«Δεν μπορεί η κυβέρνηση Ράμα να παίζει με νομικά “καουμποϊλίκια” και αυτά να μένουν αναπάντητα από την ελληνική πλευρά», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα «έχει σκληρύνει τη στάση της έναντι της Αλβανίας και είναι αποφασισμένη να θέσει προσκόμματα στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ, αλλά και στην πρόσβασή της σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία». «Δεν μπορούμε να δεχθούμε εκπτώσεις στη δημοκρατική λειτουργία και στο κράτος δικαίου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ακόμη ότι η περιοχή της Χειμάρρας εξαιρείται από τις γεωγραφικές ζώνες στις οποίες η Αλβανία αναγνωρίζει την ύπαρξη ελληνικής μειονότητας, για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να την επισκεφθεί πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τη Χειμάρρα «έδωσε για πρώτη φορά την ευκαιρία στην ελληνική μειονότητα της περιοχής να κρατήσει ελληνικές σημαίες και να διαδηλώσει την ταυτότητά της», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας μετά τις εκλογές, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς τη θέση της στη δυτική συμμαχία, καθώς η ‘Αγκυρα «δεν ακολουθεί τη νατοϊκή θέση απέναντι στη Ρωσία, βάζει εμπόδια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα “λοξοκοιτάει” προς την Ασία».

Επισήμανε τέλος ότι το βασικό πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο επόμενος Τούρκος Πρόεδρος είναι η τουρκική οικονομία με τον πολύ υψηλό πληθωρισμό, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και τα πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού.