Κ. Φραγκογιάννης: Δίνουμε δυναμικό παρών στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα
27 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Φραγκογιάννης: Δίνουμε δυναμικό παρών στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα

by todaypress
30/11/2023 13:30
in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,
Κ. Φραγκογιάννης: Δίνουμε δυναμικό παρών στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα
Share on FacebookShare on Twitter

«Με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα προωθούμε και υποστηρίζουμε ολοκληρωμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως εκ τούτου, δίνουμε ένα δυναμικό παρών στην 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, την COP28 (Conference of the Parties), που πραγματοποιείται φέτος στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και ανοίγει τις εργασίες της σήμερα», αναφέρει σε σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο κ. Φραγκογιάννης εξηγεί ότι εφόσον «η αναγκαία περιβαλλοντική βιωσιμότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία», η κυβέρνηση «με όραμα και υπευθυνότητα έχει προτάξει στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, ήδη από την πρώτη θητεία της, πολιτικές που τη στηρίζουν και την προωθούν».

Αποσαφηνίζει, δε, ότι «έχοντας δεσμευτεί να επιτύχουμε μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων και μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050» έχει δοθεί προτεραιότητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με αποτέλεσμα φέτος να έχει επιτευχθεί «το ιστορικά υψηλό ποσοστό του 54% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ» και στόχος είναι «έως το 2030 το 80% των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια να καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Με αυτά τα δεδομένα «η Ελλάδα φιλοδοξεί», όπως σημειώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, «να έχει μία ηχηρή παρουσία στη φετινή COP28, η οποία συνάδει με τη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ίδιου του πρωθυπουργού να μην είναι απλά θεατής των παγκόσμιων εξελίξεων αλλά να έχει ενεργό ρόλο σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, πάντα με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα».

Σε αυτό το πλαίσιο, «η χώρα μας θα δώσει το στίγμα της όσον αφορά την κρισιμότητα που αποδίδει στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τη διαχείριση σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο με ένα καλά σχεδιασμένο και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στο ελληνικό περίπτερο της Διάσκεψης, το οποίο επιμελήθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και όλων των συναρμόδιων υπουργείων και με την πολύτιμη στήριξη της Enterprise Greece», τονίζει ο κ. Φραγκογιάννης.

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα αποτελεί το ετήσιο φόρουμ όπου σύσσωμη η διεθνής κοινότητα συζητά -στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο- διαπραγματεύεται, χαράσσει πολιτικές, λαμβάνει αποφάσεις και προσδιορίζει μέτρα για το κλίμα. Στη Διάσκεψη -η οποία φιλοξενείται σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο- συμμετέχουν αρχηγοί κρατών-μελών του ΟΗΕ που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC 1992), το Πρωτόκολλο του Κιότο (1997) και τη Συμφωνία του Παρισιού (2015), καθώς επίσης σημαντικοί εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, ειδικοί επιστήμονες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στους τρόπους επίτευξης των τριών κύριων στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού: α) Τη συγκράτηση της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως σε επίπεδα χαμηλότερα των 2 ° C και ιδανικά στον 1,5 ° C, β) την προσαρμογή και ανάπτυξη της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή με υιοθέτηση τολμηρών μέτρων και με αξιοποίηση των τελευταίων εξελίξεων σε τεχνολογία και καινοτομία και γ) την ευθυγράμμιση των ροών χρηματοδότησης με στόχο τις χαμηλότερες δυνατές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

«Για ακόμα μία φορά, λοιπόν, η Ελλάδα είναι παρούσα στις σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, με ιδέες και με προτάσεις. Ειδικά η φετινή COP28 στο Ντουμπάι έχει επιπρόσθετη αξία και γεωγραφικά, καθώς η χώρα μας αποτελεί σημαντικό πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», καταλήγει ο υφυπουργός Εξωτερικών.

