Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις του ΟΗΕ για την επιβράδυνση της εφαρμογής της συμφωνίας που επιτρέπει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Την ανησυχία εξέφρασε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας λόγο για «το φάντασμα του πληθωρισμού στις τιμές των τροφίμων».

Η κρίσιμης σημασίας συμφωνία για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022 από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη, παρατάθηκε εκ νέου τον Μάιο μόνο για δύο μήνες, έως τις 17 Ιουλίου, καθώς η Μόσχα ζητεί εγγυήσεις αναφορικά με τις εξαγωγές της, κυρίως των λιπασμάτων.

Μαύρη Θάλασσα: Λιγότεροι από τους μισούς τόνους σιτηρών εξήχθησαν τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο

«Ανησυχούμε γιατί συνεχίζεται η επιβράδυνση της εφαρμογής της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, που παρατηρήθηκε κυρίως τον Απρίλιο και τον Μάιο», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ακόμη, σημείωσε ότι «τον Μάιο μόνο 33 πλοία αναχώρησαν από τα ουκρανικά λιμάνια, λιγότερα από τα μισά σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Μόνο τρία απέπλευσαν από το λιμάνι Γιούζνι/Πιβντένι, ένα από τα τρία που καλύπτονται από την Πρωτοβουλία».

Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, μόνο 1,3 εκατ. τόνοι σιτηρών εξήχθησαν τον Μάιο, «λιγότεροι από τους μισούς σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα», δήλωσε ο Ντουζαρί κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο ΟΗΕ θα συνεργαστεί με τις εμπλεκόμενες πλευρές για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.