Κ. Κυρανάκης στην Today Press: Οι ταχύτερες μεταβιβάσεις ακινήτων είναι βασικός πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων
21 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Κυρανάκης στην Today Press: Οι ταχύτερες μεταβιβάσεις ακινήτων είναι βασικός πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων

by todaypress
26/11/2023 01:15
in ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ,
Κ. Κυρανάκης στην Today Press: Οι ταχύτερες μεταβιβάσεις ακινήτων είναι βασικός πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων
Share on FacebookShare on Twitter

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

της Μάρθας Λεκκάκου

«Η μεταγραφή μιας αγοραπωλησίας για όποιον υποβάλλει ψηφιακά από τον Ιανουάριο θα γίνεται σε μια ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που ταλαιπωρούν έναν πολίτη μέχρι και σήμερα» δηλώνει στην Today Press, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κώστας Κυρανάκης. Εάν γίνει αυτό, συμπληρώνουμε εμείς, θα μιλάμε για μια πραγματικά σημαντική αλλαγή με μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Και δεν είναι η μόνη παρέμβαση, καθώς στο νομοσχέδιο που αφορά στη βελτίωση της λειτουργίας του Κτηματολογίου περιλαμβάνονται αλλαγές που αν και θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητες, θεσπίζονται σήμερα με ειδικές διατάξεις.   

  • Το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο που φέρνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023. Ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές με τις οποίες φιλοδοξείτε να βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργία του Κτηματολογίου, καθώς και η εξυπηρέτηση των πολιτών; 

Με το νέο Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, στοχεύουμε σε αλλαγές που απλοποιούν και επιταχύνουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων και ενισχύουν συνολικά την επιχειρησιακή λειτουργία του Κτηματολογίου ώστε να είναι εφικτή η ολοκλήρωση του το 2025, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός. 

Από τον Ιανουάριο του 2024 θα τεθεί σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, ο οποίος μαζί με νομοθετικές αλλαγές καταργεί τρία γραφειοκρατικά βήματα και μειώνει δραστικά το χρόνο ολοκλήρωσης. Καταργούμε επίσης το πιστοποιητικό ΤΑΠ, τη προσκόμιση αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος (ΑΚΔ) και τη παρουσία του αγοραστή στις ουρές του Κτηματολογίου για τη μεταγραφή μιας αγοραπωλησίας. Η μεταγραφή για όποιον υποβάλλει ψηφιακά από τον Ιανουάριο θα γίνεται σε μια ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που ταλαιπωρούν έναν πολίτη μέχρι και σήμερα.

  1. Τελικά επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης και της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων. Η πραγματικότητα ωστόσο, λένε ορισμένοι, θα αποδείξει αν το σύστημα είναι έτοιμο ή όχι ή αν θα δημιουργηθεί μια νέα «ψηφιακή γραφειοκρατία». Τι απαντάτε;

Ήδη με τα μέτρα που σας ανέφερα καταφέρνουμε να μειώσουμε τα γραφειοκρατικά βήματα που απαιτούνται και δεν τα μεταφέρουμε στο ψηφιακό κανάλι. Θέλουμε να μετατρέψουμε τη μεταβίβαση ακινήτου από μια διαδικασία συνώνυμο της ταλαιπωρίας σε κάτι απλό, άμεσο και φιλικό προς τον πολίτη. Προφανώς για να γίνει αυτό χρειάζονται πολλές αλλαγές και ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επαγγελματικές ομάδες, αλλά και τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό. Εμείς ακούμε την εποικοδομητική κριτική και περιμένουμε προτάσεις από όλους ώστε να πετύχουμε τον στόχο που έχουμε θέσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουμε πίσω σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που κρατούν δέσμια τη χώρα σε τριτοκοσμικές συνθήκες.

  • Τι προτίθεστε να κάνετε για να ξεμπλοκαριστούν οι συσσωρευμένες ενστάσεις των πολιτών στις Επιτροπές Ενστάσεων; 

Στον ευρύτερο σχεδιασμό μας καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης και η απλούστευση των διαδικασιών εξέτασης όλων των αιτημάτων, με σκοπό την ταχύτερη διεκπεραίωση κάθε εκκρεμούς υπόθεσης. Όλα αυτά, πάντοτε με γνώμονα την ορθή καταχώρηση όλων των εγγραφών και την χωρίς λάθη ανάρτηση πράξεων κτηματογράφησης. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε επεξεργαστεί και ήδη εισηγούμαστε ρυθμίσεις οι οποίες στοχεύουν στην έγκαιρη και κυρίως σωστή κτηματογράφηση όλων των περιοχών της χώρας, με την απλοποίηση και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων και αντιρρήσεων.

Άμεσο επακόλουθο της προσπάθειάς μας θα αποτελέσει η μείωση προσφυγής των πολιτών τόσο στα αρμόδια δικαστήρια, όσο και στη διαδικασία των ενστάσεων κατά των αναρτήσεων. 

 

  1. Επίσης, στον σχεδιασμό σας προβλέπεται για παράδειγμα και η κινητροδότηση σε νομικούς και μηχανικούς;

Οι εκκρεμείς μεταγραφές συμβολαίων και άλλων πράξεων σήμερα ξεπερνούν τις 150.000 και αυξάνονται καθημερινά λόγω του μεγάλου όγκου συναλλαγών στα ακίνητα, ενώ σύντομα θα προστεθεί και το σύνολο των εκκρεμοτήτων από τα Υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας. Εμείς έχουμε ήδη φτιάξει μια δεξαμενή 1.000+ δικηγόρων, την οποία σταδιακά μεγαλώνουμε και μέσα από αυτήν, οι δικηγόροι θα δύνανται να ολοκληρώσουν εισηγήσεις από το γραφείο ή το σπίτι τους χωρίς τους σημερινούς περιορισμούς ωραρίων ενός Κτηματολογικού Γραφείου. Επιπρόσθετα, μετά κι από σχετική εισήγησή μου στο ΔΣ του Κτηματολογίου, διπλασιάσαμε και την αμοιβή των νομικών που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια από τα 8 στα 15 ευρώ ανά ολοκληρωμένη πράξη, παρέχοντας και οικονομικό κίνητρο στους δικηγόρους.

Όσον αφορά τους μηχανικούς, εισάγονται στο νομοσχέδιο ορισμένες προβλέψεις σχετικά με τα προσόντα των διαπιστευμένων μηχανικών και τις εργασίες τους στο Κτηματολόγιο, σε μία κατεύθυνση εξορθολογισμού του υφιστάμενου πλαισίου. Το βασικό κατ’ εμέ είναι ότι θα επεκταθεί η δυνατότητα πιστοποίησης κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης και σε μηχανικούς τεχνικής εκπαίδευσης, κάτι που θα βοηθήσει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτήσεων.

 

  1. Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί σε καθημερινή βάση τους πολίτες είναι η δυσλειτουργία πολλών κτηματολογικών γραφείων σε όλη τη χώρα και δη στην Αττική, κυρίως λόγω υποστελέχωσης αλλά και επαυξημένων αρμοδιοτήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κτηματολογικό Γραφείο Κορωπίου. Αναμένονται πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα ώστε να διευκολυνθούν οι πάσης φύσεως πράξεις;

Ο λόγος που αποφάσισε ο Πρωθυπουργός την μεταφορά των αρμοδιοτήτων της μεταβίβασης ακινήτων και της Κτηματογράφησης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι για να έχουμε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο Κτηματολόγιο. Προτρέπουμε και ενθαρρύνουμε τους πολίτες να χρησιμοποιούν την ψηφιακή οδό όπου αυτό είναι εφικτό και εργαζόμαστε καθημερινά ώστε σύντομα να μπορούν όλες οι διαδικασίες του Κτηματολογίου να ολοκληρώνονται ψηφιακά, χωρίς φυσική παρουσία, χωρίς ταλαιπωρία, ουρές και φακέλους με χαρτιά. Η ψηφιοποίηση υπάρχει για να μας λύνει τα χέρια και να μας επιτρέπει να μπορούμε να τρέξουμε γρηγορότερα και αποδοτικότερα.

 

  • Έρχεται νέο νομοσχέδιο για την Κυβερνοασφάλεια. Πώς θα διαφαλισθούν οι δημόσιοι φορείς και οι πολίτες από κυβερνοεπιθέσεις;

Μέχρι σήμερα οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για την κυβερνοασφάλεια ξεπερνούν τους 70, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την ΕΥΠ και το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, να έχουν επικαλυπτόμενες συναρμοδιότητες στον τομέα αυτόν. Συν τοις άλλοις, η “ομπρέλα” των ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών αναμένεται να ανοίξει ακόμη περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα. Για τον λόγο αυτό, θα δημιουργήσουμε έναν καινούργιο φορέα ο οποίος θα δίνει τις οδηγίες, θα ενημερώνει, θα είναι το βασικό σημείο συλλογής και ανταλλαγής των πληροφοριών και θα διεξάγει τους απαραίτητους ελέγχους. Αυτό το νέο Σώμα θα προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και θα χαράσσει στρατηγική και ορθές πολιτικές γύρω από την κυβερνοασφάλεια. Ανοίγεται πλέον ένα καινούργιο οικοσύστημα στη χώρα, και στόχος μας είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να περιβάλλονται από το κατάλληλο “δίχτυ ασφαλείας”. 

  1. Από την ατζέντα των υποθέσεων που καλείστε να διαχειριστείτε, ποιο αποτελεί το μεγαλύτερό σας στοίχημα; Όταν θα έχετε ολοκληρώσει τη θητεία σας στο Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τι θα θέλατε να έχετε επιτύχει;

Γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής ανάπτυξης προέρχεται από τα ακίνητα, γι’ αυτό και θέλουμε να αναμορφώσουμε πλήρως τη διαδικασία με την οποία κάποιος μεταβιβάζει ένα ακίνητο κάνοντας την ευκολότερη και απλούστερη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί στις προγραμματικές του δηλώσεις για ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ως το 2025. Δουλεύουμε νυχθημερόν ώστε αυτό να καταστεί εφικτό και να είμαστε συνεπείς απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Είναι μια μάχη που δίνουμε μαζί με την κοινωνία, ώστε η χώρα επιτέλους να αποκτήσει Κτηματολόγιο μετά από 30 χρόνια. Πέραν τούτου όμως, τρέχουμε μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα project, όπως αυτό των λευκών περιοχών. Το να έχουμε ελληνικό σήμα σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, συμπεριλαμβανομένων των ακριτικών νησιών μας, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς και πιστεύω ότι θα είναι μια νίκη που θα πετύχουμε.

Tags: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣΝΔπυλώνας οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεωνταχύτερες μεταβιβάσεις ακινήτωνΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλειοδοσία ευαισθησίας
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πλειοδοσία ευαισθησίας

24/05/2025 00:05
Διαβάστε αυτό το Σάββατο 24 Μαΐου στην Today Press
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε αυτό το Σάββατο 24 Μαΐου στην Today Press

23/05/2025 22:05
Μετρό Θεσσαλονίκης: Προχωρά η επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Προχωρά η επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά

23/05/2025 22:03
Νέες εντάξεις στο ΕΣΠΑ για έργα ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες εντάξεις στο ΕΣΠΑ για έργα ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείων

23/05/2025 21:30
Ν. Κεραμέως: “Στόχος μας πάνω απ’ όλα είναι να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία, να βοηθούμε συμπολίτες μας να βρίσκουν δουλειά”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Κεραμέως: “Στόχος μας πάνω απ’ όλα είναι να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία, να βοηθούμε συμπολίτες μας να βρίσκουν δουλειά”

23/05/2025 20:01
Κυριάκος Μητσοτάκης: “Η Ευρώπη μπορεί να καταλήξει σε μια win-win εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNBC: “Παρουσιάσαμε μια ελκυστική ιστορία στους ξένους επενδυτές και οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία συνεχίζονται” (vid)

23/05/2025 19:15
Β. Κικίλιας: “Η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητά μας, σε ό,τι έχει να κάνει με όλα τα λιμάνια και τις υποδομές μας”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: “Η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητά μας, σε ό,τι έχει να κάνει με όλα τα λιμάνια και τις υποδομές μας”

23/05/2025 18:58
ΠΑΣΟΚ: “Αλαζόνας και αμετανόητος”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: “Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ ο καθρέφτης της διαφθοράς της Νέας Δημοκρατίας”

23/05/2025 18:11
ΣΥΡΙΖΑ: “Στριμωγμένοι στα σχοινιά”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: “Όποιος θέλει κάνει ό,τι θέλει στους αρχαιολογικούς χώρους επί της υπουργίας Μενδώνη”

23/05/2025 18:00

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #158


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχεται;
ο Επιθεωρητής

Έρχεται;

24 Μαΐου 2025

...

Read moreDetails

“Ξύπνησε ο Βεζούβιος – φλέγεται η Νάπολι” για το 4ο!

«Κόψτε τα πισώπλατα…»

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved