Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Μάρθας Λεκκάκου

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει θητεύσει στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη μόνον σε θέσεις «ηλεκτρικής καρέκλας», ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι και  διδάκτορας δημοσίων πολιτικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού τμήματος του ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στην πολιτική επιστήμη και κοινωνιολογία με ειδίκευση στην εκλογική κοινωνιολογία. Αθροίζοντας και την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον χώρο της πολιτικής επικοινωνίας, προσμετρά  38 χρόνια ένσημα, στον ιδιωτικό τομέα, στην εκπαίδευση, στο πανεπιστήμιο. Δεν είναι και λίγα…

Στρατεύθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2015, όταν ο πρωθυπουργός μπήκε τότε στην κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και του ανέθεσε την ευθύνη της στρατηγικής του σε εκείνη τη μάχη. Λίγους μήνες μετά, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ, του ανέθεσε και τη στρατηγική όλης της παράταξης, για τα επόμενα  τρεισήμισι χρόνια που η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση. Όλοι μας γνωρίζουμε τη μετέπειτα πορεία του Τάκη Θεοδωρικάκου, ως βουλευτή Επικρατείας, ως υπουργού Εσωτερικών -με «καυτή πατάτα» την κυβερνησιμότητα των δήμων σε περιβάλλον απλής αναλογικής- και φυσικά -έως και σήμερα –   ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

– Διεκδικείτε έναν από τέσσερις σταυρούς προτίμησης στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Ποιο είναι το όραμά σας;

Είναι οι γειτονιές με τις οποίες είμαι ταυτισμένος προσωπικά και επαγγελματικά. Έζησα με την οικογένειά μου, εργάστηκα, ήταν η έδρα της εταιρείας μου για 20 χρόνια. Έχω ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς, έχω συνεργαστεί με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με εθελοντικές οργανώσεις και ευρύτερα με την κοινωνία των πολιτών.

Είναι γειτονιές πολύμορφες, με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και αναπτυξιακή δυναμική. Στόχος είναι η ανάπτυξη αυτή να είναι βιώσιμη, δίκαιη, με κοινωνική συνοχή, αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Η επένδυση του Ελληνικού, το συγκλονιστικό παραλιακό μέτωπο, ο πανέμορφος Υμηττός είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που καθιστούν τις νότιες γειτονιές της Αθήνας μοναδικές.

Με τους πολίτες, με τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούμε να κάνουμε τον Νότιο Τομέα Αθηνών πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα. Με ανάπτυξη που θα φέρει περισσότερες και καλύτερες δουλειές, καλύτερα εισοδήματα, ασφάλεια και προοπτικές για όλους.

– Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές του 2019 και διεκδικεί μία νέα τετραετία. Με ποιους στόχους πλέον;

Το 2019 απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό και κάναμε μαζί του μία συμφωνία αλήθειας: με ρεαλιστικούς στόχους και εφαρμόσιμες λύσεις. Τέσσερα χρόνια μετά προσερχόμαστε και πάλι ενώπιόν του με την αξιοπιστία πως ό,τι είπαμε το κάναμε, το έργο και τα αποτελέσματα της δουλειάς που έγινε μαζί με τους πολίτες. Γιατί κυρία Λεκκάκου χωρίς υπεύθυνο πολίτη δεν γίνεται τίποτα. Με τον πολίτη αμέτοχο ή “αγανακτισμένο” και με τιμωρητική διάθεση δε μπορούμε να πάμε μπροστά.

Η Πατρίδα μας έχει ανάγκη από ενεργούς πολίτες και υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι καχύποπτος με εκείνους που απευθύνονται στο θυμικό και όχι τη λογική του.

Όπως το 2019 και το 2023 η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυώνται σωστό προσανατολισμό στην πυξίδα και σταθερό χέρι στο τιμόνι. Για να προχωρήσουμε μπροστά, σταθερά και τολμηρά. Οι πολίτες μπορούν να εμπιστευτούν τη ΝΔ γιατί σήμερα η Πατρίδα μας είναι πιο ισχυρή: πολιτικά, στρατιωτικά, διπλωματικά. Αντιμετωπίσαμε εξωγενείς κρίσεις -την πανδημία, τον πόλεμο στην Ευρώπη, την ακρίβεια- κρατήσαμε την κοινωνική συνοχή και πετύχαμε ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Δημιουργήσαμε δουλειές και καλύτερα εισοδήματα για όλους.

Οι Έλληνες μπορούν πλέον -μετά από πολλά χρόνια κρίσης- να αντιμετωπίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Να μην φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό, αντίθετα να επιστρέψουν και όσοι έφυγαν τα χρόνια του brain drain.

