Τα ζητήματα γύρω από την αναπηρία, την ισότητα, τις ευρωπαϊκές δημογραφικές στατιστικές και τις κοινωνικές επενδύσεις, παρουσίασε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για θέματα Απασχόλησης Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

Στην παρέμβασή της κατά τη συζήτηση της πρότασης οδηγίας για την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας και στάθμευσης, η κυρία Ζαχαράκη τόνισε την ιδιαίτερα επιτυχημένη υλοποίηση της εθνικής κάρτας αναπηρίας στην Ελλάδα.

«Η συνέχιση των δράσεων μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί αναμφίβολα ζήτημα σεβασμού των ατόμων με αναπηρίες. Θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τα υπάρχοντα εμπόδια, ιδιαίτερα όσον αφορά την κινητικότητα και την αναγνώριση των δικαιωμάτων, όλων των δικαιωμάτων ισότιμης συμμετοχής σε κάθε κράτος μέλος» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ελληνίδα υπουργός. Μιλώντας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας η κυρία Ζαχαράκη επισήμανε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για την εφαρμογή και του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης κατά του Ρατσισμού. «Οι κοινές μας αξίες για την ισότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων πρέπει να αποδεικνύονται εμπράκτως στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών» σημείωσε η ίδια.

Τέλος, σχετικά με τις κοινωνικές επενδύσεις η υπουργός επισήμανε τον καίριο ρόλο τους στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και την απασχόληση ευαίσθητων ομάδων, με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη.

Παράλληλα με τις Εργασίες του Συμβουλίου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Δημοκρατία και Δημογραφία, Ντούμπραβκα Σούιτσα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η υπουργός παρουσίασε στην επίτροπο τους βασικούς πυλώνες του επερχόμενου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό, ανοίγοντας μία νέα σελίδα συνεργασίας Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συντονισμένη αντιμετώπιση του μείζονος αυτού ζητήματος.

Επίσης, σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Βελγίου, Φρανκ Φάντενμπρουκ, συζήτησαν για τις προτεραιότητες της επερχόμενης βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Εξάλλου, η κυρία Ζαχαράκη πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με μία σειρά από Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπου αντάλλαξε απόψεις για την επίλυση του δημογραφικού ζητήματος, καθώς και η αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών, τα μέτρα στήριξης για τα άτομα με αναπηρία, η προστασία του παιδιού, με έμφαση στην ψυχική υγεία των εφήβων και στη βία των ανηλίκων.