 

Ελληνικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου για το κλίμα, στο Ντουμπάι, με συμμετοχή του Κ.Φραγκογιάννη

Με ένα γεμάτο πρόγραμμα συμμετέχει ο Κώστας Φραγκογιάννης, στην κυβερνητική αποστολή στην 28η Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα. Ο κ. Φραγκογιάννης συνοδεύεται από τη γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρο του ΔΣ της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη.

Αύριο, Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, ο κ. Φραγκογιάννης θα συνοδεύσει, μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στα επίσημα εγκαίνια της Συνόδου. Στη συνέχεια, ο υφυπουργός και η κ. Μυρογιάννη θα παραστούν στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στη Σύνοδο, τα οποία θα τελέσει ο πρωθυπουργός, καθώς και στις εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου που έχουν προγραμματιστεί στο ελληνικό περίπτερο παρουσία του κ. Μητσοτάκη.

Το Σάββατο 2 Δκεμβρίου ο κ. Φραγκογιάννης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου, που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών στο ελληνικό περίπτερο, με θέμα «Κλίμα, Ειρήνη και Ασφάλεια: Ελαχιστοποιώντας τον Κίνδυνο Συγκρούσεων» (Climate, Peace and Security: Lessening the Risk of Conflicts). Η εκδήλωση έχει διττό στόχο: Να αναδείξει τις θέσεις και τις προτεραιότητες της Ελλάδας σε σχέση με την κλιματική κρίση και τις διάφορες πτυχές της, και να προωθήσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Φραγκογιάννης θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών που συμμετέχουν στην έκθεση και με στελέχη εμιρατινών επενδυτικών ταμείων (funds) και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα ΗΑΕ.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό περίπτερο στην COP28, καθώς και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου, επιμελήθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και όλα τα συναρμόδια υπουργεία, με την πολύτιμη στήριξη της Enterprise Greece.

Tags: ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣΝΔΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρ. Πιερρακάκης: Η διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον πυρήνα του νομοσχεδίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Sciences Po: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις με ταχύτητα»

03/06/2025 11:58
ΕΟΤ: Δράσεις προβολής της Ελλάδας στην ιταλική αγορά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΟΤ: Δράσεις προβολής της Ελλάδας στην ιταλική αγορά

03/06/2025 11:55
Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 851 εκατ. ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Ελλάδα – Ανάπτυξη 2% το 2025 και 2,1% το 2026 με άλμα στις επενδύσεις

03/06/2025 10:16
Σπίτι μου 2: Οι 8 ημέρες που θα κρίνουν την ένταξη σου στο πρόγραμμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν κατά 6,8% οι τιμές των διαμερισμάτων το α’ τριμηνο του 2025

02/06/2025 13:44
Δημήτρης Κυριακόπουλος: Brain regain: Το επόμενο μεγάλο στοίχημα
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δημήτρης Κυριακόπουλος: Brain regain: Το επόμενο μεγάλο στοίχημα

02/06/2025 11:15
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές των μετοχών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Έντονη μεταβλητότητα στο ξεκίνημα του Ιουνίου

02/06/2025 11:14
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 29 Νοεμβρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές για την εβδομάδα 2 Ιουνίου έως 6 Ιουνίου

02/06/2025 10:30
Πιερρακάκης: Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι επιλογή πολιτικής, αλλά κανόνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΟΣΑ στο Παρίσι

02/06/2025 10:10
Έρχονται stress tests για τις τράπεζες, με επιτόπιους ελέγχους από την ΕΚΤ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Πιθανή νέα μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη – Προσδοκία περαιτέρω μείωσης του πληθωρισμού

01/06/2025 13:35

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #159


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι μαθητές θα πάρουν στο χέρι 350 ευρώ ως επίδομα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη στον 16χρονο που έσβησε τσιγάρο στη πλάτη 13χρονου σε προαύλιο σχολείου

3 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Sciences Po: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις με ταχύτητα»

ΕΟΤ: Δράσεις προβολής της Ελλάδας στην ιταλική αγορά

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved