Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Παναγιώτη Φωτεινού

Δυνατότητα της επιστολικής ψήφου θα δοθεί και στους εντός Ελλάδας ψηφοφόρους

Στις τελευταίες εκλογές η αποχή που σημειώθηκε σε πολλές περιοχές της χώρες ξεπέρασε το 50% και αυτό προβλημάτισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση. Το πρόβλημα δεν έμεινε μόνο ως αντικείμενο προβληματισμούς αλλά υπήρξαν άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις. Θέλοντας πιο ενεργούς τους Έλληνες θεσπίστηκαν σημαντικά μέτρα για να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων. Το πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε αφορούσε το δικαίωμα των απόδημων να ψηφίζουν χωρίς κανέναν περιορισμό. Η κυβερνητική θεσμική παρέμβαση υπερψηφίστηκε ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστολική ψήφο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε κατά τη συνεδρίαση του πρόσφατου υπουργικού συμβουλίου τον φάκελο με τον οποίο θα πραγματοποιείται η επιστολική ψήφος που θα ισχύει εφεξής με αρχή τις Ευρωκλογές του 2024.

Στον φάκελο θα περιέχεται μια «υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου», ένα έντυπο με αριθμούς που θα αντιστοιχούν στους υποψήφιους των συνδυασμών, η λίστα με τα ονόματα και τα σύμβολα του κάθε κόμματος που θα μετέχει καθώς και ο φάκελος επιστροφής της επιστολικής ψήφου.

Για να εγγραφεί κάποιος για την επιστολική ψήφο θα πρέπει να το δηλώσει 40 ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες και αυτό αφορά και τους ψηφοφόρους εντός και τους ψηφοφόρους εκτός Ελλάδας.

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανακοίνωση που έκανε στο υπουργικό συμβούλιο «όσον αφορά στο εξωτερικό, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει, συχνά εκατοντάδες, χιλιάδες χιλιόμετρα. Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του, θα μπορεί να το κάνει από την εργασία του, με άνεση και διαθέτοντας όλες τις δικλίδες ασφαλείας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η ίδια δυνατότητα της επιστολικής ψήφου θα δοθεί «και στους συμπολίτες μας εντός Ελλάδας. Και εδώ πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα επιτρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ενδεχομένως, συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν».

«Αυτό είναι μία πραγματικά αληθινή πρόοδος, είναι μία μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Αναφέρομαι σε πολλές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές ή μαθητές στο τέλος του Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις, να έχουν άλλες προτεραιότητες. Όλοι αυτοί θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τι θα περιέχει ο φάκελος με την επιστολική ψήφο

Ο πρωθυπουργός έδειξε μάλιστα στο υπουργικό συμβούλιο τον φάκελο με τον οποίο θα πραγματοποιείται η επιστολική ψήφος. Ο φάκελος θα φέρει όλα τα διακριτικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο κέντρο αναγράφει: «Ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου 2024 – Φάκελος Επιστολικής ψήφου», τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Στον φάκελο της επιστολικής ψήφους θα περιλαμβάνονται:

Mια «υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου»

ένα έντυπο με αριθμούς που θα αντιστοιχούν στους υποψήφιους των συνδυασμών

η λίστα με τα ονόματα

τα σύμβολα του κάθε κόμματος που θα μετέχει

ο φάκελος επιστροφής της επιστολικής ψήφου