Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην 38η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA που πραγματοποιήθηκε στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης από 10-12 Νοεμβρίου 2023.

Περισσότεροι από 300 εκθέτες 120 hosted buyers από όλο το φάσμα της τουριστικής βιομηχανίας. συνέρρευσαν στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, για να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τουρισμό.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, σημείωσε πως το φετινό εκθεσιακό πρόγραμμα κλείνει με μια πολύ καλή διοργάνωση, με αυξημένα μεγέθη κατά 30%. Υπογράμμισε δε την παρουσία της Βουλγαρίας ως Τιμώμενης Χώρας και τη σύσφιξη των δεσμών των δύο χωρών που αυτή αντανακλά.

Αυτό που ξεχώρισε ανάμεσα στις εκδηλώσεις και προκάλεσε ενδιαφέρον ήταν το Forum με θέμα «Αναζητώντας την ισορροπία», που ασχολήθηκε με καίρια ζητήματα όπως η κυκλική οικονομία, ο υπερτουρισμός και η κλιματική αλλαγή. Στόχος του PHILOXENIA Forum ήταν να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των επαϊόντων του τουρισμού και των πολιτικών εκπροσώπων του, ώστε να προβλεφθούν τα κατάλληλα μέτρα και οι διαδικασίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η PHILOXENIA είναι από τις σημαντικότερες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και σπουδαιότερη έκθεση Τουρισμού στην Ελλάδα, λόγω της γεωγραφική θέσης που κατέχει, έχει γίνει πύλη εισόδου για χιλιάδες επισκέπτες από τις χώρες των Βαλκανίων και χωρών της κεντρικής Ευρώπης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την πρώτη μέρα 10/11 στην αίθουσα «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ» παρουσία της Υπουργού Τουρισμού, κας Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία χαρακτήρισε τη Philoxenia μια ευκαιρία να παρουσιαστεί ό,τι νέο και καινοτόμο στις ταξιδιωτικές υπηρεσίες και στη φιλοξενία, αλλά και συνολικά στην τουριστική δραστηριότητα

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε με δικό της περίπτερο 32 τμ , προβάλλοντας τις ομορφιές του νησιού μας και παρουσιάζοντας παράλληλα τα αντιπροσωπευτικά παραδοσιακά μας προϊόντα.

Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κα. Λιονή Μαρία, πλαισιωμένη από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Παρασύρη Ιωάννη και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Τουρισμού της Π.Ε.Ρεθύμνου κ. Μαρκαντωνάκη Μανώλη .

Το περίπτερο επισκέφθηκαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης, κος Τσακαλάκης Μανώλης, αρκετοί ξενοδόχοι και πράκτορες από όλη την Ελλάδα, καθώς και πολλές ομάδες ατόμων οι οποίες έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον για πληροφορίες γύρω από την Κρήτη αλλά και την επιθυμία να την επισκεφτούν από κοντά. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 20 συναντήσεις με επαγγελματίες του Τουρισμού.