Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος
Στη ανάγκη να τα κόκκινα δάνεια να διακανονίζεται εντός των τραπεζών, «με νέο νομικό πλαίσιο, με περισσότερες ελευθερίες στη ρύθμιση, στο κούρεμα, ακόμα και στην οριστική διαγραφή τους», στάθηκε ο βουλευτής του Β2 Τομέα Αθηνών της ΝΙΚΗΣ, Ανδρέας Βορύλλας, στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τα δάνεια και την προστασία των ευάλωτων πολιτών, το οποίο και η ΝΙΚΗ καταψήφισε.
Ο Ανδρέας Βορύλλας ζήτησε να δει η κυβέρνηση τις πραγματικές αιτίες που δημιούργησαν τα κόκκινα δάνεια τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και να θεσμοθετήσει ένα ευέλικτο πλαίσιο που θα επιτρέπει στις τράπεζες, πριν την τιτλοποίηση και την πώληση των κόκκινων δανείων, να διαπραγματευτούν με τους δανειολήπτες με νέους όρους αποπληρωμής, κουρέματος ή επαναγοράς των δανείων από τους δανειολήπτες.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βορύλλα, ο κύριος όγκος των κόκκινων δανείων θα έπρεπε να διακανονίζεται εντός των τραπεζών, «με νέο νομικό πλαίσιο, με περισσότερες ελευθερίες στη ρύθμιση, στο κούρεμα, ακόμα και στην οριστική διαγραφή τους την ώρα που «εταιρείες που διαχειρίζονται και αγοράζουν κόκκινα δάνεια σε τιμές από 15% έως 25% της ονομαστικής τους αξίας από τις τράπεζες».
Ανδρέας Βορύλλας: Τα κόκκινα δάνεια να διακανονίζεται εντός των τραπεζών με κούρεμα ή και οριστική διαγραφή
Ο Ανδρέας Βορύλλας υπογράμμισε πως οι εταιρείες διαχείρισης και αγορών πιστώσεων έχουν μεγαλύτερο συμφέρον να εκπλειστηριάσουν τα ακίνητα που είναι ενυπόθηκα των κόκκινων δανείων παρά να τα ρυθμίσουν.
Ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ αναφέρθηκε στη θέση του κόμματός του για την γνωστοποίηση στο δανειολήπτη του ποσού που κατέλαβε ο αγοραστής πιστώσεων για να αγοράσει το δάνειό του από την τράπεζα.
«Πιστεύουμε ότι μία τέτοια γνωστοποίηση μπορεί να βοηθήσει τον δανειολήπτη κατά τη διαπραγμάτευσή του για τη ρύθμιση του δανείου του με τόσο το δυνατόν καλύτερους όρους», σημείωσε. «Ο αγοραστής πιστώσεων ή ο διαχειριστής, πρέπει να υποχρεούται να προσκομίσει στον οφειλέτη την καρτέλα του δανείου προς ενημέρωσή του, εφ’ όσον του ζητηθεί», συμπλήρωσε.
Τέλος ο Ανδρέας Βορύλλας πρότεινε να απαγορεύεται για λόγους διαφάνειας σε μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές και πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα να κατέχουν μετοχές σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και στις εταιρείες αγοράς πιστώσεων.
Πηγή: sportime.gr