 

  • Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι πρόκριμα για τις δεύτερες;

 

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι καθοριστικό για το μέλλον της Ελλάδας. Θα διαμορφώσει τις συνθήκες που θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Από αυτό εξαρτάται και το ποσοστό εκκίνησης των κομμάτων σε ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές. Όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη που θα δώσουν οι πολίτες στη ΝΔ, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δυναμική της στη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας. Και μη ξεχνάμε ότι οι πολίτες δυνατότητα να βάλουν σταυρό προτίμησης θα έχουν μόνο στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ζητάμε αυτοδυναμία για να δυναμώσουμε και άλλο την Ελλάδα.

 

  • Ποιες στιγμές κρατάτε από την κυβερνητική σας θητεία στα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη;

 

Πίστευα πάντα ότι μπορείς να πετύχεις μόνο με προσεκτική ανάλυση των δεδομένων, τεκμηριωμένες προτάσεις, ρεαλιστικές λύσεις και, ασφαλώς, σκληρή δουλειά. Με αυτή τη στάση ζωής πορεύομαι από τα νεανικά μου χρόνια, με επίπονη προσπάθεια, στον ιδιωτικό τομέα, την πολιτική έρευνα και ανάλυση. Το ίδιο προσπάθησα να μεταδώσω και στους φοιτητές μου στο Πανεπιστήμιο, όπου δίδαξα 16 χρόνια.

Με αυτή τη φιλοσοφία μεγαλώσαμε μαζί με τη σύζυγό μου, τα δυο μας παιδιά. Με αυτή τη συνείδηση  καθήκοντος βγήκα μπροστά στα δύσκολα. Συστρατευόμενος, από την πρώτη στιγμή, με το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια νέα Ελλάδα, με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Και με την ευθύνη που απαιτείται, λειτούργησα και ως Υπουργός. Κάνοντας, επιτέλους,  πράξη τις διαχρονικές διεκδικήσεις της κοινωνίας, αλλά και  μιας ολόκληρης γενιάς στελεχών της παράταξής μας.

Όπως η θωράκιση των συνόρων μας με την επέκταση του φράκτη στον Έβρο, εκπέμποντας ένα ισχυρό μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας. Όπως το τέλος του ασύλου της ανομίας και παραβατικότητας στα Πανεπιστήμια, την εξάρθρωση των τριών εγκληματικών συμμοριών που κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι στην Πανεπιστημιακή εστία στου Ζωγράφου και το τέλος των παράνομων καταλήψεων.

Και, βέβαια, δίνοντας φωνή στον Απόδημο Ελληνισμό, θεσμοθετώντας το δικαίωμα στους  Έλληνες του Εξωτερικού να ψηφίζουν. Με συμβιβασμούς βεβαίως, γιατί χρειαζόταν οι 200 ψήφοι στο Κοινοβούλιο. Αλλά, η αρχή έγινε.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών διασφαλίσαμε την κυβερνησιμότητα και τη βιωσιμότητα των Δήμων. Και δημιουργήσαμε το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” με 2,5 δις ευρώ για έργα υποδομών και τη χρηματοδότηση δράσεων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και ενισχύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας.

Νιώθω βαθιά υπερήφανος που μου δόθηκε η δυνατότητα να μετουσιώσω σε πράξη διαχρονικά αιτήματα της κοινωνίας. Που αποτελούσαν διαχρονικές αξίες της παράταξής μας, σφυρηλατημένες στους αγώνες και τις ιδέες χιλιάδων  νεοδημοκρατών.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Υπηρετούμε την ασφάλεια στην πράξη

Να μείνουμε λίγο στον Έβρο. Ποια είναι η κατάσταση και τι θα γίνει με τον φράχτη;

Κυρία Λεκκάκου, η ασφάλεια των συνόρων είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Και είμαι περήφανος για την υπογραφή της σύμβασης επέκτασης του φράχτη στον Έβρο.

Το 2022 οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας απέτρεψαν την είσοδο σε περισσότερους από 260 χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε αν είχαν φτάσεις στις πόλεις μας; Πόσοι θα ακολουθούσαν; Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στην ασφάλειά μας; Σας επισημαίνω ότι οι δύο Πακιστανοί που συνελήφθησαν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση είχαν περάσει πριν από μερικά χρόνια από τον Έβρο. Είχαν περάσει 1 εκ. παράνομοι μετανάστες και είχαμε το αίσχος της Μόριας, της Ειδομένης και του Ελληνικού επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ ξανά.

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ο φράχτης θα καλύψει το σύνολο των ελληνοτουρκικών συνόρων κατά μήκος του Ποταμού Έβρου. Πρόσφατα υπέγραψα, παρουσία του Πρωθυπουργού, την πρώτη επέκταση των 35 χιλιομέτρων, θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα εντός της ερχόμενης τετραετίας.  

