Το Χαλάνδρι απέδωσε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα 50χρονα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου – Κατάθεση στεφάνων από μαθητές, εκπαιδευτικούς και το δήμαρχο Χαλανδρίου
Πολυμελής αντιπροσωπεία μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων και μελών της διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου, με επικεφαλής το δήμαρχο Σίμο Ρούσσο, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, τιμώντας τα 50 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών, που αποτέλεσε την κορυφαία πράξη του αντιδικτατορικού αγώνα και άνοιξε το δρόμο για την πτώση των συνταγματαρχών.
Συγκινητική η στιγμή που οι μαθητές του Χαλανδρίου στάθηκαν με σεβασμό μπροστά στο μνημείο και την τσακισμένη πύλη του Πολυτεχνείου, την πύλη που ο αγωνιστής του Πολυτεχνείου και σημερινός αντιδήμαρχος Χαλανδρίου, Δημήτρης Χριστουλάκης, φρόντισε να μεταφερθεί, το 1974, από την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου όπου ήταν παραπεταμένη, στο χώρο του Πολυτεχνείου όπου ανήκε.
Η αντιπροσωπεία του Δήμου περιηγήθηκε στα ιστορικά κτήρια του Πολυτεχνείου και είχε την ευκαιρία να ακούσει τον Δημήτρη Χριστουλάκη να περιγράφει τα ιστορικά γεγονότα της εξέγερσης και όσα ακολούθησαν, γεγονότα τα οποία έζησε από πρώτο χέρι, μέσα στο Πολυτεχνείο, αλλά και στα κρατητήρια.
«Πάντα θα υπάρχει μια μαγιά να ξαναπλάθει το ψωμί που τρώνε οι Έλληνες»
Με αναφορά στην τιμή που οφείλεται στους νεκρούς της εξέγερσης, ξεκίνησε τη συγκλονιστική του αφήγηση ο Δημήτρης Χριστουλάκης και στάθηκε ιδιαίτερα στην παρακαταθήκη που άφησε η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, εξέγερση, που έγινε στα μεταπολεμικά χρόνια.
«Θέλω ν’ αρχίσω απ’ τους νεκρούς. Αιώνια δόξα και μνήμη για τους ηρωικούς νεκρούς του Πολυτεχνείου και σε όσους συνεισέφεραν σε αυτή την υπόθεση. […] Ότι και να κάνουν δεν μπορούν να ξαναγράψουν την ιστορία, όπως δεν μπορούν να ξαναγράψουν την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Πάντα θα υπάρχει μια μαγιά, όπως έλεγε ο Μακρυγιάννης, και πάντα αυτή η μαγιά να ξαναπλάθει το ψωμί που τρώνε οι Έλληνες», είπε ο Δημήτρης Χριστουλάκης.
«To Πολυτεχνείο παρότι μεμονωμένο γεγονός ήταν η μεγαλύτερη εξέγερση στην Ευρώπη, μεταπολεμικά, και ευτυχώς η γενιά που το έζησε και πρωταγωνίστησε, έχει γράψει αρκετό υλικό και γράφει συνέχεια και πιστεύω ότι, όταν θα φύγει αυτή η γενιά, η επόμενη θα μπορέσει να επεξεργαστεί αυτό το υλικό χωρίς συναισθηματισμό, για να αποτελέσει αυτό ένα ιστορικό σύμπαν, όπου θα μπορεί να καταφεύγει ο καθένας σε δύσκολες στιγμές και να δροσίζεται», συμπλήρωσε.
«Δηλώνουμε με εμφατικό τρόπο ότι ο αγώνας συνεχίζεται»
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, από την πλευρά του, τόνισε ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ένα γεγονός που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, μια κορυφαία και συμβολική στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα, που αντιστέκεται στην παραποίηση, τη διαστρέβλωση, και την προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία. Αυτός είναι ο λόγος που ο Δήμος Χαλανδρίου τιμά σήμερα με την παρουσία του στο χώρο του Πολυτεχνείου τα 50 χρόνια από την ηρωική εξέγερση, ο λόγος που δημιούργησε το ντοκιμαντέρ “Εμείς, όχι εγώ”, για να δηλώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι ο αγώνας συνεχίζεται».
Εκ μέρους του Δήμου το στεφάνι κατέθεσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Χριστουλάκης, ενώ παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Σέργιος Γκάκας, Κώστας Ευθυμίου, Ιωάννα Αθανασάτου, Κώστας Γερολυμάτος και Χάρης Μαυρουδής.
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Εμείς, όχι εγώ»
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Δήμος Χαλανδρίου θα προβάλει το ντοκιμαντέρ, παραγωγής του, «Εμείς, όχι εγώ», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σταύρου Στάγκου, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, στις 20.00, στον κινηματογράφο «Αθηνά».