Ξεκίνησε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε το Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 12:30 και όπως ενημέρωσε την κυρία Σακελλαροπούλου θα επιστρέψει την διερευνητική εντολή ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα εκλογές, ακόμα και στις 25 Ιουνίου.
«Αν ίσχυε το εκλογικό σύστημα η ΝΔ θα είχε ισχυρή πλειοψηφία με πάνω από 170 βουλευτές. Από την πλευρά μου θέλω να συμβάλω να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής.
Θα σας επιστρέφω τη διερευνητική εντολή απόψε το απόγευμα για να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατό, ακόμα και στις 25 Ιουνίου», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός, μετά τον χθεσινό θρίαμβο της ΝΔ, μίλησε για «καταλυτικά» δεδομένα, κάνοντας λόγο περί επιτάχυνσης της διαδικασίας για «οριστική κυβερνητική λύση ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της». Είναι ενδεικτικές οι εκτιμήσεις στελεχών της ΝΔ ότι θα μπορούσε να αναλάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση ακόμα και ως το τέλος της εβδομάδας και οι δεύτερες εκλογές να επισπευσθούν για τις 25 Ιουνίου.

Νωρίτερα, στο Προεδρικό Μέγαρο είχε μεταβεί ο Κώστας Τασούλας και παρέδωσε τα τελικά αποτελέσματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τα οποία του παρέδωσε η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού.

Αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέψει την διερευνητική εντολή, αυτή θα περάσει στους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη.