Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Πέτρου Κουβάτσου

Εντυπωσιάζει ο απολογισμός έργου του δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννη Κωνσταντάτου, όπως μπορείτε να διαβάσετε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος ανέφερε ότι παρέλαβε έναν δήμο με ελλείψεις ακόμα και στα στοιχειώδη και κατάφερε η νέα διοίκηση να προσπεράσει τα εμπόδια, και σήμερα να μετρά 500 έργα και παρεμβάσεις που αναγέννησαν την πόλη και έκαναν το Δήμο σημείο αναφοράς.

Σε ερώτησή μας για τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, στην οποία βρίσκεται στο επίκεντρο ο δήμος, ο κ. Κωνσταντάτος, υπογράμμισε ότι “ο Δήμος μας σήμερα, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και διαρκείς αγώνες, έχει καταφέρει εντός του πρώην αεροδρομίου να αποκτήσει ακίνητη περιουσία, πολλαπλάσια από αυτή που του είχε απλώς παραχωρηθεί τα παλαιότερα χρόνια”

Παράλληλα. ζητήσαμε από τον δήμαρχο να μας περιγράψει και πως κατάφερε να “αναστήσει” τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), του οποίου έχει αναλάβει την Προεδρία από το 2019.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο, όπου ρωτήσαμε τον δήμαρχο για ποιους τρεις λόγους “θα έπρεπε” να τον επανεκλέξουν οι δημότες της περιοχής.

 

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης και Προέδρου του ΣΠΑΥ, κ. Γιάννη Κωνσταντάτου έχει ως εξής: 

 

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας, κάνοντας έναν απολογισμό στις παρεμβάσεις σας στην τρέχουσα δημοτική θητεία που ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες.

 

Η τρέχουσα θητεία μας, είναι η δεύτερη στη σειρά, και αποτελεί συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας που ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2014. Τότε βρήκαμε έναν Δήμο μαραζωμένο, ρημαγμένο και εγκαταλελειμμένο, με πολλά προβλήματα και ελλείψεις όχι μόνο σε υποδομές, αλλά και σε βασικά στοιχειώδη ζητήματα της καθημερινότητας. 

Οι συμπολίτες μας είχαν κουραστεί από την αρνητική εικόνα που είχε ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης και εμπιστεύτηκαν τόσο εμένα προσωπικά όσο και τη δημοτική μας ομάδα, ανθρώπους με αυτοδιοικητική εμπειρία, με αγάπη για την πόλη, με όραμα και κυρίως με πάθος να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα.

Δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, για να μη σας πω ότι παραμένουν οι δυσκολίες και τα προβλήματα, όμως με τις ικανότητες και τις δεξιότητές μας, καταφέραμε να προσπεράσουμε εμπόδια, να βγούμε μπροστά από τις εξελίξεις και σήμερα να μετράμε 500 έργα και παρεμβάσεις που αναγέννησαν την πόλη μας, που έκαναν το Δήμο μας σημείο αναφοράς σε τοπικό, υπερτοπικό και διεθνές επίπεδο.

Χωρίς να θέλω να σας κουράσω, αξίζει να αναφερθώ, με αφορμή και τον πρόσφατο δημόσιο απολογισμό που κάναμε στους συμπολίτες μας για τα πεπραγμένα μιας «διπλής» θητείας (2014 – 2019 και 2019 – 2023) ότι αγγίξαμε ένα ασύλληπτο νούμερο, που συνεχίζει να ανεβαίνει, μιας και η ανάπτυξη και η προοπτική του Δήμου μας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφερθώ στα εξής:

η αλλαγή του φωτισμού που έγινε το 2020, η νέα δημοτική συγκοινωνία που εξυπηρετεί 20.000 πολίτες μηνιαίως με 5 ηλεκτρικά λεωφορεία, το Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και πήρε το όνομα της Μεγάλης Ελληνίδας Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, το κτίριο των ΑμεΑ, τη νέα θεατρική σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», τις 36 νέες παιδικές χαρές που πρώτοι πιστοποιήσαμε στην Ελλάδα, τα πέντε μεγάλα οικογενειακά πάρκα όπου διοργανώνονται δεκάδες πάρτι, τις 19 αναπλασμένες πλατείες, τα μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, ασφαλτοστρώσεων και ανάπλασης των πεζοδρομίων, την απόλυτη συντήρηση των αθλητικών χώρων και την κατασκευή τρίτου κλειστού γηπέδου μπάσκετ που θα παραδοθεί σε λίγες εβδομάδες, τη συντήρηση όλων των μνημείων της πόλης, την ριζική ανανέωση του στόλου με 79 μηχανήματα έργου και αυτοκίνητα, νούμερο πρωτοφανές στην ιστορία της πόλης αφού παραλάβαμε ένα εργοτάξιο σε απόλυτη παρακμή χωρίς καμία υποδομή και λειτουργία, τις δεκάδες αναφορές σε μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που έκαναν την καθημερινότητά μας καλύτερη, ποιοτικότερη και κυρίως ανθρώπινη. 

 

Παρατηρούμε ότι σε όλη την τετραετία και παρά το δύσκολο περιβάλλον καταφέρνετε να υλοποιείτε πολύ σημαντικά έργα. Πως το καταφέρνετε;

Είναι γεγονός πως εκεί που λέγαμε πως θα πάρουμε μια ανάσα και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες με πιο αβίαστους ρυθμούς, ήρθε η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και χίλιες δύο προκλήσεις που κλήθηκε για μια ακόμη φορά η αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού να διαχειριστεί. Ξέρετε, δεν είναι μόνο τα γραφειοκρατικά ζητήματα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι οικονομικές συγκυρίες που άλλαξαν τα δεδομένα μας ξαφνικά. Είναι κυρίως η διαχείριση του ανθρώπινου παράγοντα, καθώς οφείλαμε και αυτό πράξαμε με απόλυτη ενσυναίσθηση και ευθύνη, να σταθούμε δίπλα στο συνάνθρωπο που επλήγη βαρύτατα και σε προσωπικό επίπεδο. Ο Δήμος μας είναι υπερήφανος που κατάφερε στους δύσκολους μήνες της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης να σταθεί δίπλα σε 700 οικογένειες και να ασκήσει κοινωνική πολιτική που στηρίχθηκε βεβαίως στην ανθρωπιά των εργαζομένων του Δήμου μας, των εθελοντών μας, αλλά και των συμπολιτών μας που προσέφεραν εκ του υστερήματος πολλές φορές. Από την άλλη, οφείλω να τονίσω ότι είχαμε «στρώσει» το Δήμο σε ικανοποιητικό βαθμό και έτσι οι κλονισμοί που δέχτηκε δεν ήταν αρκετοί για να ναυαγήσουν την προσπάθεια ετών που είχαμε ήδη καταγράψει.

 

Η περιοχή βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο λόγω της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες ενόψει της μεγάλης αυτής επένδυσης;

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στην Επένδυση του Ελληνικού, στο πως η παράταξή μας ήταν εκείνη που υποστήριξε να προχωρήσει για το καλό της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας μας. Ήδη οι κόποι μας αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς και ο Δήμος μας σήμερα, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και διαρκείς αγώνες, έχει καταφέρει εντός του πρώην αεροδρομίου να αποκτήσει ακίνητη περιουσία, πολλαπλάσια από αυτή που του είχε απλώς παραχωρηθεί τα παλαιότερα χρόνια. Ήδη κάποιες υποδομές αρχίζουν να γίνονται πράξη και από όραμα να παίρνουν σάρκα και οστά. Ενώ κάποιες άλλες έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση. Είναι σημαντικό ότι έχουμε ήδη εικόνα για το πως θα αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία μας εντός του αεροδρομίου αποκτώντας επιπλέον υποδομές για αθλητικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς κλπ σκοπούς.

 

Είστε παράλληλα και Πρόεδρος στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού. Επίσης καταγράφεται μία μεγάλη εξωστρέφεια του Συνδέσμου. Θα θέλαμε να τις πείτε για τις σημαντικότερες δράσεις του ΣΠΑΥ και παράλληλα τις πρωτοβουλίες για την αντιπυρική προστασία και πρόληψη του βουνού.

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, όταν ανέλαβα την Προεδρία του, το 2019 δυστυχώς παρουσίαζε μια εικόνα παρακμής και είχε περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική παρουσία. Σήμερα, μετά την τιμητική εκλογή μου για δύο θητείες στο τιμόνι του Συνδέσμου, από τους συναδέλφους Δημάρχους των 11 Δήμων – Μελών του, ο Σύνδεσμος έχει καταφέρει να γίνει γνωστός στους πολίτες του Λεκανοπεδίου Αττικής, εφαρμόζοντας την πολιτική μου ότι θα φέρουμε τον Υμηττό στους Αθηναίους, και έχει επίσης καταφέρει να αποκτήσει τα εφόδια εκείνα και την τεχνογνωσία που τον κάνουν περιζήτητο ανά την Ελλάδα για την προστασία του δασικού μας πλούτου. Ήταν μια προσπάθεια, ένα όραμα που στέφθηκε με επιτυχία, διοργανώσαμε δύο Forum που κατάφεραν να γίνουν θεσμός και να τα ζητήματα που αναδείχτηκαν άγγιξαν την Κεντρική Πολιτική Σκηνή που έδειξε το φιλοδασικό της πρόσωπο και ξεκίνησε τη στήριξη της προσπάθειάς μας. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Συνδέσμου που πετύχαμε χρηματοδοτήσεις ρεκόρ ύψους 17 εκ. ευρώ, οι οποίες ήδη υλοποιούνται. Ο Σύνδεσμος απέκτησε το καλό του όνομα και σήμερα, εισρέουν σε αυτόν και άλλοι Δήμοι που θέλουν να γίνουν μέλη του και μάλιστα τους έχουμε ήδη δεχτεί.

 

Με ποια κριτήρια προχωράτε στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου της παράταξης «Ενωμένη Πόλη» ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου;

Η «Ενωμένη Πόλη» κατάφερε να εξελιχθεί και να αποτελέσει το μεγάλο αυτοδιοικητικό κίνημα που τηρεί και εφαρμόζει δημοκρατικές διαδικασίες, έχει κεντρική επιτροπή, έχει ενεργά στελέχη και μέλη, καθόλη τη διάρκεια της θητείας. Το ψηφοδέλτιο της παράταξης έχει κρατήσει στο βασικό κορμό του, τα ιδρυτικά του στελέχη, τους ανθρώπους που από την πρώτη στιγμή πίστεψαν και συνεχίζουν να πιστεύουν σε αυτή και έχει εμπλουτιστεί με ανθρώπους που είναι είτε νέοι ηλικιακά, είτε πολιτικά. 

Ήδη σε ποσοστό 90% έχει καταρτιστεί το ψηφοδέλτιο του Οκτωβρίου, με προσωπικότητες που αποτελούν μια ανανεωμένη ομάδα, με ανθρώπους που έχουν τιμήσει έως τώρα την πόλη και το λαό της, αλλά και με νέα πρόσωπα που έχουν όρεξη και δυνατότητες προσφοράς. Η παράταξή μας, με τις εμπειρίες του παρελθόντος, δημιουργεί το Δήμο του μέλλοντος και έχει στο πλευρό της πολλά έμπειρα στελέχη αλλά και πολλούς νέους ανθρώπους, επιστήμονες και επαγγελματίες που φέρνουν αέρα ανανέωσης στο Ελληνικό και την Αργυρούπολη.

 

Τέλος, αν σας ζητούσαμε τρεις λόγους για τους οποίους θα λέγατε ότι θα “έπρεπε” να σας ψηφίσει ένας δημότης του Ελληνικού – Αργυρούπολης, ποιους θα διαλέγατε;

Ένας βασικός λόγος είναι για να συνεχίσει ο Δήμος μας να διαγράφει θετική πορεία και πρόοδο. Ξέρετε, δεν είναι δύσκολο, με μια λάθος επιλογή, ο Δήμος μας να γυρίσει στη μιζέρια και την οπισθοδρόμηση. Το γεγονός ότι η Διοίκησή μας, δεν έχει αφήσει καμία ημέρα αναξιοποίητη, ότι τίποτε δε θεωρεί δεδομένο και ότι συνεχίζει να είναι άγρυπνος φρουρός σε κάθε πρόκληση που ανακύπτει, έχει επιφέρει αυτά τα θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Επιπλέον, οι δημότες τόσο του Ελληνικού όσο και της Αργυρούπολης έχουν διαπιστώσει ότι για εμάς δεν υπάρχουν κοινότητες ή πολίτες δύο ταχυτήτων. Δώσαμε από την αρχή έμφαση σε κάθε γειτονιά, ιεραρχήσαμε προτεραιότητες και σκύψαμε στα προβλήματα των δύο πρώην Δήμων, που πλέον αποτελούν ένα σώμα και μια ψυχή σε κάθε δράση, υποδομή, παροχή κλπ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εστιάσω στο γεγονός ότι ο Δήμος δεν είναι κάτι απρόσωπο. Είμαστε όλοι εμείς που τον αγαπάμε, που επιθυμούμε την πρόοδο και την ευημερία του, που κάθε κίνηση και σκέψη έχει άμεσο αντίκτυπο στους δημότες και κατοίκους του. Οι συμπολίτες μας έχουν βιώσει αυτή την αγάπη που έχουμε και γι’ αυτό μας ανανέωσαν διπλά την εμπιστοσύνη τους. Αυτή τη φορά, η εκ νέου ισχυρή εντολή τους θα είναι μια ακόμη επιβράβευση και μια επιβεβαίωση ότι επιθυμούν να συνεχίσουμε μαζί την αναγέννηση του Δήμου μας. Οι δυνατές προκλήσεις είναι μπροστά μας και οφείλουμε να παραμείνουμε στο ύψος των περιστάσεων δυνατοί και ενωμένοι, όπως πράξαμε έως σήμερα.