 

  • Ας έρθουμε στις γειτονιές, η εγκληματικότητα είναι ένα από τα προβλήματα της καθημερινότητας

 

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς έγκλημα. Δική μας υποχρέωση είναι να στηρίζουμε την Αστυνομία για να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη. Απελευθερώνουμε τους αστυνομικούς μας από γραφειοκρατικά πάρεργα, περισσότεροι αστυνομικοί περιπολούν στις γειτονιές. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν 3.600 αστυνομικοί στα ΑΤ της Αττικής, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αποτέλεσμα συνολικά της προσπάθειάς μας είναι η μείωση κατά 25% της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας -κλοπές τροχοφόρων, διαρρήξεις, ληστείες- σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019. Υπηρετούμε την ασφάλεια στην πράξη, με αποτελέσματα και με την ευθύνη που απαιτείται.

Το προσπαθούμε σε κάθε περίπτωση.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη δολοφονία του Άλκη και την υπόθεση του βιαστή του Παλαιού Φαλήρου, ο οποίος είχε διαφύγει στην Αλβανία. Στην πρώτη περίπτωση η πρώτη μου αντίδραση ήταν ανθρώπινη: ως γονιός. Δεν υπάρχει χειρότερος εφιάλτης. Θυμάμαι και το πείσμα που ένιωσα όταν διάβασα ότι δεν θα βρεθούν οι δολοφόνοι. Ότι δεν θα το τολμήσει η Αστυνομία λόγω των συμφερόντων που θίγονταν. Σε λίγες ημέρες όλα τα μέλη της δολοφονικής συμμορίας ήταν στα χέρια των Αρχών και είναι πλέον αντιμέτωποι με την κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. “Τους ξέφυγε” διάβασα και στην περίπτωση του βιαστή της 34χρονης. Έγιναν όλες οι απαραίτητες κινήσεις και συνεργασίες με τις Αρχές της Αλβανίας και ο δράστης παραδόθηκε στην Ελληνική Αστυνομία. Αυτή είναι η αποστολή μας: να εξιχνιάζουμε κάθε εγκληματική πράξη, όποιον και αν αφορά, όποιος και αν είναι ο δράστης ή το θύμα, ώστε οι ένοχοι να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του Νόμου.

Κάνουμε το καθήκον μας σε κάθε υπόθεση. Όπως και στη δολοφονία Καραϊβάζ που κάποιοι κατηγορούσαν την Ελληνική Αστυνομία ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει να πιάσει τους δράστες. Είναι προφανές ότι οι συλλήψεις εμπλεκομένων προσώπων είναι η αρχή, συνεχίζεται η προσπάθεια μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία των υπευθύνων από την Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία έχει πλέον τον πρώτο λόγο.

 

  • Ενδοοικογενειακή βία και παραβατικότητα ανηλίκων σημειώνουν έξαρση. Αποτελούν προτεραιότητα για την Αστυνομία; 

 

Δημιουργήσαμε 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, τοποθετήσαμε στα περισσότερα γυναίκες επικεφαλής, εκπαιδεύσαμε περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς και χειριστήκαμε το προηγούμενο έτος 11.500 περιστατικά. Παράλληλα, θέσαμε σε λειτουργία την εφαρμογή panic button για κακοποιημένες γυναίκες, ώστε να ειδοποιούν άμεσα την Αστυνομία αν ξανανιώσουν απειλή. Σπάσαμε τον κύκλο της σιωπής και συνεχίζουμε, το 2023 διπλασιάζουμε τα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας.

Για τη νεανική παραβατικότητα ας μιλήσουμε ειλικρινά: πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην πρόληψη και σε αυτή τον κύριο ρόλο τον έχουν η οικογένεια και το σχολείο. Από εκεί και πέρα η Αστυνομία παρεμβαίνει όταν πρέπει και όπως πρέπει. Σε επιχειρησιακό επίπεδο δραστηριοποιούνται, κεντρικές και περιφερειακές Υπηρεσίες, οι οποίες ασχολούνται εξειδικευμένα με τον χειρισμό των υποθέσεων, πραγματοποιούμε ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις, αλλά και αστυνομικές επιχειρήσεις όταν αυτό απαιτείται.

Η νέα τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει. Πόσο έτοιμοι είμαστε σε ζητήματα ασφάλειας;

Η πρόσφατη εξάρθρωση του τρομοκρατικού πυρήνα που με δύο παράνομους μετανάστες είναι απόδειξη της εγρήγορσης και της αποτελεσματικότητας των αρμόδιων υπηρεσιών. Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα και αυτό είναι από τα πλεονεκτήματά της στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Ως Ελληνική Αστυνομία ενισχύουμε τις δυνάμεις μας στα σημεία εισόδου/εξόδου στη χώρα μας και τους τουριστικούς προορισμούς. Και για την ενίσχυση της ασφάλειας, αλλά και για την εξυπηρέτηση των τουριστών και την ομαλή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών.