Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Γιάννη Καντέλη

Η αυτοδυναμία και η ισχυρή κυβέρνηση παραμένει το κυρίαρχο δίλημμα και σε αυτή την προεκλογική περίοδο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Σε κάθε εκλογή η κάλπη είναι άδεια. Πρέπει να ξαναγεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας εφόσον οι πολίτες επιθυμούν να επαναβεβαιώσουν την απόφαση που ουσιαστικά πήραν στις προηγούμενες εκλογές», όπως δηλώνει για να στείλει το μήνυμα της εγρήγορσης προς κάθε κατεύθυνση. 

Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που θα ισχύσει σε αυτές τις εκλογές προσφέρει το μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα, όμως, δεν αρκεί από μόνο του για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Τα αποτελέσματα της Κυριακής έφεραν δύο κόμματα στο κατώφλι της Βουλής με την Πλεύση Ελευθερίας και την Νίκη να φτάνουν στο 2,9%, λίγες χιλιάδες ψήφους κάτω από το όριο του 3% που απαιτείται για να εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο.

Το όριο με 6 ή 7 κόμματα 

Η είσοδος έξι ή επτά κομμάτων στη Βουλή αυξάνει το όριο της αυτοδυναμίας και για να έχει μία ισχυρή πλειοψηφία η ΝΔ θα πρέπει να φτάσει ξανά ή και να ξεπεράσει το 40%. Το εκλογικό επιτελείο έχει εντοπίσει τα προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σε παραδοσιακά κάστρα της κεντροδεξιάς παράταξης τα ποσοστά του κόμματος μειώθηκαν σε σχέση με το 2019 και σε αρκετούς νομούς ήταν μικρότερα από τον εθνικό μέσο όρο του 40,7%. 

Η ανάλυση γίνεται για κάθε δήμο χωριστά «ακόμα και κάλπη κάλπη», όπως σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου με στοχευμένες δράσεις η ΝΔ να ανακτήσει τις δυνάμεις της. Ελληνική Λύση και Νίκη είναι τα δύο κόμματα που πιέζουν από τα δεξιά της ΝΔ και η αποδυνάμωση τους είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής για τη Βόρεια Ελλάδα. 

Στην Κεντρική Μακεδονία 

Ειδικά στο πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα του Δημήτρη Νατσιού που πιθανή είσοδος του στη Βουλή θα περιπλέξει την κατάσταση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί όλες τις περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, καλώντας αυτούς τους ψηφοφόρους «να δουν ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι είναι οι πατριώτες της θεωρίας και στα λόγια». Πρώτος σταθμός θα είναι το επόμενο Σάββατο η Θεσσαλονίκη, όπου ο κ. Μητσοτάκης ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου και είναι η έδρα που κράτησε και αμέσως μετά θα επισκεφθεί την Χαλκιδική. Στη Βόρεια Ελλάδα θα γίνουν και πολλές περιοδείες στελεχών που θα αναλάβουν το βάρος να συσπειρώσουν την δεξιά πτέρυγα του κόμματος μεταξύ των οποίων ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης.

Καμία αποσυσπείρωση

Η δεύτερη παγίδα την οποία πρέπει να αποφύγει η ΝΔ ενόψει της δεύτερης κάλπης είναι η αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων. Ειδικά των κεντρώων ή πασοκογενών που μπορεί να θεωρήσουν δεδομένη την επικράτηση της ΝΔ και τον κίνδυνο επαναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία να έχει απομακρυνθεί με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να το επαναφέρουν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Κινητοποίηση Κεντρώων

Εξ ου και το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ότι στις εκλογές ψηφίζουμε «για το ποιος θα είναι κυβέρνηση και όχι ποιος θα είναι αντιπολίτευση». Στο στρατηγικό πλάνο περιλαμβάνεται η κινητοποίηση κεντρώων στελεχών της ΝΔ, αλλά και προβεβλημένων προσώπων που εκφράζουν το κέντρο ή και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ προκειμένου με δημόσιες παρεμβάσεις τους να στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σκληρός αγώνας

Στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς, όπως έχει διαμηνύσει ο κ. Μητσοτάκης προς όλα τα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος. Η απαίτηση που υπάρχει είναι όλοι να δώσουν σκληρό αγώνα για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και να μην επαναπαυθούν στην εκλογή τους στις 21 Μαΐου. «Αν νομίζουν κάποια στελέχη μας ότι έβγαλαν την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους εκλεγόμενοι πολύ καλά με σταυρό και τώρα μπορούν να κάτσουν να απολαύσουν την εκλογική τους νίκη και να μην συνταχθούν με το συλλογικό αγώνα, θα τους περιμένει μια πολύ μεγάλη απογοήτευση μετά τις εκλογές», είναι η προειδοποίηση του κ. Μητσοτάκη που συναρτά την αξιολόγηση των βουλευτών για την πιθανή είσοδο τους στο επόμενο υπουργικό σχήμα με τον αγώνα που θα κάνουν για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και όχι η σειρά εκλογής τους στις 21 Μαΐου.

Από Δευτέρα πάλι στους… δρόμους

Από την Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκη θα πάρει ξανά τους …δρόμους ξεκινώντας ένα μεγάλο πρόγραμμα περιοδειών σε όλη τη χώρα. Θα ξεκινήσει την Δευτέρα από την Δυτική Αθήνα, όπου η ΝΔ σε ένα παραδοσιακό κάστρο της κεντροαριστεράς βγήκε πρώτη και στους επτά δήμους.  Θα έχει ομιλία στο Περιστέρι, στην πλατεία Αγίου Αντωνίου. 

Το ίδιο συνέβη και στην Κρήτη όπου για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση η ΝΔ κέρδισε και τους τέσσερις νομούς με τον πρόεδρο της ΝΔ να επισκέπτεται το νησί την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη, ξεκινώντας από το Ηράκλειο και τη Σητεία, ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσουν Ρέθυμνο και Χανιά. 

Την Πέμπτη, σειρά θα πάρουν το Παγκράτι και οι Αμπελόκηποι.

Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι στη Θεσσαλία και θα έχει ομιλία στην Καρδίτσα. 

Από εκεί θα βρεθεί στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, και ο προγραμματισμός είναι η εναλλαγή επισκέψεων εντός και εκτός Αττικής

Ανάλογο πρόγραμμα έχει καταρτιστεί και για τους πρώην υπουργούς και πρωτοκλασάτους βουλευτές του κόμματος. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα καλυφθούν και οι 52 νομοί της χώρας με γαλάζια κλιμάκια, ενώ η παρουσία κάθε υπουργού σε συγκεκριμένη περιοχή θα έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις. 

Στόχος για τα γαλάζια κλιμάκια είναι ο εκάστοτε υπουργός να είναι 1-2 μέρες την εβδομάδα εκτός της εκλογικής του περιφέρειας, ενώ οι υποψήφιοι θα κληθούν να κάνουν και εκδηλώσεις στις οικείες τους περιφέρειες, σε άμεση συνεννόηση με το κόμμα.