Ένας πρώην -άσημος- ποδοσφαιριστής, ένας ψυκτικός και ένας τεχνικός κρύβονται πίσω από τη μεταφορά ποσότητας μαμούθ κοκαΐνης, περίπου 67 κιλών, που εντοπίστηκε από τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής σε ψυκτικούς μηχανισμούς κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά.

Όπως προέκυψε την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., οι τρεις άνδρες που συνελήφθησαν χθες Δευτέρα (16/10) αποτελούσαν μέλη διεθνικής οργάνωσης με ειδίκευση στην εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη νότια Αμερική και τη περαιτέρω διακίνησή της στην Ευρώπη. Στο κύκλωμα συμμετέχουν και άλλα άτομα τα οποία αναζητούνται.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης της οργάνωσης ήταν ότι εκμεταλλεύονταν την επαγγελματική ιδιότητα δύο εκ των συλληφθέντων ώστε να δικαιολογείται η παρουσία τους σε τεχνηέντως καθορισμένο χώρο απόθεσης των εμπορευματοκιβωτίων και να προβαίνουν ανενόχλητοι στην εξαγωγή των ναρκωτικών από το λιμάνι, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

Ο ρόλος των συλληφθέντων

Πιο συγκεκριμένα, ως αρχηγός των συλληφθέντων του κυκλώματος εμφανίζεται ο Χ. Α., ένας πρώην άσημος ποδοσφαιριστής, ο οποίος είχε αναλάβει τις επαφές με τους εισαγωγείς και περαιτέρω διακινητές των ναρκωτικών, τον συντονισμό της παραλαβής των ναρκωτικών από τα εμπορευματοκιβώτια και τον συντονισμό της παράδοσης στους κατά περίπτωση τελικούς διακινητές.

Άμεσος συνεργάτης του ήταν ένας ψυκτικός, ο Γ. Π., ο οποίος βοηθούσε τον «αρχηγό» στην παραλαβή των ναρκωτικών από τους μηχανισμούς ψύξης των εμπορευματοκιβωτίων, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του.

Ο τρίτος της παρέας ήταν ο Π. Ι., χειριστής του συστήματος εντοπισμού και καταγραφής βλάβης των ψυκτικών μηχανισμών των εμπορευματοκιβωτίων. Είναι αυτός που παρείχε την πρόσβαση στα ανωτέρω μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την παραλαβή – εξαγωγή των ναρκωτικών από το Λιμένα του Πειραιά.

Το modus operandi

Το κύκλωμα λειτουργούσε ως εξής: Ο πρώην ποδοσφαιριστής, έχων τις επαφές με τους εισαγωγείς και τους τελικούς διακινητές των ναρκωτικών, λάμβανε τον αριθμό του επίμαχου ναρκοεμπορευματοκιβωτίου, στη συνέχεια το ανέφερε στον «τεχνικό», ως έχων την πρόσβαση στο σύστημα για τη δήλωση εικονικής βλάβης του ψυκτικού μηχανήματος αυτού, καθώς και στην μεταφορά και τοποθέτηση εμπορευματοκιβωτίου, σε σημείο εντός του Λιμένα, προσβάσιμο από τα μέλη της οργάνωσης.

Στο τελικό στάδιο με το πρόσχημα επιδιορθώσεως της υποτιθέμενης βλάβης, ο Χ. Α. και ο Γ. Π. επιλέγοντας την κατάλληλη χρονική στιγμή παραλάμβαναν τα ναρκωτικά από το ψυκτικό μηχανισμό του εμπορευματοκιβωτίου και εξήγαγαν αυτά από το Λιμένα με αυτοκίνητο της εταιρείας τους, τα οποία στη συνέχεια αποθήκευαν προσωρινά και τα παρέδιδαν στους τελικούς διακινητές.

Πηγή: protothema.gr