας εποχής για την κτηνοτροφία της περιοχής και του τόπου.
Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα των παράνομων μεταναστών στον Έβρο, που είναι και η εκλογική σας περιφέρεια, έχουν σημειωθεί βήματα προόδου κατά την άποψή σας;
Ο Έβρος είναι μια ακριτική περιοχή κομβικής σημασίας, που δυστυχώς αποτελεί το χερσαίο πέρασμα των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η δημιουργία του φράκτη, που ήδη επεκτείνεται κατά 35 χιλιόμετρα, έχει συμβάλει αποφασιστικά και ουσιαστικά στην αποτροπή και την μείωση των ροών μεταναστών, κάτι που το τελευταίο διάστημα είναι εμφανές.
Εκτιμώ, μετά και την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία και την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, ότι υπάρχει έδαφος για να σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος στον τομέα αυτό.
Ποιος είναι ο Εβρίτης υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ο Σταύρος Κελέτσης γεννήθηκε το 1965 στην Αλεξανδρούπολη, όπου και ζει με την πολύτεκνη οικογένειά του. Είναι δικηγόρος, με σπουδές στη νομική και την πολιτική επιστήμη στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Εργάστηκε ως Ειδικός Συνεργάτης στο Πολιτικό Γραφείο του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο 1990 – 1993.
Διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνος Ιδεολογικού και Πολιτικού Σχεδιασμού με Πρόεδρο τον Κωστή Χατζηδάκη, και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
Υπηρέτησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Έβρου την περίοδο 1994-1998. Διετέλεσε βουλευτής την περίοδο 2004 έως το 2009. Εκλέχθηκε το 2019 και το 2023 επανεκλέχθηκε. Από τον Ιούλιο του 2023 ανέλαβε από τον Πρωθυπουργό τα καθήκοντα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων με αρμοδιότητα την Κτηνοτροφία και την Αλιεία.