Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Γιάννη Καντέλη 

Βαθιά ανάσα πήραν στο Μέγαρο Μαξίμου από την δημοσίευση των τριών πρώτων δημοσκοπήσεων μετά τις εκλογές και το δύσκολο τρίμηνο που ακολούθησε, κατά το οποίο δοκιμάστηκε από αλλεπάλληλες κρίσεις που έθεσαν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της, κυρίως στο μέτωπο της αντιμετώπισης των έντονων καιρικών φαινομένων και των πυρκαγιών. 

Τα στοιχεία καταγράφουν «μία κάποια γκρίνια λόγων των καταστροφών από τις κακοκαιρίες, ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν μεταβληθεί αυτά που γνωρίζαμε σε επίπεδο αποδοχής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού», όπως κυβερνητικά στελέχη. Η αφετηρία για το «restart» που επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης γίνεται από πολύ καλύτερη βάση σε σχέση με τις προβλέψεις των απαισιόδοξων σεναρίων που είχαν καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να ξεπερνά μία από τις δυσκολότερες περιόδους της με «μικροεκδορές».

Οι απώλειες που καταγράφει κινούνται από 1,5 έως 2,6 μονάδες με την εκτίμηση της Pulse στην πρόθεση ψήφου να βρίσκεται στο 38%, της Opinion Poll στο 39,1% έναντι 40,6% που πήρε η ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου και της Metron Analysis στο 36,4 έναντι 16,8 του ΣΥΡΙΖΑ. 

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αλλαγή ηγεσίας, παραμένει καθηλωμένος κάτω από το 20%, αδυνατώντας να κεφαλαιοποιήσει την δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, ούτε το …επικοινωνιακό χάρισμα Κασσελάκη. Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να …τραβάει δημοσκοπικά. Συγκεντρώνει με την εκλογή του υψηλές αρνητικές γνώμες από το εκλογικό σώμα, γεγονός που «δεν έχει καταγραφεί ξανά με πρόσωπο που εισέρχεται ως αρχηγός στην πολιτική», όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Ξεκάθαρο μήνυμα

Μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρο: «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η κοινωνία και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Απέναντί μας, είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι και ο χειρότερος και ο πιο δύσκολος αντίπαλος». Σε συνομιλίες με συνεργάτες του ο πρωθυπουργός στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της ακρίβειας, το οποίο θεωρεί το μεγαλύτερο πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση του. Η καταπολέμηση ή μη του πληθωρισμού και ειδικά των υψηλών τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα είναι καταλυτική για την αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους πολίτες τους επόμενους μήνες και την διατήρηση της πολιτικής κυριαρχίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Με τις αυξήσεις στους μισθούς που έχουν δρομολογηθεί από τις αρχές του νέου έτους, τις στοχευμένες κινήσεις υπέρ των πιο ευάλωτων και τους σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά για να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο μέρος των συνεπειών του πληθωρισμού που δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα.

Γενναίες μεταρρυθμίσεις

Το δεύτερο crash test για την κυβέρνηση, όπως περιγράφεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, είναι η υπέρβαση των παθογενειών του κράτους «με γενναίες μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν καλύτερη την πραγματικότητα και την καθημερινότητα όλων των Ελλήνων». Είναι ένα σχέδιο που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος της τετραετίας, αλλά εμπροσθοβαρή νομοθέτηση των αλλαγών που απαιτούνται. Για να αποδώσουν εντός της τετραετίας και γιατί σε αρκετές από αυτές απαιτείται η επένδυση πολιτικού κεφαλαίου που κάθε κυβέρνηση διαθέτει σε μεγαλύτερο απόθεμα κατά την έναρξη της θητείας της. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ισχυρές αντιστάσεις, με τις οποίες, ούτε θα συμβιβαστούμε και σίγουρα δεν θα συγκυβερνήσουμε», διαμηνύει ο κ. Μητσοτάκης. Ήδη έχουν δρομολογηθεί και θα κατατεθούν εντός του Οκτωβρίου στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή στον τρόπο επιλογής διοικήσεων σε περισσότερους από 500 φορείς του δημοσίου βάζοντας πιο αυστηρά κριτήρια με την συμμετοχή του ΑΣΕΠ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση των δικών και την αυστηροποίηση των ποινών και του υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Χαμηλές… πτήσεις Κασσελάκη

Μετά την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικά στελέχη έχουν κληθεί να απαντήσουν «αν μπορεί να αμφισβητήσει την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ». Όσο περνούν οι μέρες και ο νέος επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίθεται όλο και περισσότερο στην επικοινωνιακή καταιγίδα που έστησε για να εκλεγεί, η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο «όχι». Τα στοιχεία των πρώτων δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν χαμηλές …πτήσεις, η εσωστρέφεια που επικρατεί στην Κουμουνδούρου και η τάση διάσπασης από την αριστερή πτέρυγα δείχνουν ότι «το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο για το νέο αρχηγό», όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως ο κ. Κασσελάκης έχει συγκεντρώσει δίπλα του πρόσωπα όπως ο κ. Πολάκης και ο κ. Παππάς που «εκφράζουν την τοξικότητα και αντιπροσωπεύουν τα σαθρά υλικά από τα οποία μόλις κατέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ», ακυρώνοντας ότι νέο επιχειρεί να δείξει ότι κομίζει. Η πεποίθηση τους είναι ότι πρόκειται για μία τακτική που διατηρεί την απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από το κεντρώο κοινό, το οποίο επιχειρεί να προσεγγίσει ο κ. Κασσελάκης.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση την επόμενη εβδομάδα αποτελούν για το Μέγαρο Μαξίμου την ευκαιρία να επιβεβαιώσει και στην κάλπη την πολιτική του κυριαρχία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ως στόχο η ΝΔ να κερδίσει και τις 13 περιφέρειες, βάφοντας μπλε τον εκλογικό χάρτη. Η εικόνα που έχουν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι ο στόχος είναι εφικτός είτε από τον πρώτο είτε στον δεύτερο γύρο. Πιστεύουν ότι το πολιτικό κλίμα σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές προ τριμήνου δεν έχει αλλάξει, παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει και αυτό δίνει προβάδισμα στους υποψηφίους της Πειραιώς. Για νίκη από την πρώτη Κυριακή φιλοδοξούν σε Κεντρική Μακεδονία, Αττική, Κρήτη, Ήπειρο και Νότιο Αιγαίο. Πάντως, υπάρχουν περιφέρειες που αναμένεται να κριθούν στο νήμα και στο γαλάζιο στρατόπεδο έχει σημάνει συναγερμός προκειμένου να στηριχθούν οι υποψήφιοι της ΝΔ. 

Η απειλή προέρχεται από «γαλάζιους» αντάρτες και δίνεται μάχη για να κερδηθούν τα Ιόνια, το Βόρειο Αιγαίο, η Δυτική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και η Πελοπόννησος. Για την τελική ευθεία έχουν προγραμματιστεί περιοδείες σε όλη τη χώρα από κλιμάκια υπουργών και βουλευτών, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το παρών στην κεντρική εκδήλωση του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική, του Δημήτρη Πτωχού στην Πελοπόννησο, του Γιώργου Κασσαπίδη στη Δυτική Μακεδονία και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία.