Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
«Η κάθε κυβέρνηση στην ΕΕ και στον γενικά στον δυτικό κόσμο, διερευνά νέους τρόπους χρήσης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να γίνει πιο παραγωγική πιο διαφανής», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στο 27th Annual Economist Government Roundtable.
Μάλιστα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «προσπαθούμε να γίνουμε πρώτη χώρα, το πρώτο κράτος μέλος της Ε.Ε. που θα παρουσιάσει έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που θα προσφέρει υποστήριξη σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο. Θα απαντά σε ερωτήσεις για ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και για διάφορες διαδικασίες, τα δικαιώματα και τις ευθύνες που έχει ένας πολίτης ή μια επιχείρηση. Και μάλιστα θα το κάνει αυτό με έναν τρόπο που δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι τώρα».
Όπως γίνεται αντιληπτό, ακόμη και η AI, θα λειτουργεί προς όφελος των πολιτών, για να κάνει καλύτερη και ευκολότερη την καθημερινότητα των Ελλήνων, όπως όλα τα υπόλοιπα που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, πολλά από τα οποία έχουν τη «σφραγίδα» του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όπως για παράδειγμα, όλοι οι πολίτες, πλέον μπορούν να εκδίδουν ψηφιακά τους τίτλους των σπουδών τους μέσα από τις εφαρμογές που είναι αναρτημένες τον ιστότοπο gov.gr. Επίσης, μέσα από την ίδια εφαρμογή, με ένα «κλικ» μπορούν να εκδίδουν το πιστοποιητικό πολυτέκνων. Η αίτηση θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας, για τον απαραίτητο έλεγχο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για το πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας και να το παραλάβουν στην προσωπική τους θυρίδα στο my.gov.gr, εύκολα, χωρίς περιττή γραφειοκρατία και επισκέψεις σε υπηρεσίες. Το πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας φέρει μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR, καθώς και την προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συνεπώς έχει ισχύ, όταν διακινείται τόσο ως ηλεκτρονικό έγγραφο, όσο και ως έντυπο.
Η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου
Όσον αφορά την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, είναι ένα ακόμη εργαλείο κοινωνικής ευαισθησίας, με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, να υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα πρότζεκτ πολύ μεγάλης κλίμακας, δεδομένου ότι περιλαμβάνει πάνω από 1 δισ. σελίδες, κάτι που συνεπάγεται μεγάλο όγκο δεδομένων.
«Θα αναπτύξουμε μια εφαρμογή που θα είναι σε θέση να “διαβάζει” φακέλους και αρχεία και να συνδέει διάφορα δεδομένα μεταξύ τους, κάτι που θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο για έναν υπάλληλο, εφόσον αυτός χρησιμοποιούσε τα παραδοσιακά εργαλεία, ενώ αυτό θα είναι εφικτό με πολύ απλό τρόπο, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης. Δεν θέλουμε να δυσκολέψουμε την ζωή των υπαλλήλων, αντίθετα θέλουμε να την διευκολύνουμε να εκτελούν το έργο τους πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, προς όφελος των πολιτών».
Μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα ψηφιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών επιδόσεων για δικαστικούς επιμελητές στο Κτηματολόγιο, μέσω του ktimatologio.gov.gr. Πρόκειται για ακόμη μια ψηφιακή υπηρεσία που στοχεύει στη διευκόλυνση των συναλλαγών, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο διεκπεραίωσης και αφαιρώντας μια ακόμη “ουρά”», σημειώνει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Επίσης, εκτός από την Αθήνα, η ψηφιακή πλατφόρμα για τον αριθμό προτεραιότητας λειτουργεί και στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας λύση στα φαινόμενα ουρών έξω από τα Κτηματολογικά Γραφεία και στη ταλαιπωρία των πολιτών.
Και για την Υγεία
Αλλά οι καινοτόμες δράσεις επεκτείνονται και στην Υγεία, με το My Health, έναν φάκελο μέσα στο οποίον θα υπάρχουν όλα όσα αφορούν την υγεία ενός ασθενή και θα είναι διαθέσιμα μέσα σε μια εφαρμογή στο κινητό του. Μάλιστα, ο κ. Κυρανάκης τονίζει με έμφαση ότι θα υπάρχει πλήρης προστασία των προσωπικών δεδομένων του πολίτη και η άδεια για πρόσβαση θα δίνεται από τον ίδιο όπου επιθυμεί. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στόχος είναι να ψηφιοποιηθεί πλήρως η πρόσβαση του πολίτη στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, από τα ψηφιακά ραντεβού μέχρι και σε όλο το εύρος των υπηρεσιών, από όταν μπαίνει στο νοσοκομείο ο ασθενής.
Ψηφιακές υπηρεσίες στις περιφέρειες και τους δήμους
Επίσης, την περίοδο αυτή ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης «τρέχει» στις ψηφιακές υπηρεσίες, που «μπαίνουν» στις ελληνικές περιφέρειες και τους δήμους. Η λογική, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι ότι πλέον «θέλoυμε να βοηθήσουμε τους δήμους να ξεφύγουν από τη διαχείριση των pdf και των πολλών εγγράφων που καλείται ο πολίτης να εκδώσει από διάφορες υπηρεσίες και να πάμε στη διαχείριση δεδομένων και μεταδεδομένων».